• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, november 29, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Chili con Carne; Mexicaans comfortfood

Een van de vele recepten van dit gerecht

door Elise de Haan
in Hoofdgerecht
0
0
Chili con carne

Chili con Carne – Comfortfood uit de Tex-Mex- of de Mexicaanse keuken? Dat kan alleen maar chili con carne zijn! Nou bestaan er van dit gerecht heel veel verschillende recepten, met gestoofd vlees, zonder vlees, met gehakt of met kip. De varianties met kip of zonder vlees heten dan overigens ook anders. De basis van het gerecht zijn meestal bonen. Wat dan het juiste recept is zullen we nooit weten. De versie met gehakt, die we hier met je delen, is ongetwijfeld niet authentiek Mexicaans, en stiekem een beetje aangepast aan de wat minder pittige Nederlandse smaakvoorkeuren, maar lekker is hij zeker, en dat is tenslotte waar het om gaat!

Bonen koken kun je zelf!

Je kunt een chili con carne maken met bonen uit blik. Dat gaat lekker snel, en als je echt tijd tekort komt, is dat een prima oplossing. Maar het is eigenlijk veel lekkerder als je zelf bonen weekt en kookt. Dat is niet zoveel werk als het lijkt, en het resultaat van je kookkunsten wordt er beslist beter van. Let er wel op dat je de gedroogde bonen de avond van tevoren in de week zet. Het koken van de bonen vergt ongeveer een uurtje. De bereidingstijd in het recept is exclusief het koken van de bonen, dus houd daar rekening mee. Je kunt bonen ook in grotere hoeveelheden koken en vervolgens invriezen. Dan heb je altijd een voorraadje bij de hand als je ineens zin krijgt in chili con carne.

Welke bonen zijn geschikt voor chili con carne?

Er zijn verschillende bonensoorten die gebruikt kunnen worden in een chili, zoals bruine bonen of kidneybonen. Dit zijn beide goede keuzes.  Ze zorgen allebei voor een goede structuur in het gerecht. Ook zijn er recepten met zwarte bonen of garbanzo bonen. Er zijn geen specifieke regels welke bonen te gebruiken, het is gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur. In het recept voor deze chili con carne zijn bruine bonen gebruikt, maar je kunt ook prima een andere soort gebruiken.

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

Chili con carne

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 400 gram rundergehakt
  • 800 gram bruine bonen, gaar
  • 2 uien, in kwart ringen
  • 2 paprika's, in reepjes, kleur naar wens
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 rode chilipeper, in ringen
  • 250 gram tomaten, in kleine stukjes gesneden
  • 70 gram tomatenpuree
  • 150 gram maiskorrels, gaar
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 2 eetlepels Worcestershire sauce
  • peper en zout
  • peper en zout
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je chili con carne:

Verhit een scheut olie in een grote braadpan. Bak hierin het gehakt rul en bruin aan.

Voeg de uien, de knoflook, en de chilipeper toe en bak deze even mee tot de uien glazig zijn. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze ook even mee. Vervolgens doe je tomaten erbij, de oregano, de chilipoeder, het paprikapoeder, de komijn en de koriander. Laat op een laag vuurtje sudderen tot de tomaten stuk gekookt zijn. Voeg dan de paprikareepjes toe en laat deze beetgaar worden.  Breng het mengsel op smaak met peper en zout en de Worcestershiresauce. Schep vervolgens de bruine bonen en de maiskorrels er door. Warm het gerecht nog even goed op.

Serveer de chili con carne met rijst, wat zure room, en geraspte kaas en bestrooi het gerecht eventueel met wat fijn geknipte korianderblaadjes.

Tafel lekker !!

DeelPin14TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip Korma
Vleesgerechten

Kip Korma; uit de Indiase keuken

Spruitjes met cranberry en geitenkaas
Hoofdgerecht

Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven

Romige aardappelschotel met kip en paprika
Hoofdgerecht

Romige aardappelschotel met kip en paprika

Cannelloni met zalm
Pastagerechten

Cannelloni met zalm, ricotta en venkel

Gehaktbrood van wildgehakt
Recepten

Gehaktbrood van wildgehakt

Klassieke Quiche Lorraine
Quiche

Quiche Lorraine; Een heerlijke klassieker

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma
Stamppot

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma

Gevulde portobello met risotto
Hoofdgerecht

Gevulde portobello met risotto

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Stoofperen
Specials

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Check het recept of lees de info
Recepten met garnalen

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

slagroom

Slagroom

Recept in de picture

Romig dessert met peer en mascarpone
Nagerecht

Romig dessert met peer en mascarpone

Sluit je maaltijd af met een heerlijk fris en romig dessert met peer en mascarpone, zalige koekkruimels en een lichte toets van citroen.

Check het recept of lees de info
Kip Korma

Kip Korma; uit de Indiase keuken

sint whoopie's

Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Liesbeth op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Willy Holmes-Spoelder op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Ossenstaartsoep
  • Eric Hoyer op Ossenstaartsoep
  • Connie Derks op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • letta de Jong op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
  • Catharina op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Hollandse borrelplank; een feestje!
  • Vera van Geresteijn op Hollandse borrelplank; een feestje!

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen