• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, maart 24, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Bruine bonen met spek en stroop – pure nostalgie

door Redactie
in Hoofdgerecht
0
17
Bruine bonen met spek en stroop - pure nostalgie

Bruine bonen met spek en stroop – De één gruwelt ervan, de ander denkt er met weemoed aan terug. Zelf herinner ik het mij uit mijn jongste kinderjaren. Ik vond het zalig. Op de één of andere manier verdween dit gerecht uit het repertoire van mijn moeder vanaf het moment dat ze de pasta had ontdekt: té ouderwets. Gelukkig kreeg ik het soms wel bij mijn grootouders. Toch ook maar zelden, want als hun kleinkind kwam logeren, dan pakte je als oma toch uit en zette je niet zoiets nederigs voor als bruine bonen. En wie eet ze nou nog tegenwoordig? Ik hoor er nooit meer iemand over. En dat is jammer, want het is eenvoudig te maken én lekker voedzaam. Ook junior, die aanvankelijk weigerde de bruine substantie te eten, vond het eigenlijk verrassend meevallen. Natuurlijk viel het mee. Het was zelfs erg lekker. Wél met gedroogde bonen natuurlijk die je een nachtje laat weken. En met een stukje spek van een goede slager. En met een heerlijke biologische stroop. Stiekem benieuwd? Hier volgt het recept.

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

Bruine bonen met spek en stroop

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • +/- 400 gram gedroogde bonen
  • +/- 250 gram gerookt spek met vrij veel vet er aan
  • 1 tl azijn
  • 1 laurierblaadje
  • een paar stengels tijm
  • een paar stengels peterselie
  • wat peper en zout
  • stroop

eventueel:

  • nog 1/2 bouillonblokje
  • 1 ui en/of knoflook

Doe de bonen in een vergiet en spoel ze goed uit. Afhankelijk van het merk bonen kun je in een uitzonderlijk geval een paar verschrompelde exemplaren en/of zelfs steentjes er tussen aantreffen. Verwijder die dan.  Doe de bonen in een pannetje met ongeveer anderhalve liter koud water en een theelepeltje azijn (of citroensap). Het zuur zorgt er voor dat het fytinezuur dat in de bonen zit wordt afgebroken. Fytinezuur is een stofje dat zich in onze darmen bindt aan vitamines, mineralen en sporenelementen. Als dat gebeurt heeft je lichaam zelf dus niets meer aan die kostbare vitamines, mineralen en spoorelementen.

Laat de bonen een nachtje staan, als het kan op een niet al te warme plek, maar zelf laat ik het gewoon op het fornuis staan. Volgens iedere grootmoeder, moet je de bonen vervolgens in het weekvocht koken. Dus doe dat gerust. Wil je echter een optimale opname van vitamines etc. dan kun je beter het weekvocht lozen en er nieuw water bij doen.

Maak, als je het mooi wilt doen een ‘bouquet garni’ van het laurierblaadje, de peterselie en en tijm: bindt de kruidjes met een (slagers)touwtje aan elkaar. Geen zin in? Dan kun je de kruidjes ook los in de pan erbij doen. Voeg eventueel ook nog een hele ui (wel even pellen) en/of een paar teentje knoflook toe voor nog meer smaak.

Zet de pan nu op een zacht vuurtje en laat ongeveer een uurtje koken. Sudderen is meer het woord dat er bijhoort. Check af en toe of er genoeg water in zit. Voeg pas de laatste paar minuten wat zout bij het water of het halve bouillonblokje (als je het eerder doet dan wordt het velletje van de boon taai). Proef een boon of hij gaar is: hij moet niet meer knapperig smaken, maar ook niet papperig.

Snijd ondertussen het spek in kleine blokjes en bak het spek op een middelhoog vuurtje in een royale hapjespan. Je bonen moeten er nog bij passen straks! Gebruik liefst spek met vrij veel vet, want de bonen zelf hebben niet heel veel smaak en krijgen straks hun smaak doordat ze nog even in het spekvet worden opgebakken.

De gare bonen afgieten, de kruiden en eventueel ui en/of teentjes knoflook eruit vissen en de bonen nog even meebakken met het spek. Even proeven of het genoeg smaak heeft, anders eventueel nog een beetje zout en/of peper aan toevoegen. Opdienen met zoveel stroop als je maar wilt.

Tags: Hollands
DeelPin57Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen
Risotto

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Ovenschotel

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Wrap met gegrilde groenten
Hoofdgerecht

Wrap met gegrilde groenten, tomatenpesto en mozzarella

spaghetti frittata
Pastagerechten

Spaghetti frittata

Reacties 17

  1. Cecile says:
    2 jaar geleden

    Hebben jullie of iemand anders een recept van watergruwel of krentjesbrij zoals jullie het noemen, want bij jullie kan ik die niet vinden.. Onze moeder maakte dat vroeger vaak, maar volgens mij deed ze er altijd grenadine in en die zie ik ook nooit meer in de winkel staan.
    Ik hou me aanbevolen voor recepten hiervan.
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Vast wel ergens Cecile, maar we moeten wel even zoeken. Komen we op terug ?

      Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Watergruwel

      40 gr (parel)gort
      5 dl water
      ca. 5 cm. citroenschil of een kaneelstokje
      60 gr. krenten
      60 gr. rozijnen
      80-100 gr. suiker
      2 dl. bessensap of ander vruchtensap

      Gort wassen en ca. 12 uur in het water laten weken. De citroenschil of het kaneelstokje en de gewassen krenten en rozijnen toevoegen. De gort onder af en toe roeren aan de kook brengen en gaar laten worden (ca. 1 uur of in snelkookpan 20 min.) De suiker en het vruchtensap toevoegen en de citroenschil of het kaneelstokje verwijderen. Warm en koud te serveren.
      PS Vluggort niet weken ( zie aanwijzing op de verpakking)

      Variant:
      Deense rijstsoep. De gort vervangen door rijst. Deze met de krenten en de rozijnen in ca. 30 minuten gaar koken.

      Beantwoorden
      • C.C.L.M. Geurts-Huijbers says:
        2 jaar geleden

        Ja dat is het! Ik ga het snel proberen en laat het jullie weten.
        Hartelijk bedankt!
        Lieve groet Cecile

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          2 jaar geleden

          Leuk Cecile!

          Beantwoorden
  2. Erikoonk says:
    2 jaar geleden

    Ooit gegeten in een herberg/hotel in Hindeloopen heerlijk. Ze hadden er een speciale naam voor iets met zeemansvoer. Wie weet het?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Geen idee Erik, Schipperskost misschien?

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        2 jaar geleden

        Of…. bedoelde je Captain’s Diner?

        Beantwoorden
        • eveline sevelinealario says:
          2 jaar geleden

          ik dacht dat dat met capucijners was.

          Beantwoorden
          • Redactie says:
            2 jaar geleden

            Dat klopt Eveline, zie deze link: https://lekkertafelen.nl/kookschool/captains-diner-kapucijners/ Maar ik kan me zo voorstellen dat dit ook wel met bruine bonen gedaan wordt.

  3. John Bruyn says:
    4 jaar geleden

    Ik heb het geprobeerd bruine bonen met stroop, maar had geen stroop het viel tegen.

    Beantwoorden
    • Stroopsoldaatje says:
      2 jaar geleden

      Ja, met een auto zonder wielen kom je ook niet ver.

      Beantwoorden
  4. Koster1988 says:
    9 jaar geleden

    Heerlijk bruine bonen met stroop! Ik zal je recept is (deels) aanwenden. Velen verklaren mij voor gek: stroop? Ik stop het meestal in een modern jasje, i.e.: bruine bonen met stroop, shoarma, paprika, rode peper, knoflook en tijm en wat kleine blokjes aardappel. Een koningsmaal. Mijn vrouw gruwelt van het aanzicht 🙂

    Beantwoorden
    • Caspar says:
      6 jaar geleden

      Niet gruwelt maar gruwt
      ‘Schoolmeester’

      Beantwoorden
      • Vanessa says:
        6 jaar geleden

        Beste schoolmeester Caspar, hartelijk dank voor deze taaltechnische correctie. Zo zie je maar weer, dat ieder zijn eigen specialisme heeft. Ik hoop dat jij niet gruwt van bruine bonen!

        Beantwoorden
      • eveline sevelinealario says:
        2 jaar geleden

        “gruwel” is toch ook een gerecht?

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          2 jaar geleden

          ? ja, watergruwel of krentjebrij

          Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Een hartige venkeltaart met ham en kaas, daar loopt toch iedereen warm voor? De zachte smaak van venkel combineert heerlijk met ham en kaas!

Check het recept of lees de info
Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem H. TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen