• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 18, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Cassoulet met limabonen en kip

door Elise de Haan
in Hoofdgerecht
0
0
Cassoulet met limabonen en kip

Cassoulet met limabonen en kip – Misschien heb je, op vakantie in het Zuid-westen van Frankrijk wel eens cassoulet gegeten. Cassoulet is oorspronkelijk een gerecht dat bestaat uit witte bonen, braadworstjes uit Toulouse, spek of ander varkensvlees en gekonfijte eendenbouten. Zoals met veel authentieke, boerenstreekgerechten zijn er ontelbare recepten in omloop. De basis is in ieder geval witte bonen en vlees, veel vlees. Dit maakt het echt comfortfood. Lekker om te eten als het buiten weer wat kouder wordt. Voor onze versie van cassoulet, en die is ongetwijfeld niet authentiek Frans, hebben we er voor gekozen om alleen kipdrumsticks en kipbraadworstjes te gebruiken. Daarnaast kozen we voor limabonen. Dit gerecht wordt in de oven bereidt. Het kost even wat voorbereiding, want we gebruiken gedroogde limabonen, maar eenmaal in de oven heb je er weinig omkijken naar. Ga jij dit najaar eens voor cassoulet met limabonen en kip in plaats van de gebruikelijke stamppotjes en erwtensoep?

Limabonen

Limabonen zijn grote, platte, witte bonen. Ze worden ook wel olifantsbonen of boterbonen genoemd. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze lang geleden al door de Inca’s werden gegeten. De structuur en de smaak van limabonen zijn romig en wat boterachtig. Daarnaast zijn ze, net als alle andere bonen en erwten heel gezond. Door de eiwitten die ze bevatten passen ze ook heel goed in vegetarische en vegan gerechten als vleesvervanger. In het recept voor cassoulet met limabonen en kip gebruiken we gedroogde limabonen. Ze worden ook in blik aangeboden, maar zelf geweekte en gedroogde limabonen zijn echt veel lekkerder. De bereidingstijd die we opgeven is exclusief het weken van de bonen. Dit kun je echter ’s nachts doen.

Drumsticks

Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes

Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes! Ze zijn het populairste stukje kip. Heerlijk bij de warme maaltijd, als borrelhapje of bij een buffet.

Cassoulet ongebakken

Cassoulet met limabonen en kip

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram droge limabonen
  • 4 kipdrumsticks
  • 4 kipbraadworstjes
  • 1 dunne prei, in ringen
  • 1/2 winterpeen, in stukjes
  • 3 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 2 teentjes knoflook, in flinterdunne plakjes
  • paar takjes verse tijm
  • paar kleine takjes rozemarijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je cassoulet met limabonen en kip:

De avond voor je gaat koken: controleer de limabonen op zaken die er niet in thuis horen en spoel ze in een zeef of vergiet onder de stromende kraan. Zo spoel je stof en eventuele zandresten uit de peulvruchten. Doe ze in een ruime en diepe schaal en vul deze aan met water. Zorg dat er genoeg water in zit, want de bonen nemen veel vocht op. Let er wel op dat de schaal groot genoeg is en niet kan overstromen.

Zet de geweekte limabonen op in ruim, schoon water. Kook ze tot ze net gaar zijn. Niet door en door gaar, want ze gaan ook nog in de oven en daar garen ze nog wat verder door. Laat ze uitlekken in een vergiet.

Verwarm de oven op 200 graden voor.

Doe de bonen voor de cassoulet over in een grote ovenschaal. Schep de prei, de winterpeen, de bleekselderij en de knoflook voorzichtig door de bonen. Verdeel de drumsticks en de worstjes erover en bestrooit met wat peper en zout.  Steek de takjes rozemarijn en tijm ertussen en schenk de kippenbouillon erbij.

Zet de schaal voor een uur in de oven. Draai wel af en toe de worstjes en de drumsticks om en roer voorzichtig door de bonen.

Serveer de cassoulet met limabonen en kip direct. Lekker met wat grof, boerenbrood en natuurlijk een glas wijn!

Tafel lekker !!

Tags: KipbraadworstVlees
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tartiflette
Ovenschotel

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Gebakken tong met kruidensaus
Visgerechten

Gebakken tong met kruidensaus

broccoli-brie quiche
Quiche

Broccoli-brie quiche; Lekker vegetarisch

Ovenschotel met rundergehakt
Ovenschotel

Ovenschotel met rundergehakt; een stevige maaltijd!

pilav van pasta
Pastagerechten

Pilav van pasta (‘vogeltongetjes’) met kip en veel groenten

frittata
Hoofdgerecht

Frittata; Omdat je niks weg wil gooien

spaghetti met bloemkool
Pastagerechten

Spaghetti met bloemkool

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Donna van Vliet op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Angela op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Connie Derks op Botersaus
  • Redactie op Krieltjes op een stokje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen