Asperges op zijn Vlaams – Een klassieker uit de Belgische keuken, die elk voorjaar weer opduikt op tal van menukaarten in bistro’s, brasserieën en restaurants. En nu maak je dit oer-Vlaamse gerecht helemaal zelf. Je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig. Meer dan asperges, verse roomboter, eieren en peterselie is het niet. Daarmee tover je een geliefd hoofdgerecht uit je koksmuts. Als je aan de asperges en het ei op zich niet genoeg hebt, kun je er eventueel een gekookt krielaardappeltje bij serveren, maar ook vers brood is lekker bij asperges op zijn Vlaams.
Wil je dit gerecht als voorgerecht serveren? Ook dat kan! Verminder dan simpelweg de hoeveelheden.
Een glas witte wijn smaakt lekker bij Asperges op zijn Vlaams. Drink je het liefste (half)zoete wijn, ga dan voor Riesling, als je eerder een droge witte wijn verkiest, kies eens voor een Weisburgunder. Geen wijnliefhebber?Ook een fris witbier of een eenvoudig pilsje zijn goede bondgenoten van dit gerecht.
Asperges van de groenteboer
Vraag je groenteboer om Nederlandse (of Belgische, je maakt tenslotte een Belgische klassieker) asperges. Je groenteboer zal voor jou de meest verse asperges selecteren. Verse asperges voelen stevig aan, en zijn niet buigzaam. De kopjes zijn mooi wit en gesloten. De snede aan de onderkant van verse asperges mag er niet verkleurd of uitgedroogd uitzien.
Als je de asperges nog even wilt bewaren voor je asperges op zijn Vlaams gaat klaarmaken, dan kun je dat het best in een vochtige theedoek, in de groentelade van je koelkast, doen.
Koop asperges van gelijke dikte, dat zorgt ervoor dat de asperges gelijkmatig gaar worden. Koop uiteraard ongeschilde asperges. Van de aspergeschillen kun je later nog aspergebouillon trekken, om er achteraf een smakelijke asperge(room)soep mee te maken.
Als je eenmaal asperges op zijn Vlaams hebt geprobeerd, ben je ongetwijfeld verkocht en maak je dit gerecht vaker tijdens het aspergeseizoen. Dit recept doet alle eer aan de delicate smaak van de asperge, het witte goud. Probeer het maar eens!
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Asperges op z'n Vlaams
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 36 witte asperges
- 6 eieren
- 200 gram verse roomboter
- 2 handenvol gehakte peterselie
- 1/2 verse muskaatnoot
- zout en peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je asperges op zijn Vlaams:
Schil de asperges met behulp van een dunschiller. Houd hiervoor de asperge vast aan het kopje en schil van boven naar beneden, rondom de asperge. Breek het kontje van de asperge af.
Spoel de peterselie, dep droog en hak 2 volle eetlepels peterselie fijn.
Vul een pan met koud water, voeg een snufje zout toe. Leg de asperges erin en breng het water aan de kook, met de deksel op de pan. Als het water kookt, zet je het fornuis uit en laat de asperges nog 7 minuten rusten, tot ze gaar zijn. Ze zijn nog knapperig, maar toch zacht genoeg.
Klaar intussen de boter door 200 gram verse roomboter heel rustig te laten smelten in een pannetje op het vuur. Zodra de boter gesmolten is komen de melkeiwitten naar bovendrijven. Schep de melkeiwitten weg met behulp van een eetlepel. Houd de boter warm op een laag pitje.
Kook de eieren 9 minuten (hardgekookt). Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze. Plet de gekookte eieren met een vork tot fijne stukjes ei.
Schep de peterselie en de geprakte eieren door de geklaarde boter. Kruid het mengsel naar smaak met geraspte nootmuskaat, zout en peper uit de molen.
Serveer acht asperges op zijn Vlaams per persoon. Schep daarover een flinke portie van het eiermengsel.
Tafel lekker !!
Heerlijke recepten kan
Niet wachten tot ik ze kan maken,bedankt
Bedankt A,bosch! Het zal je vast bevallen!