Kip tikka masala – Vandaag ga je echt koken!
Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van kip tikka masala. Het uit India afkomstige gerecht is wereldwijd bekend en mateloos populair. Maar… we moeten het toch even vragen: Waar ken jij de kip tikka masala eigenlijk van? Was het een kant-en-klare maaltijd? Was het een pot tikka masala? Of heb je het echt zelf gemaakt? Als dat laatste het geval is vinden we het superleuk als je dat met ons deelt via een reactie onder dit artikel.
Je mist de essentie!
Als je voor de kant-en-klare opties ging dan snappen wij dat heel goed. Maar toch willen we dan een nieuwe uitdaging bij je neerleggen. Want bij de kant-en-klare kip tikka masala, of de kant-en-klare saus mis je echt de essentie van dit gerecht.
Tikka masala is gewoon een rijke curry. De specerijen en de saus zijn echt het belangrijkst in dit gerecht. De kip, of andere stukjes vlees horen daar wel bij, maar zijn niet het belangrijkst in dit gerecht. Tikka staat voor blokjes vlees in een rijke saus. Masala staat voor een mengeling van kruiden. Wij zouden het een kruidenmelange noemen.
Als je aan de slag gaat met dit recept zul je ervaren dat je gaat genieten van heerlijke geuren en dat staat dan ook direct symbool voor het eindresultaat. Ruikt het lekker? Dan is het vaak ook lekker.
Tikka masala uit jouw eigen keuken
We gaan vandaag niet vertellen dat het makkelijk is of dat je heel snel iets op tafel hebt staan. We gaan ook niet vertellen dat het moeilijk is. Absoluut niet. Het kan wel zijn dat je bij de ingrediëntenlijst al stopt. In die ingrediëntenlijst staat namelijk verschillende specerijen. We hopen niet dat je je daardoor laat afschrikken. Want als je even verder leest in die lijst zie je dat de meeste er dubbel in staan. De meeste specerijen gebruik je namelijk zowel in de marinade als in de saus.
Vergeet de tijd voor het marineren niet
Als je ’s middags om 5 uur wil bedenken wat je om 6 uur gaat eten dan kun je de kip tikka masala beter niet kiezen. Wil je dat wel, dan verval je al snel weer in de kant-en-klare opties en we zeiden het al, dan ga je veel missen. Maar als je op vrijdag je boodschappenlijstje voor het weekend maakt, kun je de kip tikka masala er best eens opzetten. Het vlees moet namelijk een nacht in die heerlijke marinade. Als je dat dan zaterdag doet, kun je zondag genieten van die fantastische curry.
Kip tikka masala is in iets meer dan een uurtje klaar
Buiten het marineren om is het allemaal niet zo heel veel werk. Begin dus op tijd met die marinade. Als de kip gemarineerd is is het verder een kwestie van wat snijden, de kip bakken en de saus maken. En reken maar dat je van dat hele proces al enorm geniet. Dan moet je dus nog eten!
Wat gaat er in?
Kippendijen
Laten we eens beginnen met het vlees. We gebruiken kippendijen. Dat is malser en wat vetter dan kipfilet en dat betekent straks meer smaak in het gerecht. Kippendijen worden ook niet zo snel droog en dat is handig omdat de kip tikka masala een tijdje moet pruttelen.
Specerijen en yoghurt voor de marinade
We zeiden al dat er een rijke mengeling van specerijen in gaat. Denk aan garam masala (kerrie), kurkuma, komijnpoeder en chilipoeder en natuurlijk ook flink wat geraspte gember. Een curry is tenslotte niets zonder die gember. Verder verwacht je misschien olie in de marinade, maar dat is niet het geval. In deze marinade gebruik je yoghurt.
Verse tomaten, room, specerijen en natuurlijk koriander voor de saus
En dan ga je die saus maken met heerlijke specerijen en ook een schepje suiker. Daar gaan verse tomaten (kies voor echte smaakvolle tomaten) en room bij. Dat moet even sudderen en dan even indikken. Natuurlijk gaan daar op het laatst verse korianderblaadjes en wat chilivlokken overheen.
En zo eet je kip tikka masala
Kip tikka masala is een rijke curry met kip. Zet die curry dus als hoofdgerecht op tafel en serveer er gekookte rijst bij. Je kunt er sperziebonen bij eten, maar als je het helemaal in stijl wil doen kies je natuurlijk een keer voor kouseband. Serveer er natuurlijk ook versgebakken naanbrood bij.
Tip: In dit recept voor tikka masala zijn we ervan uitgegaan dat je de curry in een pan maakt. Als je een hele grote hoeveelheid wil maken is het misschien handig om de kip 30 minuten in een oven van 180 graden te zetten. De saus moet je dan wel gewoon in de pan maken, de kip schep je er dan achteraf door. Voor kleinere hoeveelheden heeft klaarmaken in een pan echt de voorkeur.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Kip Tikka Masala
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram kippendijen
- 250 ml yoghurt (kipmarinade)
- 2 teentjes knoflook (kipmarinade)
- 1 eetlepel vers geraspte gember (kipmarinade)
- 2 theelepels garam masala (kipmarinade)
- 1 theelepel kurkuma (kipmarinade)
- 1 theelepel komijnpoeder (kipmarinade)
- 1/2 theelepel chilipoeder (kipmarinade)
- 1 theelepel zout (kipmarinade)
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 50 gram roomboter
- 2 uien, fijngesneden
- 1 teentje knoflook
- 1/2 eetlepel verse gember, geraspt
- 2 theelepels garam masala
- 1 thelepels paprikapoeder
- 1 theelpels chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel bruine suiker
- 100 ml water
- 500 gram tomaten. in stukken
- 250 ml kookroom
- verse koriander, voor de afwerking
- chilivlokken, voor de afwerking
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een heerlijke kip tikka masala:
Meng de kippendijen met de ingrediënten voor de marinade en laat een hele nacht marineren in de koelkast.
Haal de kippendijen uit de marinade en veeg ze een beetje schoon met een mes en een stuk keukenpapier en snijd de kip in grove stukken. Bak de kip in twee gedeeltes in de hete olie en boter in een ruime pan tot ze licht verkleurd zijn, ze hoeven nog niet gaar te zijn, ze garen nog na in de saus. Schep de gebakken kip op een bord.
Fruit in dezelfde pan, de ui en de knoflook, voeg indien nodig boter of olie toe. Voeg er de kruiden en de suiker aan toe en bak ze kort mee. Blus af met het water en roer alle aanbaksels los. Voeg de tomaten toe, samen met de slagroom en breng aan de kook. Voeg er nu de gebakken kip aan toe en laat dit onder af en toe roeren sudderen tot de kip lekker zacht is. Dit zal 15 tot 30 minuten zijn. Proef of alles naar smaak is en voeg eventueel een beetje extra kruiden en/of zout toe. Vind je de saus te slap, bind ze dan bij door een eetlepel maizena op te lossen in 2 eetlepels water. Voeg dit al roerend en kokend toe tot de gewenste dikte is bereikt.
Doe de tikka masala in een schaal en bestrooi met korianderblaadjes en chilivlokjes of zet ze ernaast zodat ieder naar eigen wens kan nemen.
Serveer de tikka masala met bijvoorbeeld rijst en boontjes of met naanbrood.
Tafel lekker !!
Wat fijn om te horen Judy! In de slowcooker gaat vast ook lukken!
Binnenkort wil ik graag deze kip tikka massala maken. Ik lees dat de kip pas gesneden moet worden nadat deze in de marinade heeft gestaan. Kan dit ook voordat de kip gemarineerd wordt?
Met een warme groet,
Judy
Lekker Judy dat wordt smullen. We hebben grote stukken gemarineerd omdat je dan makkelijker de marinade er een beetje af kan halen en het dan fijner bakt. wanneer je liever kleinere stukken marineert kan dat natuurlijk ook maar bedenk dat het een vrij dikke marinade is die om het vlees blijft hangen.
Dag Connie, even laten weten dat het héérlijk gesmaakt heeft.
Ik denk dat ik het recept ook een keer in de slowcooker ga maken.
Groetjes,
Judy