Herrenspeise; zacht en smeuïg Duits dessert – De meeste mensen zullen dit dessert niet kennen. Het is een typisch Duits dessert wat uit de omgeving van Münster komt, wat ter hoogte van Winterswijk ligt. Het dessert word vooral gemaakt voor huwelijken en andere feestelijke aangelegenheden zoals oud & nieuw of Pasen. In andere delen van Duitsland is Herrenspeise ook wel bekend als Herrencrème.
De basis voor Herrenspeise is vanillepudding. Tegenwoordig wordt vaak gebruik gemaakt van een vanille kookpudding uit een pakje. Maar eigen gemaakte vanillepudding is natuurlijk veel lekkerder.
Kenmerken van Herrenspeise
Herrenspeise heeft een aantal kenmerken. Vanilliepudding is de romige basis maar daarnaast zit er altijd een groot deel slagroom door, geraspte chocolade en rum. Uiteraard leent dit recept zich helemaal voor variatie. Tip: Vervang de rum eens door advocaat, dan word het een heerlijk Paasdessert.
Hoe maken we dit?
Voor de Herrenspeise heb je het volgende nodig:
- 500 ml melk
- 1 vanillestokje
- 2 eidooiers
- 50 gram suiker
- 20 gram maïzena
- 10 gram vanillesuiker
- 250 ml geklopte slagroom
- 40 gram pure chocolade
- 2 el bruine rum of 0,5 el rum-aroma
Meet de melk af in een maatbeker. Doe de melk in een steelpannetje. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe het merg en de stokjes in de melk en breng dit aan de kook. Laat de melk 5 minuten zachtjes opstaan zodat de vanille goed in de melk trekt.
Zet het vuur uit. Doe 2 eidooiers in de maatbeker die je nog staan heb. Voeg hier de suiker, maïzena en vanillesuiker aan toe en roer dit goed door elkaar.
Haal de vanillestokjes uit de melk. Voeg een klein scheutje melk toe aan de eidooiers en roer dit gelijk goed door elkaar tot een egale massa. Doe dit zo vlug mogelijk om de warmte eruit te roeren. Je laat de eidooiers nu kennis maken met de warme melk. Voeg het eimengsel nu toe aan de melk en breng dit al roerend weer aan de kook. Blijf het constant doorroeren. Op een gegeven moment zal je zien dat het dikker word.
Als je een streep kunt trekken op de spatel en deze blijft staan, dan is je pudding goed. Stort hem in een blik en koel hem terug. Dit duurt ongeveer 2 uur. Wil je een vel op je pudding voorkomen? Leg dan een stukje huishoudfolie op de pudding.
Klop 250 ml slagroom luchtig en hak de chocolade fijn. Roer de chocolade met de rum door de pudding heen. Voeg vervolgens een deel van de slagroom toe en vouw dit door de pudding heen. Pas op dat je niet roert, dan gaat alle lucht verloren. Probeer zo veel mogelijk lucht te bewaren. Herhaal dit met de rest van de slagroom.
Je Herrenspeise is nu klaar om in een grote schaal of kleine schaaltjes te serveren. Garneer dit af met frisse garnituren zoals fruit en muntblaadjes. Je kunt er nog wat geraspte chocolade overheen sprenkelen om de chocolade te benadrukken. I.v.m. de slagroom is dit toetje het lekkerste als je hem direct serveert.
Tafel lekker !!