Enchilada’s; zo maak je ze helemaal zelf – Ga op de Mexicaanse tour met de Enchilada’s. De Mexicaanse keuken staat erom bekend dat het een vrij pittige keuken is met donkere smaken. Denk hierbij aan het combineren van koffie of chocolade in gerechten waar je ze totaal niet in zou verwachten.
Tortilla, Enchilada’s of Quesadilla
Eerst even een stukje uitleg. Want wat is nu eigenlijk het verschil tussen een tortilla en een enchilada? Want het gaat hier over Enchilada’s. Dit is het verschil:
- een Enchilada wordt altijd gerold van een tortilla
- een Quesadilla is een gevouwen tortilla
De enchilada is dus een opgerode tortilla en daar hoort een vulling in. Je kunt daar allerlei soorten vulling inrollen. Meestal wordt zo’n vulling gemaakt met gehakt, kip of rundvlees. In dit recept ga je de enchilada’s vullen met gehakt dat je krachtig op smaak brengt. Na het rollen worden ze meestal overgoten met saus en ze worden altijd bestrooid met kaas. Voor het serveren gaan ze de oven in zodat ze goed warm worden en de kaas lekker smelt.
Een zelfgemaakte salsa roja maakt het een topgerecht
Nog even over die saus. De saus voor de enchilada’s is een zelfgemaakte salsa roja. De pittigheid kun je daardoor zelf bepalen. Als je dat teveel gedoe vindt, kun je een tomatensaus of chilisaus gebruiken, maar de salsa roja is echt een aanrader. Enchilada betekent letterlijk “in chili gedoopt”. Dat is dus de Mexicaanse versie. Wil je een vlammend lekkere ervaring? Dan moet je daar vooral voor kiezen. In het recept blijft het bij het instrijken van de tortilla en een beetje saus voor de garnering. Extra saus zet je erbij op tafel, dan kan iedereen aan tafel nemen waar hij of zij behoefte aan heeft.
Kwaliteit smaakt!
Dat krachtig gekruide rundergehakt is natuurlijk goed rundergehakt. Haal het op een adres waarvan je weet dat de kwaliteit goed is. Goed rundergehakt laat geen water los tijdens het bakken en heeft daardoor meer smaak en structuur. Breng dat rundergehakt voor de enchilada’s op smaak met veel kruiden, verse tomaten en koffie. Ja, echt, koffie! De koffie zorgt namelijk voor een extra diepte in de smaak.
Goed rundergehakt laat geen water los tijdens het bakken
Voor de diehard thuiskok
Heb je even tijd? Dan maak je er een echt feest van als je ook de tortilla zelf maakt. Dat is superleuk om te doen en als je er een beetje handigheid in krijgt, is het ook eigenlijk een klusje van niets. Maar je moet die handigheid dan ook wel eerst even krijgen. Wat je ervoor terugkrijgt, is een boel gezelligheid (als je het samen met iemand doet) of een zenmomentje met een glaasje wijn en een muziekje aan in de keuken. Maar nog belangrijker, als jij de enchilada straks serveert, kun je echt met trots zeggen dat je het helemaal zelf gemaakt hebt.
Verse Mexicaanse tortilla’s maken
Zelf tortilla's maken is niet moeilijk maar vereist wel even je aandacht. Voorkom dat ze droog worden tijdens het bakken en maak ze het liefst met maismeel.
Mozzarella en Burrata voor de pizza, de pasta en de salade
Op de pizza, in de salade, ook jij eet ongetwijfeld wel eens mozzarella. Maar wat weet je eigenlijk van dit bekende Italiaanse kaasje?
Enchilada’s
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram kaas, geraspt
- 200 gram mozzarella, geraspt
- 500 gram goed rundergehakt
- 2 rode pepers
- 4 tenen knoflook
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 a 2 verse tomaten
- een handje verse koriander
- 1 eetlepel suiker
- zout
- 100 cc koffie
- 8 grote of 12 kleine tortillas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de Enchilada’s:
Snijd de pepertjes en de knoflook fijn. Snij de tomaat in stukken. Bak het gehakt rul in een droge koekenpan en breng het op smaak met de kruiden, als het gehakt verkleurd is, doe je er de gesneden pepertjes en knoflook bij. Bak dit kort mee en voeg de tomaten, suiker en de koffie toe. Laat dit een 10 minuutjes pruttelen tot de tomaat gaar zijn en het meeste vocht verdampt is. Snij een handje koriander grof en roer dit door het gehaktmengsel.
Meng de kaas en houd hiervan 1/3 apart voor te gratineren. Vul de tortilla’s door eerst een royale eetlepel saus erover te verdelen. Schep 2-3 eetlepels gehaktmengsel op net boven het midden van links naar rechts. Verdeel er wat van de kaas overheen en rol op. Leg de Enchilada in een ovenschaal en vul de rest op dezelfde manier. Als ze allemaal gevuld zijn schep je wat saus over de Enchilada’s en strooi je er de rest van de kaas overheen. Zet de Enchilada’s ongeveer 20 minuten in een oven van 175 graden tot ze goed warm van binnen zijn en de kaas gesmolten is.
Salsa roja:
- 1 ui
- 4-5 tomaten
- 4 tenen knoflook
- 100 cc kippenbouillon
- 1 theelepel chilipoeder
- 2-3 takjes koriander
Snij de ui en de tomaten in stukken en pers de knoflook uit. Bak dit even aan in een scheutje olie en blus af met de bouillon. Doe er de chilipoeder en wat zout bij en kook de saus totdat de tomaten en de uien gaar zijn. Voeg de koriander toe en maak er met de staafmixer een gladde puree van. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met chilipoeder en zout. Als je de saus in een pot of fles giet en die in koelkast bewaard is de saus ongeveer 2 weken houdbaar.
Yoghurt saus lekker voor erbij
Snipper 1 ui en snijd een handvol koriander fijn en meng met 3 eetlepels Griekse yoghurt.
Tafel lekker !!
Wat is een super leuke en mooie gerechten, ik ga er meteen mee aan de slag.