Eierbloemencurry – Dit recept van curry met eieren uit het boek Green Kitchen Travels van David Frankiel en Luise Vindahl is echt een heerlijk. Het is geen curry zoals ik een Indiase curry zou verwachten of heb geproefd toen ik in India was. Toch vind ik dit recept een echte aanrader. De zachte smaken van tomaat, erwtjes en munt en de eieren erin maken dit tot een curry die vaak op mijn wekelijkse menu terugkomt. Wil je dit recept maken voor vier personen serveer er dan zeker en flinke kom rijst, wat naanbroden en eventueel een salade bij voor een voldoende voedende maaltijd.
Eierbloemencurry
(voor 4 personen)
- 2 el ghee of koudgeperste kokosolie
- ½ tl geel mosterdzaad
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 tl fijngesneden verse gember
- ½ tl chilipoeder, of naar smaak
- ½ tl kurkuma
- 1 tl garam masala
- 120 ml water
- 2 blikjes van 400 g tomatenblokjes
- 1 tl zeezout
- 4 takjes verse munt, blaadjes fijngesneden
- 300 g versgedopte erwtjes of ontdooide uit de vriezer
- 4 el kokosroom
- 6 eieren
- paar nigellazaadjes (optie, ik kocht deze bij Tiger in Utrecht maar wellicht hebben ze deze ook bij de Toko)
Verhit de ghee in een koekenpan op middelhoog vuur, doe het mosterdzaad erbij en bak een minuutje tot ze beginnen te poffen. Voeg de ui, knoflook en gember toe en fruit tot ze zacht zijn en alles flink begint te geuren. Doe de chilipoeder, kurkuma en garam masala erbij, roer en bak 30 seconden zachtjes. Schenk het water erbij en laat alles 5 minuten koken.
Doe dan de tomaten en het zeezout erbij, leg het deksel op de pan en laat 20 minuten sudderen. Roer de helft van de munt, de erwtjes en kokosroom erdoor. Maak 6 kleine holletjes in de saus en breek in elk holletje voorzichtig een ei (Ik riep hier de hulp in van mijn vriend, die met behulp van twee lepels de saus een beetje uit elkaar duwde zodat ik het ei erboven kon breken). Leg het deksel op de pan en laat 5 minuten zacht koken, of tot het eiwit is gestold. Bestrooi met de rest van de munt en een paar nigellazaadjes, als je die gebruikt, en dien op met een salade, zilvervliesrijst en chapati’s of naanbrood.