• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Herrenspeise; zacht en smeuïg Duits dessert

door Redactie
in Nagerecht, Recepten
1
0
Herrenspeise

Herrenspeise; zacht en smeuïg Duits dessert – De meeste mensen zullen dit dessert niet kennen. Het is een typisch Duits dessert wat uit de omgeving van Münster komt, wat ter hoogte van Winterswijk ligt. Het dessert word vooral gemaakt voor huwelijken en andere feestelijke aangelegenheden zoals oud & nieuw of Pasen. In andere delen van Duitsland is Herrenspeise ook wel bekend als Herrencrème.

De basis voor Herrenspeise is vanillepudding. Tegenwoordig wordt vaak gebruik gemaakt van een vanille kookpudding uit een pakje. Maar eigen gemaakte vanillepudding is natuurlijk veel lekkerder.

Kenmerken van Herrenspeise

Herrenspeise heeft een aantal kenmerken. Vanilliepudding is de romige basis maar daarnaast zit er altijd een groot deel slagroom door, geraspte chocolade en rum. Uiteraard leent dit recept zich helemaal voor variatie. Tip: Vervang de rum eens door advocaat, dan word het een heerlijk Paasdessert.

Hoe maken we dit?

Voor de Herrenspeise heb je het volgende nodig:

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • 20 gram maïzena
  • 10 gram vanillesuiker
  • 250 ml geklopte slagroom
  • 40 gram pure chocolade
  • 2 el bruine rum of 0,5 el rum-aroma

Meet de melk af in een maatbeker. Doe de melk in een steelpannetje. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe het merg en de stokjes in de melk en breng dit aan de kook. Laat de melk 5 minuten zachtjes opstaan zodat de vanille goed in de melk trekt.

Zet het vuur uit. Doe 2 eidooiers in de maatbeker die je nog staan heb. Voeg hier de suiker, maïzena en vanillesuiker aan toe en roer dit goed door elkaar.

Haal de vanillestokjes uit de melk. Voeg een klein scheutje melk toe aan de eidooiers en roer dit gelijk goed door elkaar tot een egale massa. Doe dit zo vlug mogelijk om de warmte eruit te roeren. Je laat de eidooiers nu kennis maken met de warme melk. Voeg het eimengsel nu toe aan de melk en breng dit al roerend weer aan de kook. Blijf het constant doorroeren. Op een gegeven moment zal je zien dat het dikker word.

Als je een streep kunt trekken op de spatel en deze blijft staan, dan is je pudding goed. Stort hem in een blik en koel hem terug. Dit duurt ongeveer 2 uur. Wil je een vel op je pudding voorkomen? Leg dan een stukje huishoudfolie op de pudding.

Klop 250 ml slagroom luchtig en hak de chocolade fijn. Roer de chocolade met de rum door de pudding heen. Voeg vervolgens een deel van de slagroom toe en vouw dit door de pudding heen. Pas op dat je niet roert, dan gaat alle lucht verloren. Probeer zo veel mogelijk lucht te bewaren. Herhaal dit met de rest van de slagroom.

Je Herrenspeise is nu klaar om in een grote schaal of kleine schaaltjes te serveren. Garneer dit af met frisse garnituren zoals fruit en muntblaadjes. Je kunt er nog wat geraspte chocolade overheen sprenkelen om de chocolade te benadrukken. I.v.m. de slagroom is dit toetje het lekkerste als je hem direct serveert.

Tafel lekker !!

DeelPin23Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kwark
Specials

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

chocoladebollen met slagroom
Gebak

Chocoladebollen met slagroom

chocoladepudding
Nagerecht

Chocoladepudding met echte chocolade

yorkshire pudding
Bijgerecht

Yorkshire pudding

Pannenkoek met gist naar oma’s recept
Pannenkoeken

Pannenkoek met gist naar oma’s recept

Dragonsaus
Saus

Dragonsaus een zalige romige kruidensaus

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit
Specials

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

dulce de leche
Kookschool

Dulce de leche maken; handige tips + een variant met verse melk

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen