Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Buikspek uit de oven of van de grill

Dit recept voor buikspek uit de oven of van de grill maakt het bereiden van dit stukje vlees zo makkelijk dat je het zeker moet proberen.

Buikspek uit de oven of van de grill- Buikspek is een onder gewaardeerd stuk vees wat weer behoorlijk terug in opkomst is. Niet zo gek eigenlijk want het is een heerlijk stuk varkensvlees wat niet erg duur is. Bestel het vlees wel tijdig want meestal snijdt de slager er direct speklappen van.

Buikspek kruiden

Het leuke van buikspek is dat je het op vele manieren kunt kruiden, je kan het op de oosterse manier kruiden, hot en spicy of met mediterrane kruiden. Bijna alles kan wel met buikspek. Wij kozen ervoor om het op de Engelse manier te kruiden met mosterdpoeder, kerrie, venkelzaad en natuurlijk niet te vergeten verse rozemarijn en tijm.

Langzaam garen in de oven of in je BBQ

Buikspek is uitermate geschikt om langzaam te garen. Dit is het makkelijkste in een oven omdat je hier de temperatuur van in kunt stellen en er verder geen omkijken meer naar hebt. Maar een leukere en uitdagende manier om het buikspek te garen is de BBQ. Je moet hiervoor wel een BBQ hebben die je af kunt sluiten en waar je de temperatuur van kunt regelen door met roosters en hoogtes te schuiven. Het is iets meer werk maar het resultaat is er dan ook naar. Vlees van de BBQ heeft toch altijd weer een onmiskenbare eigen smaak door het gebruik van houtskool.

Buikspek uit de oven of van de grill

Vleesgerecht voor 6 tot 8 personen

Buikspek uit de oven of van de grill

  • 1.5 kilo buikspek met zwoerd
  • 1 eetlepel mosterdpoeder
  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olie
  • verse tijm
  • verse rozemarijn

Snijd het zwoerd kruislings in zodat de marinade goed in het vlees kan trekken. Snijd niet te diep. Meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar en wrijf er het buikspek goed mee in zodat overal marinade zit. Verdeel een paar takjes tijm en rozemarijn over en onder het vlees en laat dit minimaal een uur intrekken. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Zet de oven op 125 graden of gebruik een gesloten BBQ die je naar 125 graden verwarmt. Leg het spek in een braadslede met rooster of op de grill met de zwoerdkant naar boven. Bak het spek rustig in ongeveer 3 uur gaar. Wanneer je een vlees thermometer hebt gebruik deze dan. De kerntemperatuur moet ongeveer 75 graden zijn en de korst mooi bruin en knapperig. Laat het vlees nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je het aansnijdt. Snijd je het te warm aan dan verliest het al zijn kostbare sappen.

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.