Curry met rundvlees – Bij een curry met rundvlees ben je mogelijk geneigd te denken aan een zomers gerecht, en tropische temperaturen in warme landen. Toch kun je een curry met rundvlees heel goed eten bij wat minder warme temperaturen. Of misschien wel juist dan. Tenslotte is het een gerecht dat vol zit met verwarmende specerijen en waar soms behoorlijk wat peper aan te pas komt. Als je die ingrediënten dan combineert met stoofvlees en wat najaarsgroenten als pompoen, winterpeen en champignons, dan zet je zo een heerlijk gerecht op tafel dat prima smaakt op een herfstachtige dag. Wat gekookte rijst of naan erbij, en je hebt een complete maaltijd. De curry heeft wel een paar uurtjes nodig om lekker te stoven, maar dat is zeker de tijd waard. Je hoeft niet steeds bij die pan te blijven staan en je huis gaat heerlijk ruiken.
Curry met rundvlees; welke runderlappen kies je?
Bij het maken van de curry met rundvlees hebben we sukadelappen gebruikt. Je kunt ze ook vervangen door ander vlees als riblappen, maar neem liever geen magere runderlappen. Een randje vet aan het vlees geeft de curry veel meer smaak, en besef dat het meeste vet wegsmelt tijdens de lange bereidingstijd. Je kunt natuurlijk ook de slager om advies vragen.
Iets over currypasta
In de ingrediëntenlijst van de curry met rundvlees, maar ook van veel andere curry’s vind je currypasta. In dit gerecht is gele currypasta gebruikt. Je kunt in elke supermarkt en bij elke toko kant-en-klare currypasta’s kopen. Maar weet je dat het heel makkelijk is om zelf verse currypasta te maken? Als je in het bezit bent van een blender, of een staafmixer met een hakmolentje, maak je in no-time een verse currypasta naar je eigen smaak. En zonder conserveringsmiddelen, kleurstoffen, te veel zout en andere zaken die er niet in hoeven te zitten. Je vindt op Lekker Tafelen recepten voor gele currypasta, maar ook voor een rode en een groene variant.
Sucadelappen; minder vet dan riblappen
Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!
Curry met rundvlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram sucadelappen, in blokjes
- 2 grote uien
- 1 chilipeper, met of zonder zaad
- 3 flinke eetlepels gele currypasta
- neutrale olie om in te bakken
- 2 blikken kokosmelk
- 2 eetlepels vissaus
- 500 gram flespompoen
- 250 gram champignons
- 1 winterpeen
- wat takjes verse koriander
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een curry met rundvlees:
Snijd de chilipeper in ringen, en snipper de uien.
Verhit wat olie in een braadpan en bak hierin de blokjes vlees rondom bruin aan. Voeg de uien en de chilipeper toe en bak ze even mee. Doe dan de currypasta erbij en bak ook die even mee.
Schenk de kokosmelk in de pan en breng alles aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat 2,5 uur op een laag vuurtje sudderen.
Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd hem in blokjes. Snijd de winterpeen in halve schijfjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in kwarten.
Voeg de groenten toe aan de curry. Breng op nieuw aan de kook en laat ze nog een uurtje mee stoven. Als de saus te dun is, laat dan het laatste half uur het deksel van de pan om de curry wat in te laten koken.
Bestrooi de curry voor het serveren met wat gehakte, verse korianderblaadjes.
Serveer de curry met rundvlees met gekookte rijst, naan en eventueel een frisse salade.
Tafel lekker !!