Chili con Carne – Comfortfood uit de Tex-Mex- of de Mexicaanse keuken? Dat kan alleen maar chili con carne zijn! Nou bestaan er van dit gerecht heel veel verschillende recepten, met gestoofd vlees, zonder vlees, met gehakt of met kip. De varianties met kip of zonder vlees heten dan overigens ook anders. De basis van het gerecht zijn meestal bonen. Wat dan het juiste recept is zullen we nooit weten. De versie met gehakt, die we hier met je delen, is ongetwijfeld niet authentiek Mexicaans, en stiekem een beetje aangepast aan de wat minder pittige Nederlandse smaakvoorkeuren, maar lekker is hij zeker, en dat is tenslotte waar het om gaat!
Bonen koken kun je zelf!
Je kunt een chili con carne maken met bonen uit blik. Dat gaat lekker snel, en als je echt tijd tekort komt, is dat een prima oplossing. Maar het is eigenlijk veel lekkerder als je zelf bonen weekt en kookt. Dat is niet zoveel werk als het lijkt, en het resultaat van je kookkunsten wordt er beslist beter van. Let er wel op dat je de gedroogde bonen de avond van tevoren in de week zet. Het koken van de bonen vergt ongeveer een uurtje. De bereidingstijd in het recept is exclusief het koken van de bonen, dus houd daar rekening mee. Je kunt bonen ook in grotere hoeveelheden koken en vervolgens invriezen. Dan heb je altijd een voorraadje bij de hand als je ineens zin krijgt in chili con carne.
Welke bonen zijn geschikt voor chili con carne?
Er zijn verschillende bonensoorten die gebruikt kunnen worden in een chili, zoals bruine bonen of kidneybonen. Dit zijn beide goede keuzes. Ze zorgen allebei voor een goede structuur in het gerecht. Ook zijn er recepten met zwarte bonen of garbanzo bonen. Er zijn geen specifieke regels welke bonen te gebruiken, het is gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur. In het recept voor deze chili con carne zijn bruine bonen gebruikt, maar je kunt ook prima een andere soort gebruiken.
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Chili con carne
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram rundergehakt
- 800 gram bruine bonen, gaar
- 2 uien, in kwart ringen
- 2 paprika's, in reepjes, kleur naar wens
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 rode chilipeper, in ringen
- 250 gram tomaten, in kleine stukjes gesneden
- 70 gram tomatenpuree
- 150 gram maiskorrels, gaar
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 2 eetlepels Worcestershire sauce
- peper en zout
- peper en zout
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je chili con carne:
Verhit een scheut olie in een grote braadpan. Bak hierin het gehakt rul en bruin aan.
Voeg de uien, de knoflook, en de chilipeper toe en bak deze even mee tot de uien glazig zijn. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze ook even mee. Vervolgens doe je tomaten erbij, de oregano, de chilipoeder, het paprikapoeder, de komijn en de koriander. Laat op een laag vuurtje sudderen tot de tomaten stuk gekookt zijn. Voeg dan de paprikareepjes toe en laat deze beetgaar worden. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en de Worcestershiresauce. Schep vervolgens de bruine bonen en de maiskorrels er door. Warm het gerecht nog even goed op.
Serveer de chili con carne met rijst, wat zure room, en geraspte kaas en bestrooi het gerecht eventueel met wat fijn geknipte korianderblaadjes.
Tafel lekker !!