Vegetarische tomatencurry – Curry is bij uitstek een makkelijke manier om lekker en zonder vlees of vis te koken. Een tomatencurry is een goed voorbeeld van hoe de rijke smaken van de Aziatische keuken samenkomen. De intense smaak van verse tomaten en het specerijenmengsel maken dit recept heerlijk kruidig. De tempeh is een volwaardig en gezond alternatief voor vlees of vis en maakt dat je het vlees niet zult missen. Een vegetarische tomatencurry tover je niet in een half uurtje op tafel. Je zult er wat tijd en aandacht aan moeten besteden, maar dat is dan ook zeker de moeite waard. De curry kun je voor het grootste deel van tevoren maken, en de smaak zal er alleen maar intenser van worden als je het gerecht de volgende dag pas eet. Laat je overigens niet afschrikken door de ingrediëntenlijst in het recept voor de vegetarische tomatencurry. Het meeste zijn specerijen en een aantal worden twee keer genoemd omdat je ze niet op hetzelfde moment gebruikt.
Wil je liever vegan eten? Vervang de Griekse yoghurt in het recept van de vegetarische tomatencurry dan simpelweg door kokosroom of kokosyoghurt. Zo makkelijk kun je een recept vegan maken.
Niet meteen roepen dat je geen tempeh lust!
Een belangrijk ingrediënt in het recept van de vegetarische tomatencurry is tempeh. Je hebt het ongetwijfeld wel eens zien liggen bij toko of bij de vleesvervangers in de supermarkt. Maar wat is tempeh dan? Tempeh is een soort koek die wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Tempeh heeft een stevige structuur, veel meer dan bijvoorbeeld tofu, dat ook van sojabonen wordt gemaakt. Hierdoor kun je tempeh dan ook makkelijker krokant bakken. Er wordt al snel geroepen dat tempeh niet lekker is, en dan vooral door mensen die het nog nooit gegeten hebben. Maar heb je het al eens geprobeerd? Het product heeft van zichzelf niet heel veel smaak, maar het neemt wel andere smaken goed op. Dus als je tempeh goed marineert, is het zeker geen smakeloos product. Je kunt het dus gewoon lekker maken. In de vegetarische tomatencurry komt het dan ook goed tot zijn recht.
Maak een complete maaltijd van de vegetarische tomatencurry
Een curry is geen complete maaltijd. Er worden altijd andere gerechten bij geserveerd. Natuurlijk past witte rijst, of Indiase rijst er prima bij. Maar denk ook eens aan naan of papadums. Raïta, een verfrissende saus van yoghurt, komkommer en verse munt, is ook erg lekker bij een vegetarische tomatencurry. Het recept vind je elders op de website.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Vegetarische tomatencurry
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo verse tomaten
- 250 gram uien
- 4 teentjes knoflook
- 30 gram verse gember
- 2 rode chilipepers
- 2 stengels citroengras
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel korianderpoeder
- 1 eetlepel fenegriekpoeder
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 eetlepel mosterdzaad
- 140 gram tomatenpuree
- 500 ml groentebouillon
- 500 gram tempeh
- 1,5 eetlepels garam masala (marinade)
- 1 theelepel korianderpoeder (marinade)
- 1 theelepel komijnpoeder (marinade)
- 1 theelepel kurkuma (marinade)
- 1/2 theelepel chilipoeder (marinade)
- zout
- 5 eetlepels zonnebloemolie of rijstolie (marinade)
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- vers geperst sap van 1 limoen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een vegetarische tomatencurry:
Snijd de tempeh in kleiner reepjes. Maak een marinade van 5 eetlepels olie, de garam masala, 1 theelepel korianderpoeder, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel kurkuma, 1/2 theelepel chilipoeder en wat zout. (Let erop dat sommige specerijen twee keer in de ingrediëntenlijst worden genoemd.) Marineer de tempeh hierin minstens een uur. Langer mag altijd en dat komt de smaak zeker ten goede.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was en snijd de tomaten in stukjes en verdeel ze over de bakplaat. Sprenkel er wat olie overheen en bestrooi de tomaten met de suiker. Zet de bakplaat 45 minuten in het midden van de oven.
Rooster de korianderpoeder, de komijnpoeder, de kurkuma, het mosterdzaad en de fenegriekpoeder in een droge koekenpan. Dit zijn de specerijen voor de currysaus en NIET de specerijen die je voor de tempehmarinade gebruikt. (zie ingrediëntenlijst)
Snijd de ui in kwart ringen, snipper de knoflook en snijd de gember in julienne en de chilipepers in ringen. Snijd dit niet te fijn om verbranden en daarmee het risico dat de vegetarische tomatencurry bitter gaat smaken te voorkomen.
Verhit een scheut olie in een braadpan en bak hierin de ui, de knoflook, de chilipeper en de gember aan. Laat een half uur op een zacht vuurtje bakken. De uien mogen best bruin kleuren, maar let er wel op dat ze niet verbranden. Voeg na een half uur de tomatenpuree toe en laat die even meebakken. Roer de geroosterde specerijen door het mengsel. Bak ze even mee en blus dan af met de bouillon.
Voeg de geroosterde tomaten en het gekneusde citroengras toe aan de saus. Breng alles weer aan de kook en laat een half uurtje, met het deksel op de pan, op een laag vuurtje pruttelen. Zet het vuur uit en voeg de Griekse yoghurt toe. Breng de curry op smaak met wat vers geperst limoensap en als het nodig is nog wat zout.
Verhit een laagje olie in een koekenpan, en bak hierin in twee porties de tempeh krokant. Voeg de tempeh aan de currysaus toe.
Serveer de vegetarische tomatencurry direct. Lekker met witte rijst, naan en raïta.
Tafel lekker !!