Curry van aubergine – Voor het klaarmaken van een curry denk je misschien niet direct aan het gebruik van aubergines en varkensvlees. Toch kun je met die twee ingrediënten als basis een smaakvolle curry maken. Natuurlijk voeg je er ook nog andere groenten en smaakmakers aan toe om er een heerlijk oosters gerecht van te maken. Omdat een curry van aubergine op zich geen complete maaltijd is, geef je er gekookte rijst, of naan, bij omdat dat er wel van te maken.
Aubergines, ook heerlijk in de curry
Niet iedereen houdt van aubergines. Dat heeft deels vast te maken met het feit dat de aubergine, die net als de tomaat en de komkommer, behoort tot de vruchtgroenten, niet een heel bekende groente is. Je kunt ze overal kopen, maar vaak weet men niet wat je er vervolgens mee moet doen. Aubergines worden vaak gebruikt in gerechten die een mediterraan tintje hebben, maar je kunt ze dus ook heel goed inzetten in de oosterse keuken. Doe eens gek en koop per eens een paar. Ga dan gelijk langs de slager voor wat mooie speklappen en maak die curry met aubergine gewoon! Zeker weten dat het gerecht daarna vaker op tafel verschijnt. En mogelijk ben je dan ook geïnspireerd om eens wat andere gerechten met aubergine te proberen.
Een makkelijk gerecht om aan een groot gezelschap te serveren
Een curry, en dat geldt ook voor de curry met aubergine, is een gerecht dat je in vrijwel de meeste gevallen heel goed een dag van tevoren kunt klaarmaken. Zoals veel stoofpotten is een curry de volgende dag nog lekkerder, omdat de smaken dan goed ingetrokken zijn. Het voordeel van een dag eerder koken is ook dat je je handen vrij hebt op het moment dat je gasten komen en dat je hoogstens nog even de keuken in hoeft om rijst te koken.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Curry van aubergine
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 aubergines
- 250 gram sperziebonen
- 2 rode chilipepers
- 120 gram gesneden bamboescheuten
- 600 gram speklapjes
- 2 eetlepels neutrale olie
- 2 eetlepels rode currypasta
- 500 ml water
- 2 eetlepels Thaise vissaus
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel (bruine) suiker
- zout
- 5 takjes basilicum
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een curry van aubergine:
Was de aubergines en snijd de groene steelaanzet eraf. Snijd de aubergine in blokjes.
Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukjes.
Was de chilipepers. Verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten en snijd ze heel fijn.
Laat de bamboescheuten goed uitlekken.
Snijd de speklappen in kleine blokjes.
Verhit de olie in een wok of braadpan en fruit hierin de rode currypasta ± 2 à 3 minuten aan.
Voeg de speklappen toe en bak ze 5 à 7 minuten omscheppend mee.
Voeg de chilipepers toe en bak die ongeveer een minuut mee.
Schenk het water erbij en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag.
Voeg de aubergine, de sperziebonen en de bamboescheuten toe.
Breng alles weer aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de sperziebonen beetgaar zijn.
Voeg de Thaise vissaus, het citroensap en de suiker toe om de curry op smaak te brengen. Voeg als je dat nodig vindt nog wat zout toe.
Snijd de basilicumblaadjes fijn en strooi ze over de curry.
Serveer de curry van aubergine met witte rijst. Ook naan is er lekker bij.
Tafel lekker !!