Asperge traditioneel – De bekendste manier van asperges serveren is asperge traditioneel, met gekookte ham, ei, krieltjes en gesmolten roomboter.
Hoe traditioneel is traditioneel eigenlijk?
Dit is iets waar de meningen nog wel eens over verschillen. In veel gevallen wordt er in plaats van de boter een saus Hollandaise bij de asperges geserveerd. Ook het ei kan nog wel eens variëren bij de asperge traditioneel. De ene snijd het ei in kleine stukjes, de ander pocheert een ei en weer een ander geeft er een doorgesneden gekookt ei bij. De ham zijn altijd plakken gekookte ham. En dit heerlijke hoofdgerecht wordt vergezeld door krieltjes. Dus in het kort komt het er op neer dat de basis van traditioneel altijd een combinatie is van asperge, gekookte ham, ei, krieltjes en een saus.
Asperges schillen
De asperges kun je geschild en ongeschild kopen. De voorkeur gaat uit naar ongeschild. Het is wel een werkje dat goed schillen van de asperges, maar de schillen zijn heerlijk om een aspergesoep mee te maken. Zorg er altijd voor dat je de asperges nauwkeurig schilt, want het is niet prettig eten als er nog stukken schil op de asperge zitten. Hierdoor krijg je een houtig, draderig effect wat het plezier in het eten van asperges echt bederft. Dit schillen doe je het best met een dunschiller.
Asperges traditioneel met een echt lekkere ham
Bij de asperge traditioneel serveer je gekookte ham. Ga hiervoor naar je slager en vraag naar de lekkerste gekookte ham voor bij de asperge. Neem geen schouderham of andere goedkopere ham die ene keer dat je asperges eet. Het seizoen is kort dus probeer er zo goed mogelijk van te genieten. Dit doe je door kwaliteitsproducten van de vakman te kiezen. Koop een goede beenham, een achterham mag ook of laat je adviseren door een goede slager.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Asperge traditioneel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg asperges
- 8-12 plakken gekookte ham
- 4 eieren
- 600 gram krieltjes
- 50 gram roomboter
- zout
- 2 takjes peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je asperge traditioneel:
Schil de asperges en houd de schillen apart om er een soep van te maken.
Was de aardappels goed met koud water. Zet ze op in ruim water en breng ze aan de kook. Kook ze in 15 tot 20 minuten al naar gelang de grootte gaar. Giet de aardappels af en probeer ze zo heet mogelijk te schillen door ze aan een vork te prikken en er met een mesje de schilletjes eraf te trekken.
Kook de eieren in 8 minuten hard en schil ze. Breng in een flinke pan water aan de kook en doe hier de asperges in. Voeg een klein beetje zout toe. Kook de asperges met de deksel op de pan en zet het vuur na 5 minuten uit. Laat de asperges zo nog ongeveer 15 minuten staan tot ze beetgaar zijn.
Was en snijd de peterselie fijn. Leg de ham netjes op een bord en dek dit bord af met huishoudfolie. Verwarm de ham kort door het bord op de pan met asperges te zetten.
Verwarm de boter en voeg er een beetje zout aan toe. Doe een eetlepel van de boter bij de krieltjes en warm ze nog even goed door. Schud de krieltjes om met de boter en de peterselie.
Haal de asperges als ze de gaarheid hebben die je wenst met een schuimspaan uit het water. (Het water bewaar je om daar met de schillen een heerlijke soep van te maken voor de volgende dag.) Verdeel de asperges over 4 borden en verdeel ook de krieltjes en ham over de borden. Snij de eieren door en leg ook die erbij. Verdeel als laatste de warme boter over de asperge traditioneel. En serveer direct.
Tafel Lekker !!