Chili con carne met rundvlees – Chili con carne, een lekker pittig gerecht, met als basis bonen. Meestal kidneybonen, in Nederland worden ook wel bruine bonen gebruikt. Bijna altijd wordt voor de “carne”, het vlees dus, gehakt gebruikt. In deze versie gebruiken we echter geen gehakt, maar runderstoofvlees. Dat betekent dat het geen snel klaar gerecht is, maar dat het zeker een uur of 3 op staat. Maar daarna heb je dan ook een heerlijke stoofpot. Laat je niet afschrikken door het aantal ingrediënten, veel ervan zul je wel standaard in huis hebben.
Rundvlees
In dit hoofdgerecht wordt runderstoofvlees gebruikt. Dit is vlees dat een aantal uren nodig heeft om gaar te stoven op een laag vuur. Je kunt hiervoor riblappen of sucadelappen nemen. Neem niet het magerste rundvlees. Een beetje vet geeft veel smaak en het smelt weg tijdens het bereiden. Laat je eventueel adviseren door de slager.
Kidneybonen
Peulvruchten kun je prima zelf koken. Dit is niet moeilijk, het kost wel wat tijd, maar zelf gekookt is ook in dit geval lekkerder dan bonen uit blik. In dit recept kun je de kidneybonen koken terwijl het vlees op staat. Je moet de bonen wel de avond van tevoren in de week zetten.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Chili con carne met rundvlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram gedroogde kidneybonen, de avond er voor in het water gezet om te weken
- 800 gram runderstoofvlees, in blokjes
- 2 grote uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 500 gr tomaten, in stukjes gesneden
- 2 rode puntpaprika’s, in reepjes
- 2 rode chilipepers, in ringetjes
- 1 blikje tomatenpuree van 70 gram
- 1 gekookte maiskolf, korrels eraf halen met een vork (of 1 klein blikje mais)
- 500 ml runderbouillon
- 2 el azijn
- 2 el gemalen komijn
- 2 el gemalen koriander
- 1 el (gerookt) paprikapoeder
- 1 el gedroogde oregano
- 30 gr pure chocolade
- 1 el oploskoffie of 1 kopje espresso
- zout
- half bosje bladpeterselie
- olie om te bakken
- *optioneel: crème fraîche of zure room
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Chili con carne met rundvlees
Verhit in een grote braadpan wat olie. Bak hierin het vlees rondom bruin. Schep het vlees vervolgens op een bord. Bak in het braadvet de ui, de knoflook en de chilipeper aan en laat een paar minuten zachtjes bakken. Voeg dan de tomatenpuree toe, laat deze even meebakken om te ontzuren. Daarna doe je de tomaten, de oregano, komijn, paprikapoeder en koriander erbij. Als de tomaten zacht beginnen te worden schenk je de bouillon in de pan. Je voegt nu ook de koffie, de chocolade en de azijn toe en je doet het vlees terug in de pan. Breng aan de kook en laat op een heel laag vuur minstens 2,5 uur sudderen. Gebruik eventueel een sudderplaatje.
Kook ondertussen de kidneybonen gaar in een pan water, zonder zout. Hoe lang ze moeten koken is een beetje afhankelijk van hoe oud ze zijn en het ras. Meestal ligt de kooktijd rond een uur. Dit kan echter ook korter of langer zijn. Dus proef af en toe even of de bonen gaar zijn. Laat ze uitlekken in een vergiet en zet ze even weg.
Voeg aan het eind van de stooftijd van het vlees de kidneybonen, de reepjes puntpaprika en de maiskorrels toe. Laat deze ongeveer 10 minuten mee stoven. Na deze 10 minuten roer je de peterselie erdoor. Breng de Chili con carne met rundvlees wanneer nodig nog op smaak met wat zout.
Je kunt dit gerecht heel goed een dag van tevoren klaar maken. Laat het dan afkoelen en bewaar het in de koelkast.
Het is lekker om de Chili con carne met rundvlees op het bord te serveren met een schepje crème fraîche of zure room.
Tafel lekker !!
O, dit gaat zeker op mijn lijstje!
Binnenkort krijgen wij eters, kan van te voren gemaakt worden, dus geweldig.
Ik zou het serveren met rijst ?
Goed idee Yvonne, ik denk dat het prima smaakt met rijst. Laat je ons weten of het lekker was?