Bonne femme – het groentegerecht waar iedereen dol op is én de ideale manier om alle restjes groenten te verwerken.
Bonne femme
Als je de naam hoort denk je aan Frankrijk, bonne femme is Frans voor goede huisvrouw. Een goede huisvrouw weet natuurlijk wat lekker koken is, maar ook hoe ze de restjes opmaakt. Bonne femme is dan ook bij uitstek het gerecht om al die restjes groentes te verwerken. Behalve groenten zijn ook aardappelen en gerookt spek een belangrijk onderdeel van dit hoofdgerecht. Deze ingrediënten samen maken een smakelijk gerecht waar iedereen dol op is.
Welke groenten gebruik je voor bonne femme?
Welke groente je gebruikt maakt niet heel veel uit. Het oorspronkelijke recept bestaat uit wortel, erwtjes, champignons en uien, maar je kunt de groente gebruiken die jij wil. We geven een basisrecept voor bonne femme waar iedereen iets mee kan en waar je makkelijk bepaalde groenten uit kunt vervangen. Denk hierbij aan een restje bloemkool, sperzieboontjes, courgette, spruitjes of blokjes pompoen.
De groente worden in blokjes gesneden en naar Franse traditie in roomboter gebakken. Harde groente zoals wortel kun je eventueel even voorkoken, maar als je ze kleiner snijdt en als eerste in de pan doet bij de uien, worden ze ook gaar.
Gebakken aardappelen
De aardappelen voor de bonne femme zijn gekookte in blokjes gesneden aardappels. Het beste neem je de aardappels die je een of twee dagen eerder extra had gekookt en snijd deze in blokjes. Je mag natuurlijk ook rauwe aardappels in blokjes snijden en deze kort voorkoken. Neem alsjeblieft niet die bolletjes in zakjes uit de koeling van de supermarkt, deze zijn echt niet te vergelijken met de opgebakken aardappels die we hier bedoelen.
Gerookt spek voor de volle iets zoutige smaak
Natuurlijk bonne femme kun je ook zonder vlees maken, maar dat stukje gerookt spek maakt het gerecht net iets voller van smaak. Je kunt zowel mager als doorregen spek nemen als het maar gerookt is, deze smaak hoort echt bij dit gerecht. Wil je het vegetarisch houden en toch een rooksmaak geven voeg er dan een snufje gerookt paprikapoeder aan toe.
Aardappelschotels; heerlijke recepten!
Vind jij een vers bereide aardappelschotel er ook zo heerlijk uitzien? Met deze recepten maak jij zelf de lekkerste aardappelschotels!
Bonne femme
Print receptIngrediënten voor dit recept
- ongeveer 800 gram gekookte aardappelen
- 2 uien
- 200 gram bleekselderij
- 400 gram champignons
- 300 gram winterwortel
- 1 rode paprika
- 200 gram gerookt spekblokjes
- paar takjes peterselie
- peper/zout
- paprikapoeder naar smaak
- boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bonne femme:
Snijd alle groentes in blokjes, de wortel mag iets fijner gesneden zijn dan de rest. Snijd de aardappels in iets grovere blokjes dan de groente. Snipper de peterselie. Neem 2 koekenpannen of een pan en een wok. Bak in de ene pan de aardappeltjes met een klontje boter, bruin en knapperig. Bak in de andere pan eerst de gerookte spekblokjes met de ui in een beetje boter tot deze een licht verkleurd zijn. Voeg er de wortel aan toe en bak deze kort. Voeg er de rest van de groentes aan toe en bak deze gaar. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Als de groenten gaar en de aardappels lekker knapperig zijn schep je alles licht door elkaar. Bestrooi het met de peterselie. Doe dit op het laatste moment zodat de aardappels lekker knapperig blijven. Serveer de bonne femme met vlees of vis naar keuze.
Tafel lekker !!
Bonne Femme wordt traditioneel gegeten met een karbonade… cotelette bonne femme…
Er wordt op het laatst zilveruitjes door gemengd…
Die karbonade hadden we er ook bij maar zoals bij alle recepten zijn er vele variaties mogelijk. Lekker tafelen is koken zoals jij het lekker vind.