• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, oktober 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Bonne femme; een heerlijk eenpansgerecht uit de koekenpan

Maak met restjes groente en aardappels een lekker en gezond gerecht waar iedereen dol op is

door Connie Derks
in Hoofdgerecht
0
2
bonne femme

Bonne femme – het groentegerecht waar iedereen dol op is én de ideale manier om alle restjes groenten te verwerken.

Bonne femme

Als je de naam hoort denk je aan Frankrijk, bonne femme is Frans voor goede huisvrouw. Een goede huisvrouw weet natuurlijk wat lekker koken is, maar ook hoe ze de restjes opmaakt. Bonne femme is dan ook bij uitstek het gerecht om al die restjes groentes te verwerken. Behalve groenten zijn ook aardappelen en gerookt spek een belangrijk onderdeel van dit hoofdgerecht. Deze ingrediënten samen maken een smakelijk gerecht waar iedereen dol op is.

Welke groenten gebruik je voor bonne femme?

Welke groente je gebruikt maakt niet heel veel uit. Het oorspronkelijke recept bestaat uit wortel, erwtjes, champignons en uien, maar je kunt de groente gebruiken die jij wil. We geven een basisrecept voor bonne femme waar iedereen iets mee kan en waar je makkelijk bepaalde groenten uit kunt vervangen. Denk hierbij aan een restje bloemkool, sperzieboontjes, courgette, spruitjes of blokjes pompoen.

De groente worden in blokjes gesneden en naar Franse traditie in roomboter gebakken. Harde groente zoals wortel kun je eventueel even voorkoken, maar als je ze kleiner snijdt en als eerste in de pan doet bij de uien, worden ze ook gaar.

ingrediënten voor bonne femme

Gebakken aardappelen

De aardappelen voor de bonne femme zijn gekookte in blokjes gesneden aardappels. Het beste neem je de aardappels die je een of twee dagen eerder extra had gekookt en snijd deze in blokjes. Je mag natuurlijk ook rauwe aardappels in blokjes snijden en deze kort voorkoken. Neem alsjeblieft niet die bolletjes in zakjes uit de koeling van de supermarkt, deze zijn echt niet te vergelijken met de opgebakken aardappels die we hier bedoelen.

Gerookt spek voor de volle iets zoutige smaak

Natuurlijk bonne femme kun je ook zonder vlees maken, maar dat stukje gerookt spek maakt het gerecht net iets voller van smaak. Je kunt zowel mager als doorregen spek nemen als het maar gerookt is, deze smaak hoort echt bij dit gerecht. Wil je het vegetarisch houden en toch een rooksmaak geven voeg er dan een snufje gerookt paprikapoeder aan toe.

een pan vol bonne femme

Aardappelschotels

Aardappelschotels; heerlijke recepten!

Vind jij een vers bereide aardappelschotel er ook zo heerlijk uitzien? Met deze recepten maak jij zelf de lekkerste aardappelschotels!

Bonne femme

Porties: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • ongeveer 800 gram gekookte aardappelen
  • 2 uien
  • 200 gram bleekselderij
  • 400 gram champignons
  • 300 gram winterwortel
  • 1 rode paprika
  • 200 gram gerookt spekblokjes
  • paar takjes peterselie
  • peper/zout
  • paprikapoeder naar smaak
  • boter om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je bonne femme:

Snijd alle groentes in blokjes, de wortel mag iets fijner gesneden zijn dan de rest. Snijd de aardappels in iets grovere blokjes dan de groente. Snipper de peterselie. Neem 2 koekenpannen of een pan en een wok. Bak in de ene pan de aardappeltjes met een klontje boter, bruin en knapperig. Bak in de andere pan eerst de gerookte spekblokjes met de ui in een beetje boter tot deze een licht verkleurd zijn. Voeg er de wortel aan toe en bak deze kort. Voeg er de rest van de groentes aan toe en bak deze gaar. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Als de groenten gaar en de aardappels lekker knapperig zijn schep je alles licht door elkaar. Bestrooi het met de peterselie. Doe dit op het laatste moment zodat de aardappels lekker knapperig blijven. Serveer de bonne femme met vlees of vis naar keuze.

Tafel lekker !!

DeelPin83Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

quiche met paddenstoelen
Quiche

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Champignons à la grecque
Bijgerecht

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder

salsa van komkommer en appel
Recepten

Salsa van komkommer en appel

pompoen ovenschotel
Ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Bloemkoolsoep
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep, gooi het kookwater nooit weg!

Tarte Tatin van rode bietjes
Lunch

Tarte Tatin van rode bietjes

Pompoen havermout wafels
Recepten

Pompoen havermout wafels

Pompoen met bietjes uit de oven
Bijgerecht

Pompoen met bietjes uit de oven

Reacties 2

  1. Rik says:
    8 maanden geleden

    Bonne Femme wordt traditioneel gegeten met een karbonade… cotelette bonne femme…
    Er wordt op het laatst zilveruitjes door gemengd…

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      8 maanden geleden

      Die karbonade hadden we er ook bij maar zoals bij alle recepten zijn er vele variaties mogelijk. Lekker tafelen is koken zoals jij het lekker vind.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!

Check het recept of lees de info
Mosselen in gele curry

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen