Eierbloemencurry – Dit recept van curry met eieren geen curry zoals je misschien een Indiase curry zou verwachten of hebt geproefd toen je in India was. De zachte smaken van tomaat, erwtjes en munt en de eieren erin maken dit gerecht tot een milde curry. Het recept s dus zeker geschikt voor ‘beginnende curry-eters’ of mensen die niet van heel pittig houden, maar toch wel eens een curry willen eten. In de curry zit geen vlees, dus hij is ook geschikt als je vegetarisch eet.
Zo stel je een curry samen
Er bestaan geen strikte regels voor het samenstellen van een curry. Je kunt dus creatief zijn tijdens het koken van een eierbloemencurry en ingrediënten vervangen of toevoegen. Er zijn wel drie basisprincipes die gehanteerd worden bij het klaarmaken van een Indiase curry en dat is het gebruik van uien, knoflook en verse gember in het gerecht. Wees gerust royaal met de specerijen. Die geven de curry namelijk smaak en textuur. Daarnaast is het resultaat natuurlijk afhankelijk van de verse ingrediënten die je gebruikt. Natuurlijk is de saus een essentieel onderdeel. Die saus maakt een samenhangend geheel van het gerecht. Is de saus te dun, dan laat je hem inkoken. In een curry gebruik je nooit bindmiddelen.
Hot en spicy?
Curry heeft de naam altijd erg gepeperd te zijn. Toch hoeft dit helemaal niet zo te zijn. De eierbloemencurry is daar een bewijs van. Houd je wel van een pittige curry en is dit gerecht je niet scherp genoeg? Wees dan niet bang om er wat pepers aan toe te voegen en er jouw curry van te maken.
Eierbloemencurry eet je met …
Omdat een curry nooit een complete maaltijd is, serveer je er nog wat andere gerechten bij omdat er wel van te maken. Natuurlijk is witte rijst heel geschikt, maar kijk ook eens naar het recept voor Indiase rijst. Dat is net weer een beetje anders, en zeker zo lekker. Ook naan is altijd lekker om bij een curry te serveren. Voor een fris accent kun je een schaaltje raïta op tafel zetten. Wat ook prima bij een curry past is een chutney. Wees creatief en stel zo zelf een lekker curry maaltijd samen.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Eierbloemencurry
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo verse tomaten
- 6 eieren
- 2 eetlepels ghee of neutrale olie
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1 flinke ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel verse gember
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel garam masala
- 150 ml groentebouillon
- 4 takjes verse munt
- 500 gram doperwten
- 200 ml dikke kokosmelk
- nigellazaad
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een eierbloemencurry:
Snipper de ui.
Snijd de gember fijn.
Hak de knoflook.
Snijd de tomaten in stukjes.
Verhit de ghee in een braadpan op een niet te hoog vuur.
Doe het mosterdzaad in de pan en bak een minuutje tot ze beginnen te springen.
Voeg de ui, de knoflook en de gember toe en fruit tot ze zacht zijn. (Wil je een peper toevoegen, doe dat dan ook nu.)
Doe de chilipoeder, kurkuma en garam masala erbij. Roer ze door de andere ingrediënten en bak ze een minuut mee.
Schenk de bouillon in de pan, en breng alles aan de kook.
Voeg de tomaten toe en laat op een heel laag vuurtje, met het deksel op de pan, 20 minuten sudderen.
Doe de doperwten, de kokosmelk en de helft van de munt erbij en breng weer aan de kook.
Maak 6 kuiltjes in de currysaus in de saus en breek in elk kuiltje voorzichtig een ei.
Doe het deksel weer op de pan en laat een paar minuten heel zacht koken tot het eiwit is gestold.
Bestrooi de eierbloemencurry met de rest van de munt en wat nigellazaadjes.
Serveer de curry direct. Lekker met rijst, naan en een frisse salade.
Tafel lekker !!