Chili con carne met kapucijners – Chili con carne is een bekend hoofdgerecht afkomstig uit het grensgebied van Mexico en de Verenigde Staten. Het is een kruidige stoofpot van vlees en pepers, die meestal wordt aangevuld met bonen en tomaten. Er zijn ontelbare recepten in omloop, met even zo veel variaties. Met gehakt, met stoofvlees, met kip en zelfs zonder vlees. Dan wordt het uiteraard chili sin (zonder) carne. Meestal worden er kidneybonen of zwarte bonen voor gebruikt, en in Nederlandse recepten worden ook bruine bonen genoemd. Om er een keer een andere Nederlandse draai aan te geven kun je ook kapucijners gebruiken. Dat klinkt misschien wat gek, chili con carne met kapucijners, maar we beloven je dat het lekker is. De kruiden en specerijen de je normaal zou gebruiken om bonen op smaak te brengen, passen ook prima bij de kapucijners.
Chili con carne met kapucijners
Kapucijners worden voornamelijk in Nederland gegeten. Vers zijn ze er maar heel kort en vaak ook niet makkelijk te vinden. Ze worden dus voornamelijk in blik en gedroogd verkocht. Ook worden er wel jonge kapucijners verkocht uit de diepvries, dan heten ze velderwten. Kapucijners zijn heel gezond. Ze bevatten veel eiwitten, vitaminen en vezels. Dit maakt ze, net als andere peulvruchten, ook een prima vleesvervanger. In het recept voor chili con carne met kapucijners gaan we uit van gedroogde kapucijners. Dat kost wat meer tijd, want je moet ze een nachtje laten weken, maar zelf gekookt zijn ze echt lekkerder dan uit een blik. Wil je toch een snellere versie maken, gebruik dan twee grote blikken.
Gedroogde erwten; Met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Chili con carne met kapucijners
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram gedroogde kapucijners
- 500 gram gehakt naar keuze
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 3 paprika’s in verschillende kleuren, in kleine reepjes
- 3 el Tex-mex kruiden
- 400 gram tomaten, in stukjes
- 1 maiskolf, ontdaan van bladeren en draden, of 1 klein blikje mais
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je chili con carne met kapucijners:
De avond van tevoren: Spoel de kapucijners af, in een vergiet, onder de kraan. Doe ze daarna in een grote kom en zet ze onder een water. Houd er rekening mee dat gedroogde peulvruchten veel water opnemen. Dus neem een kom die groot genoeg is en gebruik genoeg water. Laat ze de hele nacht weken.
Kook de kapucijners in 60 tot 90 minuten gaar. De juiste kooktijd is moeilijk aan te geven. Die is onder andere afhankelijk van hoe oud de peulvruchten zijn. Controleer dus tussentijds hoever ze gaar zijn. Laat de kapucijners na het koken goed uitlekken in een vergiet.
Kook de maiskolf in een pan water met wat zout, in ongeveer 15 minuten gaar. Laat even afkoelen en haal dan met een vork de maiskorrels los.
Verhit wat olie in een grote braadpan. Bak hier in het gehakt rul. Voeg dan de ui en knoflook toe en bak ze een paar minuten mee. Doe dan de paprika er bij en bak die ook mee, tot hij beetgaar is. Dan roer je de Tex-mex kruiden er door en voeg je de tomaat toe. Laat dit nog een paar minuten bakken tot de tomaat zacht is.
Schep dan de maiskorrels en de kapucijners erdoor. Voeg als dat nodig is wat zout toe. Warm het geheel nog even goed door.
De chili con carne met kapucijners is lekker met rijst of aardappelpuree, maar ook met alleen wat nacho’s!
Tafel lekker !!