Asperges met biefstuk – De korte tijd dat er asperges zijn moet je er ook volop van genieten, dat gaat zeker lukken met een lekkere biefstuk erbij.
Het seizoen is maar kort, dus benut het goed!
Het aspergeseizoen is van half april tot 24 juni ongeveer 2 maanden dus. De korte tijd dat ze er zijn moet je dan ook benutten. Er zijn heel veel manieren om asperges te serveren, de bekendste hoofdgerechten met asperges zijn de asperge traditioneel, met zalm of met biefstuk. Maar ook in een salade of quiche zijn asperges erg lekker. En wat dacht je van aspergesoep!
Wat eet je bij asperges?
Asperges kun je met veel combineren. Het is een vrij luxe groente dus mag er soms ook een iets luxer stukje vlees bij. Een biefstuk is daarom een prima begeleider van asperges. Serveer de biefstuk met een lekkere lik kruidenboter, die dan smelt en waar je de asperges dan kort door haalt tijdens het eten.
Lekkere vers gebakken frietjes of krieltjes erbij en het feest is compleet.
Koop ongeschilde asperges
Als je asperges koopt, kun je kiezen om ze geschild of ongeschild te kopen. Als je ze ongeschild koopt, heb je iets meer werk, maar je hebt wel schillen om een heerlijke bouillon te maken. Als je asperges kookt, bewaar dan het kookvocht en kook daar de schillen 5 minuten in. Zeef dit alles en je hebt een krachtige aspergebouillon. Als garnituur gebruik je de onderste stukjes van je asperges.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Asperges met biefstuk
Print receptIngrediënten voor dit recept
- ruim 1 kg asperges
- 4 biefstukken
- 100 gram roomboter
- de rasp van een halve citroen
- 1 teentje knoflook
- 3 takjes peterselie gehakt
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je asperges met biefstuk:
Haal de biefstuk uit de koelkast en laat die in 15 minuten op kamertemperatuur komen.
Maak de kruidenboter door de boter los te roeren. Voeg er een uitgeperst teentje knoflook en de gehakte peterselie, peper, zout en de citroenrasp aan toe. Roer goed door en zet opzij.
Schil de asperges en snij de kontjes eraf. Houdt de schillen apart om er later soep van te maken. Zet ruime pan met water en een snufje zout op waar de asperges in kunnen liggen. Breng aan de kook en voeg de asperges toe en leg de deksel erop. Laat 5 minuten koken en zet de warmtebron uit.
Bestrooi de biefstukken met zout en peper naar smaak. Verwarm een koekenpan met een beetje boter en bak hierin de biefstukken aan beide zijden 4 minuten.
Haal de asperges uit het water en laat ze kort uitdruppen op een stukje keukenpapier. Verdeel de asperges en de biefstukken over de borden en doe op iedere biefstuk een flinke lik van de kruidenboter. Serveer bij de asperges met biefstuk, krieltjes of verse friet.
Tafel lekker !!