Bami met Chinese kool – Eet jij geen vlees, of wil je af en toe een dagje zonder vlees koken? Dan is deze heerlijke, kruidige, bami met Chinese kool een gerecht dat heel geschikt is voor een vegetarische, in dit geval zelfs veganistische, doordeweekse maaltijd. In plaats van vlees eet je er lekker krokant gebakken tempeh bij. Serveer er wat (zelfgemaakte) pindasaus en wat cassave kroepoek bij om het gerecht nog wat verder aan te kleden.
Chinese kool
Oorspronkelijk komt deze lichtgroene Chinese kool met de ‘gebubbelde’ bladeren uit het verre Oosten. De groente wordt tegenwoordig ook in de Nederlandse kassen geteeld. Als je bami met Chinese kool gaat maken kun je de Chinese kool in elke supermarkt en groentewinkel kopen. De smaak van de Chinese kool is veel zachter dan van bijvoorbeeld groene kool, witte kool of rode kool. De koolsmaak is een stuk subtieler, zeg maar. De Chinese kool voelt een stuk lichter en minder compact aan dan zijn Westerse soortgenoten. Chinese kool is ook veel lichter verteerbaar dan de andere koolsoorten. Behalve bakken of wokken, zoals voor de bami met Chinese kool, kun je de groente ook heel goed rauw eten in een salade. Snijd de kool daarvoor in heel dunne reepjes.
Tempeh
Tempeh is een plantaardige eiwitbron op basis van soja, die wordt verkregen door het fermenteren van sojabonen. Het heeft een steviger structuur dan tofu, dat ook van sojabonen wordt gemaakt. Tempeh bevat bijna net zoveel eiwit als vlees, veel onverzadigde vetzuren en geen cholesterol. De smaak van tempeh is een beetje champignonachtig. Als je de tempeh echter goed marineert, zoals de tempeh bij de bami met Chinese kool, proef je daar niets van terug. Je kunt tempeh in bijna iedere supermarkt kopen, maar zeker bij een toko.
Bami met Chinese kool – tips
De tempeh in de bami met Chinese kool is een prima vleesvervanger, maar het product heeft van zichzelf niet veel smaak. Een goede marinade die veel smaak aan de te tempeh geeft, is dus belangrijk om er iets lekkers van te maken. Laat de tempeh dan ook rustig een paar uur langer in de marinade staan, het komt het uiteindelijke resultaat alleen maar ten goede.
Een variatie op dit gerecht kun je heel goed maken met spitskool. Snijd de kool dan in heel dunne reepjes. Verder kun je gewoon het recept voor bami met Chinese kool volgen.
Als je de ingrediëntenlijst van dit recept bekijkt, zul je zien dat daar een hele rode chilipeper (met zaad) en twee theelepels sambal oelek in staan. Je verwacht misschien dat de bami met Chinese kool heel pittig is. Dat valt echter bijzonder mee. Ben je bang dat het toch te pittig wordt, dan kun je het zaad uit de chilipeper verwijderen of de peper weglaten. De sambal weg laten uit de marinade is een minder goed idee, dit zal de smaak van de tempeh niet verbeteren.
Bami met Chinese kool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 10 mie nestjes
- 1 Chinese kool (ong. 1 kilo), in reepjes
- 1 ui, grof gesnipperd
- 4 bosuitjes, in ringetjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper, in ringetjes
- 400 gram tempeh, in kleine reepjes
- halve duim verse gember, zeer fijn gesneden of geraspt
- 3 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels ketjap asin of zoute sojasaus
- 2 theelepels sambal oelek
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel sereh (citroengras)
- 1 theelepel laos
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel maïzena
- neutrale olie om in te bakken
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bami met Chinese kool:
Meng in een grote kom de ketjap manis, de ketjap asin of sojasaus, de sambal, het limoensap, 1 teentje knoflook (uitgeperst), de gember en de maïzena tot een marinade. Schep de reepjes tempeh er door. Zorg dat alle reepjes een laagje marinade krijgen. Dek de kom af en zet minstens een uur in de koelkast. Langer mag ook, het zal de tempeh een intensere smaak geven.
Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan tot een hoge temperatuur, en bak hierin tempehreepjes krokant. Let er wel op dat ze niet te hard gaan, want de ketjap in de marinade bevat suiker en dat kan snel verbranden.
Kook ondertussen de mie gaar in een pan water met zout, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat even uitlekken in een vergiet en spoel koud onder de kraan.
Verhit een scheutje olie in een grote wok of hapjespan. Bak hierin de ui, 1 teentje geperste knoflook en de chilipeper even aan. Doe dan de Chinese kool erbij en bak deze al omscheppend tot ze geslonken is. Voeg de koriander, de komijn, de sereh, de laos, en de kurkuma toe. Schep alles goed door elkaar en bak nog even mee. Zet de warmtebron uit en schep de bosui door het gerecht. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Voeg dan de mie aan het Chinese koolmengsel toe en wok tot de mie weer warm is. Je kunt vervolgens de tempeh erdoor scheppen, of ernaast serveren. Doe wat jouw voorkeur heeft.
Serveer in diep borden of grote kommen. Bami met Chinese kool is heerlijk met een beetje pindasaus en cassavekroepoek.
Tafel lekker !!