Indiase Mughal curry met cashewnoten – Een authentiek Indiaas gerecht maken, vraagt misschien net iets meer tijd dan de standaard maaltijd die je normaal maakt. Probeer eens een weekendje te onthaasten; laat de kip marineren, maak je eigen kruidenpasta. Waarschijnlijk constateer je dat het eigenlijk helemaal zoveel werk niet is en dat je een gezellige middag hebt gehad door samen te koken en te beseffen welke smaken er allemaal in een lekkere curry zitten.
Kook er een pannetje rijst bij, met lekkere verse boontjes, spinazie of andere groenten die in het seizoen. Zo zet je een heerlijke zelf gemaakte maaltijd op tafel waar iedereen van zal genieten.
Indiase Mughal curry met cashewnoten
Dit recept van Indiase Mughal curry is een variant op het originele recept dat van oorsprong uit de Mughal keuken komt. Die keuken staat bekend om haar delicate geur en smaak. De kip wordt gemarineerd in yoghurt en kurkuma (geelwortel), en gekookt in licht gekruide kokosmelk. De saus wordt gebonden met gemalen, ongebrande cashewnoten.
Cashewnoten worden volop verbouwd in India. Cashewnoten bevatten, in tegenstelling tot andere vette noten, veel zetmeel, zo ongeveer 10% van hun gewicht. Daarom worden ze in India gebruikt om sauzen en curry’s te binden. Cashewnoten geven ook de kenmerkende smaak aan de Indiase Mughal curry, die hierdoor een volle romige smaak heeft.
Een currypasta is zo gemaakt
Je grijpt vaak al snel naar een potje kant-en-klare currypasta. Dat die pasta vrij snel zelf gemaakt is, zie je in dit recept voor de Indiase Mughal curry. Het is een kwestie van malen of vijzelen van knoflook, peper en gember. De droge kruiden bak je even in de pan om de smaken beter vrij te laten komen. Meer is er niet nodig om zelf een lekkere curry te maken.
Een mals stukje kip
In de Indiase Mughal curry gebruik je kip. Het beste kies je voor kippendijen, omdat die net iets zachter en malser zijn. Je kunt in principe ieder soort kippenvlees gebruiken of dit nu kipfilet, kippendijen, drumsticks of poten zijn. Door het zuur uit de yoghurt-marinade wordt het kippenvlees zachter, zodat een lekker mals stukje kip gegarandeerd is. Het stoven in de kruidige kokosmelk geeft het gerecht een diepe volle smaak.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Indiaase Mughal curry met cashewnoten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram kippendijen
- 125 gram Griekse yoghurt
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- 3-4 tenen knoflook, gepeld
- 1 stuk gemberwortel van 2,5 cm
- 1/2 rode peper
- 40 gram boter + 2 eetlepels olie
- 2 grote uien, in ringen gesneden
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 theelepel garam masala
- zout
- 200 ml kokosmelk
- 75 gram ongebrande cashewnoten
- 2 hardgekookte eieren
- chili flakes
- grof gehakte korianderblaadjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Indiase Mughal curry met cashewnoten:
Snijd de kippendijen in 2-3 grove stukken.
Roer de kurkuma door de yoghurt en schep de yoghurt vervolgens om met de stukken kippendij. Laat de kip minstens 1 uur afgedekt in de koelkast marineren.
Maak een smeuïge kruidenpasta van de gember, de chilipepers en de knoflook. Vijzel alles fijn of meng het met een beetje water en maal het fijn in een blender. Als je de boel in de blender fijnmaalt, hoef je de ingrediënten van tevoren slechts in grove stukjes te snijden. Als je gaat vijzelen, neem dan de moeite om alles wel zo fijn mogelijk te snijden; dat vergemakkelijkt het vijzelen behoorlijk.
Verhit de boter en de olie in een pan met dikke bodem ,op half hoog vuur, en fruit de uienringen zo’n 5 tot 8 minuten aan. Haal de pan van het vuur en schep de ui er met behulp van spatel uit en leg ze op een bord. Duw de uienringen tegen de zijkant van de pan, zodat er zoveel mogelijk vet in de pan achterblijft.
Zet de pan weer op het vuur en bak de karwijzaadjes en de garam masala een halve minuut. Voeg de fijngemalen pasta toe, direct gevolgd door de stukken kip, die je met een lepel of spatel uit de yoghurt marinade hebt gevist. Roer alles flink om en bak de kip in een paar minuten aan alle kanten aan tot de stukken rondom gekleurd zijn.
Doe de uienringen terug in de pan bij de kip en voeg een theelepel zout toe. Voeg nu ook de in de kom achtergebleven yoghurt en de kokosmelk toe. Zodra het mengsel begint te koken, zet je het vuur heel laag. Leg de deksel op de pan en stoof de kip zachtjes gaar in circa 30 minuten. Roer tussendoor alles even om.
Maal de cashewnoten met 100 ml water fijn in de blender of met een staafmixer. Doe dit papje ongeveer 5 minuten voor het einde van de stooftijd bij de kip. Laat de deksel nu van de pan en laat de saus een beetje inkoken. Schep het gerecht regelmatig om, zodat je een mooie dikke saus krijgt. Proef de saus en voeg eventueel nog extra zout toe.
Leg de kip op een schotel en garneer met ei, chili-flakes en grof gehakte korianderblaadjes.
Tafel lekker !!
Wat leuk om te lezen, Kim. Bedankt voor je enthousiaste reactie! En je hebt helemaal gelijk met de koriander; is een prima aanvulling.
Wat een heerlijk gerecht! Heb t gemaakt voor eters en iedereen baalde dat t op was! Heb r zelf nog wel wat verse koriander aan toegevoegd!