Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hete bliksem met Brabantse metworst

2 825

Hete bliksem met Brabantse metworst, een heerlijk voedzaam Oud-Hollands gerecht. Oorspronkelijk ontstaan als budgetgerecht. Een stamppot van appelen, aardappelen en witte bonen. Nog altijd is Hete Bliksem een heerlijk herfst/winter gerecht en vooral als je fysiek zwaar werk doet. De combinatie van witte bonen en aardappelen zorgt voor veel zetmeel wat het een voedzame maaltijd maakt.

Hete bliksem met Brabantse metworst

 • 4 zoete appelen
 • 5 grote kruimige aardappels
 • 250 gram witte bonen
 • Brabantse metworst (of osseworst)
 • peper
 • laurier
 • 2 beschuiten
 • (klontje boter optioneel)

Week de witte bonen 24 uur in water.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de bonen 25 minuten in het water waarin ze zijn geweekt. Giet de bonen af en bewaar het kookvocht.

Schil de appelen en aardappelen en snijdt ze in stukjes en kook de appel en aardappelen,samen met de laurier in het kookvocht van de witte bonen.(indien er niet genoeg vocht is aanvullen met water,het hoeft niet onder water te staan omdat de appelen zelf genoeg vocht hebben)

Giet de appelen en aardappelen af en verwijder de laurier. Stamp de appelen en aardappelen goed door elkaar zodat een zachte structuur ontstaat,

Breng de stamp op smaak met kaneel en peper. Snijdt de worst in hele dunne plakjes.

Pak een ovenschaal en vet deze licht in met boter. Begin met een laagje worstjes op de bodem van de schaal,vervolgens een laag hete bliksem.En ga zo door met een laag worst.Tot de hete bliksem op is. Eindig met een laag worst. Schraap de beschuiten langs elkaar boven de ovenschaal op de worst,evt een aantal kleine klontjes boter.

De schotel in de oven zetten,laat de oven doorgaren op 200graden voor ongeveer  25-30 minuten.

Serveer met gekookte bieten of snijbonen.

Tafel lekker

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Leendert zegt

  Lekker Francien, ik wil dit recept gaan maken. Kwam er een vraag bij me op: de witte bonen die gekookt zijn, die gaan weg? Je gebruikt alleen het kookvocht van die witte bonen volgens het recept. Ik dacht dat het misschien jammer was van de bonen, die zouden ook door de hete bliksem gestampt kunnen worden….

  1. (Francien) Lekker Tafelen zegt

   hoi Leendert,

   Bedankt voor je reactie,erg leuk dat je het recept gaat maken.

   Wij eten de gekookte witte bonen er altijd bij of doorheen gestampt. Niet iedereen houd van witte bonen.Het originele recept is ook zonder witte bonen.Daarom heb ik het kookvocht van de bonen in het recept verwerkt.

   Ik wil je als tip meegeven dat wanneer je de bonen wel gebruikt de hoeveelheid aardappelen kan aanpassen.Het gerecht is erg machtig wanneer je de originele hoeveelheid aardappelen en bonen gelijk houdt.

   heel veel succes en eet smakelijk

   groetjes Francien

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer