Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone – Ook in het najaar kun je kleurrijk eten. Deze aardappelgratin met herfstgroenten is daar het bewijs van. De rode bietjes en de koolraap maken het gerecht tot een kleurrijk geheel. De combinatie van deze twee groenten is verrassend lekker. Voor het gratineren van de aardappels en de groenten gebruik je de Italiaanse Provolone kaas.
Rode bietjes en koolraap
De groenten in de aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone zijn rode bietjes en koolraap. Deze twee knolgroenten vormen een heerlijke combinatie met de aardappel en de Provolone. Allebei een beetje zoetig, en natuurlijk prachtig van kleur. De rode bietjes kook je natuurlijk zelf, en het is ook beslist lekkerder om de koolraap vers te snijden dan om een zakje voorgesneden groente te kopen.
Provolone
Voor het gratineren van de aardappelgratin met herfstgroenten gebruiken we Provolone. Provolone is een Italiaanse kaas. Misschien heb je ze wel eens zien hangen in een Italiaanse delicatessenwinkel, van die peervormige, bolvormige of worstvormige kazen omhult door een witte waxlaag. Het lijkt wel wat op kaarsvet. Traditioneel werd deze kaas in Zuid-Italië gemaakt, tegenwoordig wordt de Provolone in heel Italië geproduceerd, en wel in twee verschillende smaken, namelijk ‘dolce’ en ‘piccante’. Oftewel zacht en pittig. Provolone wordt (meestal) gemaakt van koemelk, soms van geitenmelk. De smaak laat zich het beste omschrijven als mild en nootachtig, maar wel romig en vol van smaak. Je vindt deze kaas bij een goed gesorteerde kaaswinkel of Italiaanse delicatessenwinkels. Voor de aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone is de milde variant gebruikt. Je kunt uiteraard kiezen voor de pittige soort, deze zal zeker ook goed combineren met de rode bietjes en de koolraap.
Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone – tips
Je kunt deze aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone van tevoren zover voorbereiden dat je hem alleen nog in de oven hoeft te schuiven voordat je wilt gaan eten.
Wil je wat minder koolhydraten eten? Vervang de aardappels dan door blokjes voorgekookte knolselderij. Dat combineert ook prima met de rode bietjes en de koolraap.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Provolone; lekker Italiaans!
Provolone, een bijzondere Italiaanse kaas, bereid uit gepasteuriseerde koemelk, en in een waxlaagje rijpend aan een touw... ken jij hem al?
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram vastkokende aardappels, in blokjes
- 500 gram koolraap, in blokjes
- 500 gram gekookte rode bietjes, in blokjes
- 2 theelepels gedroogde oregano
- zwarte peper
- zout
- 300 gram geraspte Provolone
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone:
Kook de aardappelblokjes en de koolraap blokjes gaar in wat water met zout. We gaan ervan uit dat je de bietjes al eerder hebt gekookt, omdat deze in zijn geheel gekookt worden en daarna pas in blokjes gesneden.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de aardappels en de groenten samen in een vuurvaste schaal, breng ze op smaak met de oregano, een beetje zout, en flink wat zwarte peper. Meng 2/3 van de Provolone en de helft van de peterselie er door en strooi de rest over het gerecht.
Zet de schaal 20 minuten op het rooster in het midden van de oven en laat de kaas smelten en lichtbruin kleuren.
Serveer de aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone direct.
Tafel lekker !!