Vadouvan yoghurt curry met kip – Met kip en yoghurt kun je snel en makkelijk een curry maken. Niet elke curry hoeft tenslotte uren te stoven. Je vindt hieronder het recept voor een eenvoudige vadouvan yoghurt curry gemaakt van kippendijen, die je binnen een half uurtje op tafel hebt staan.
Vadouvan yoghurt curry met kippendijfilet
De vadouvan yoghurt curry is gemaakt met kippendijfilet. De reden om kippendijen te gebruiken en geen gewone kipfilet is dat kippendijfilet net een beetje vetter is dan kipfilet. Dat vet geeft het gerecht net wat meer smaak. Tijdens het klaarmaken smelt dat vet voor het grootste deel weg.
Vadouvan, wat is dat?
En die vadouvan die je in dit recept voor vadouvan yoghurt curry gaat gebruiken, wat is dat precies? Vadouvan is een specerijenmengsel. Het is een mild kerriemengsel dat is samengesteld uit onder andere uienpoeder, uienstukjes, knoflookgranulaat, mosterdzaad, kurkuma, kardemom, fenegriek, kruidnagel en laurier. Je kunt vadouvan inzetten voor allerlei gerechten. Gebruik het eens in plaats van kerrie in een kip kerrie. Van oorsprong is het grof mengsel van gefermenteerde specerijen, bijna een soort pasta. Tegenwoordig wordt vooral de droge variant gebruikt. Vadouvan heeft Indiase roots, maar het werd met name in Frankrijk heel populair en daardoor werd het mengsel ook wel wat aangepast aan de Franse keuken. Net als met alle specerijenmengsels hebben veel families hun eigen geheime recept voor Vadouvan. Je vindt Vadouvan in de supermarkt in het kruidenschap of bij de toko.
Wat serveer je bij een curry?
Een curry is nooit een compleet gerecht. Je serveert er altijd bijgerechten bij om er een complete maaltijd van te maken. Gekookte rijst is natuurlijk altijd een prima begeleider bij een curry, maar ook naan past goed bij de vadouvan yoghurt curry met kip. Met een chutney erbij geef je de curry helemaal een Indiaas tintje.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Vadouvan yoghurt curry
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500-600 gram kippendijen
- 2 eetlepels neutrale olie
- 1 flinke ui, fijn gesnipperd
- 2 eetlepels vadouvan
- 300 gram Griekse yoghurt
- 50 gram amandelpoeder
- 1 eetlepel rozenwater
- zout en peper
- wat verse, gehakte koriander
- geroosterd amandelschaafsel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je vadouvan yoghurt curry:
Snipper de ui fijn.
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin, op een lage temperatuur, de ui zacht en glazig. Voeg een eetlepel vadouvan toe en bak die heel even mee.
Leg de kippendijfilet in de pan en bak ze rondom aan.
Voeg de yoghurt en het rozenwater toe en schep alles om.
Roer het amandelpoeder erdoor en voeg een halve theelepel zout toe. Laat de kip, met het deksel op de pan, een minuut of 15 garen. Doe dit op een heel laag vuurtje, om aanbranden te voorkomen.
Voeg nog een eetlepel vadouvan aan de saus toe en breng de yoghurt curry op smaak met zout en peper.
Bestrooi de curry voor het serveren met wat gehakte koriander en geschaafde, geroosterde amandelen.
Tafel lekker !!