Hummus; zo wordt hij romig en glad – Ik eet bijna dagelijks hummus, en natuurlijk maak ik deze het liefste zelf. Mijn zelfgemaakte hummus werd echter nooit zo mooi glad als die uit de supermarkt of in restaurants. Wérd, want na urenlang recepten doorspitten vond ik de truc: als je het schilletje van de kikkererwten verwijdert, krijg je een mooie gladde en smeuïge puree. Het is even een karweitje, maar je gerechtje wordt er echt veel beter van.
Er zijn talloze recepten voor hummus, eentje daarvan (met paprikapoeder en peterselie) vind je bijvoorbeeld hier. In plaats van kikkererwten kun je doperwten of tuinbonen, of een combinatie van verschillende erwten en bonen gebruiken. Mijn favoriete hummus maak je als volgt:
Hummus; zo wordt hij romig en glad
- 265 gram kikkererwten (blik 400 gram), goed afgespoeld met water
- 1/2 citroen, geperst
- 3 el olijfolie extra vergine
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 3 eetlepels tahin (sesampasta)
- 1/2 tl gemalen komijn (djinten)
- 1/2 tl gemalen koriander (ketoembar)
- water
- zout en peper
Verwijder het schilletje van de kikkererwten. Dit gaat heel gemakkelijk door een kikkererwt tussen duim en wijsvinger te nemen, en dan voorzichtig te knijpen. Het schilletje laat dan gemakkelijk los. Let op: het gaat heel makkelijk, maar het is toch wel even een klusje. Houdt daar rekening mee.
Doe de kikkererwten met de olijfolie, het citroensap, de tahin en de geperste knoflook in de keukenmachine. Laat de machine net zo lang draaien tot je een mooie, gladde pasta heb. Voeg vervolgens zoveel water toe als je nodig hebt om het zacht, romig en goed smeerbaar te maken. Roer er tenslotte de gemalen komijn en koriander door, en breng op smaak met zout en peper.
Garneer met…
Sprenkel er wat olijfolie over voordat je deze serveert, en bestrooi met chilipoeder, geroosterd paprikapoeder of wat extra gemalen komijn. In plaats van specerijen is gehakte verse koriander ook erg lekker, en als je van pittig houdt is een lepeltje harissa (Tunesische rode saus die lijkt op sambal) op de hummus heerlijk.
Net gemaakt én gegeten. Wat een goed recept. Door de velletjes te verwijderen idd een hele gladde hummus geworden. Smaakt veel beter dan die van de supermarkt. Heerlijk.
Leuk om te horen Anne. En met veel dingen die je zelf maakt geldt dat het lekkerder is dan de standaard producten in de supermarkt. ?
Ik gebruik hier kikkererwten uit blik omdat je dan op elk moment hummus kunt maken, maar je kunt ze natuurlijk altijd vervangen door geweekte kikkererwten.
Als je zoveel hummus eet, waarom niet gemaakt van gedroogde kikkererwten. Weken en koken kost wel wat meer tijd, maar wel lekkerder en goedkoper.