• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, maart 24, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Bami met Chinese kool

Lekker voor een dagje zonder vlees!

door Elise de Haan
in Hoofdgerecht
0
0
Bami met Chinese kool

Bami met Chinese kool – Eet jij geen vlees, of wil je af en toe een dagje zonder vlees koken? Dan is deze heerlijke, kruidige, bami met Chinese kool een gerecht dat heel geschikt is voor een vegetarische, in dit geval zelfs veganistische, doordeweekse maaltijd. In plaats van vlees eet je er lekker krokant gebakken tempeh bij. Serveer er wat (zelfgemaakte) pindasaus en wat cassave kroepoek bij om het gerecht nog wat verder aan te kleden.

Chinese kool

Oorspronkelijk komt deze lichtgroene Chinese kool met de ‘gebubbelde’ bladeren uit het verre Oosten. De groente wordt tegenwoordig ook in de Nederlandse kassen geteeld. Als je bami met Chinese kool gaat maken kun je de Chinese kool in elke supermarkt en groentewinkel kopen. De smaak van de Chinese kool is veel zachter dan van bijvoorbeeld groene kool, witte kool of rode kool. De koolsmaak is een stuk subtieler, zeg maar. De Chinese kool voelt een stuk lichter en minder compact aan dan zijn Westerse soortgenoten. Chinese kool is ook veel lichter verteerbaar dan de andere koolsoorten. Behalve bakken of wokken, zoals voor de bami met Chinese kool, kun je de groente ook heel goed rauw eten in een salade. Snijd de kool daarvoor in heel dunne reepjes.

Tempeh

Tempeh is een plantaardige eiwitbron op basis van soja, die wordt verkregen door het fermenteren van sojabonen. Het heeft een steviger structuur dan tofu, dat ook van sojabonen wordt gemaakt. Tempeh bevat bijna net zoveel eiwit als vlees, veel onverzadigde vetzuren en geen cholesterol. De smaak van tempeh is een beetje champignonachtig. Als je de tempeh echter goed marineert, zoals de tempeh bij de bami met Chinese kool, proef je daar niets van terug. Je kunt tempeh in bijna iedere supermarkt kopen, maar zeker bij een toko.

Bami met Chinese kool – tips

De tempeh in de bami met Chinese kool is een prima vleesvervanger, maar het product heeft van zichzelf niet veel smaak. Een goede marinade die veel smaak aan de te tempeh geeft, is dus belangrijk om er iets lekkers van te maken. Laat de tempeh dan ook rustig een paar uur langer in de marinade staan, het komt het uiteindelijke resultaat alleen maar ten goede.

Een variatie op dit gerecht kun je heel goed maken met spitskool. Snijd de kool dan in heel dunne reepjes. Verder kun je gewoon het recept voor bami met Chinese kool volgen.

Als je de ingrediëntenlijst van dit recept bekijkt, zul je zien dat daar een hele rode chilipeper (met zaad) en twee theelepels sambal oelek in staan. Je verwacht misschien dat de bami met Chinese kool heel pittig is. Dat valt echter bijzonder mee. Ben je bang dat het toch te pittig wordt, dan kun je het zaad uit de chilipeper verwijderen of de peper weglaten. De sambal weg laten uit de marinade is een minder goed idee, dit zal de smaak van de tempeh niet verbeteren.

Bami met Chinese kool

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 10 mie nestjes
  • 1 Chinese kool (ong. 1 kilo), in reepjes
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 4 bosuitjes, in ringetjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper, in ringetjes
  • 400 gram tempeh, in kleine reepjes
  • halve duim verse gember, zeer fijn gesneden of geraspt
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels ketjap asin of zoute sojasaus
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel sereh (citroengras)
  • 1 theelepel laos
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel maïzena
  • neutrale olie om in te bakken
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je bami met Chinese kool:

Meng in een grote kom de ketjap manis, de ketjap asin of sojasaus, de sambal, het limoensap, 1 teentje knoflook (uitgeperst), de gember en de maïzena tot een marinade. Schep de reepjes tempeh er door. Zorg dat alle reepjes een laagje marinade krijgen. Dek de kom af en zet minstens een uur in de koelkast. Langer mag ook, het zal de tempeh een intensere smaak geven.

Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan tot een hoge temperatuur, en bak hierin tempehreepjes krokant. Let er wel op dat ze niet te hard gaan, want de ketjap in de marinade bevat suiker en dat kan snel verbranden.

Kook ondertussen de mie gaar in een pan water met zout, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat even uitlekken in een vergiet en spoel koud onder de kraan.

Verhit een scheutje olie in een grote wok of hapjespan. Bak hierin de ui, 1 teentje geperste knoflook en de chilipeper even aan. Doe dan de Chinese kool erbij en bak deze al omscheppend tot ze geslonken is. Voeg de koriander, de komijn, de sereh, de laos, en de kurkuma toe. Schep alles goed door elkaar en bak nog even mee. Zet de warmtebron uit en schep de bosui door het gerecht. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.

Voeg dan de mie aan het Chinese koolmengsel toe en wok tot de mie weer warm is. Je kunt vervolgens de tempeh erdoor scheppen, of ernaast serveren. Doe wat jouw voorkeur heeft.

Serveer in diep borden of grote kommen. Bami met Chinese kool is heerlijk met een beetje pindasaus en cassavekroepoek.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - Kool - Chinese kool
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen
Risotto

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Ovenschotel

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Wrap met gegrilde groenten
Hoofdgerecht

Wrap met gegrilde groenten, tomatenpesto en mozzarella

spaghetti frittata
Pastagerechten

Spaghetti frittata

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Een hartige venkeltaart met ham en kaas, daar loopt toch iedereen warm voor? De zachte smaak van venkel combineert heerlijk met ham en kaas!

Check het recept of lees de info
Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem H. TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen