• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone

door Elise de Haan
in Hoofdgerecht
0
0
Aardappelgratin met herfstgroenten en provolone

Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone – Ook in het najaar kun je kleurrijk eten. Deze aardappelgratin met herfstgroenten is daar het bewijs van. De rode bietjes en de koolraap maken het gerecht tot een kleurrijk geheel. De combinatie van deze twee groenten is verrassend lekker. Voor het gratineren van de aardappels en de groenten gebruik je de Italiaanse Provolone kaas.

Rode bietjes en koolraap

De groenten in de aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone zijn rode bietjes en koolraap. Deze twee knolgroenten vormen een heerlijke combinatie met de aardappel en de Provolone. Allebei een beetje zoetig, en natuurlijk prachtig van kleur. De rode bietjes kook je natuurlijk zelf, en het is ook beslist lekkerder om de koolraap vers te snijden dan om een zakje voorgesneden groente te kopen.

Provolone

Voor het gratineren van de aardappelgratin met herfstgroenten gebruiken we Provolone. Provolone is een Italiaanse kaas. Misschien heb je ze wel eens zien hangen in een Italiaanse delicatessenwinkel, van die peervormige, bolvormige of worstvormige kazen omhult door een witte waxlaag. Het lijkt wel wat op kaarsvet. Traditioneel werd deze kaas in Zuid-Italië gemaakt, tegenwoordig wordt de Provolone in heel Italië geproduceerd, en wel in twee verschillende smaken, namelijk ‘dolce’ en ‘piccante’. Oftewel zacht en pittig. Provolone wordt (meestal) gemaakt van koemelk, soms van geitenmelk. De smaak laat zich het beste omschrijven als mild en nootachtig, maar wel romig en vol van smaak. Je vindt deze kaas bij een goed gesorteerde kaaswinkel of Italiaanse delicatessenwinkels. Voor de aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone is de milde variant gebruikt. Je kunt uiteraard kiezen voor de pittige soort, deze zal zeker ook goed combineren met de rode bietjes en de koolraap.

Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone – tips

Je kunt deze aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone van tevoren zover voorbereiden dat je hem alleen nog in de oven hoeft te schuiven voordat je wilt gaan eten.

Wil je wat minder koolhydraten eten? Vervang de aardappels dan door blokjes voorgekookte knolselderij. Dat combineert ook prima met de rode bietjes en de koolraap.

Provolone

Provolone; lekker Italiaans!

Provolone, een bijzondere Italiaanse kaas, bereid uit gepasteuriseerde koemelk, en in een waxlaagje rijpend aan een touw... ken jij hem al?

Aardappelgratin met herfstgroenten en provolone

Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 55 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram vastkokende aardappels, in blokjes
  • 500 gram koolraap, in blokjes
  • 500 gram gekookte rode bietjes, in blokjes
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • zwarte peper
  • zout
  • 300 gram geraspte Provolone
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone:

Kook de aardappelblokjes en de koolraap blokjes gaar in wat water met zout. We gaan ervan uit dat je de bietjes al eerder hebt gekookt, omdat deze in zijn geheel gekookt worden en daarna pas in blokjes gesneden.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe de aardappels en de groenten samen in een vuurvaste schaal, breng ze op smaak met de oregano, een beetje zout, en flink wat zwarte peper. Meng 2/3 van de Provolone en de helft van de peterselie er door en strooi de rest over het gerecht.

Zet de schaal 20 minuten op het rooster in het midden van de oven en laat de kaas smelten en lichtbruin kleuren.

Serveer de aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone direct.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenGroenteGroente - KnolgroentenGroente - Knolgroenten - Rode bietjesKaas
DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

hamrolletjes met zuurkool uit de oven
Ovenschotel

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

zuurkool ovenschotel met gehakt
Ovenschotel

Zuurkool ovenschotel met gehakt

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Vegetarische aardappelschotel
Hoofdgerecht

Vegetarische aardappelschotel; een dagje zonder vlees

Spaghetti carbonara
Pastagerechten

Spaghetti Carbonara

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen