Ik heb hele mooie herinneringen aan de verse eierkoeken van de bakker. Helaas leeft mijn vader niet meer, maar hij werkte vroeger in Den Haag en soms nam hij daar vandaan eierkoeken voor ons mee. Dat was feest!! Grote, ronde, vers gebakken eierkoeken met een knapperige rand. Eerst het randje er af peuzelen ……en dan de rest…. Mmmmmm zalig. Dus wanneer het hier in huis naar versgebakken eierkoeken ruikt…. Dank je wel lieve pap!
- 100 gram bloem
- 75 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 2 theelepel bakpoeder
- 1 mespunt zout
- geraspte schil van 1 citroen
- bakpapier
Zet alle ingrediënten klaar en verwarm de oven alvast voor op 180°C (geen hetelucht stand). Doe dan de eieren met de suiker/vanillesuiker in de kom van de keukenmachine, bevestig de garde en klop het mengsel net zo lang, tot er een luchtig, stevig schuim ontstaat. Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder, het zout en wat citroenrasp en spatel dit heel luchtig door het eimengsel. Let op: Niet te lang en te hard roeren, het mengsel moet luchtig blijven!!
Bekleed de bakplaat met het bakpapier. Verdeel het beslag met een grote lepel of ijsschep in ca. 10 rondjes op de bakplaat. Let erop dat de hoopjes niet te dicht tegen elkaar aan liggen, want ze vloeien tijdens het bakken nog wat uit. Bak de eierkoeken, midden in de oven, in ca. 15-20 minuten gaar. Neem ze voorzichtig van de bakplaat en leg ze op een rooster om af te koelen.