Flammkuchen – Dit is ook in Nederland inmiddels een populair gerecht. Houd je van pizza? Dan houd je vast ook van Flammkuchen! Doe eens gek en maak ze eens in plaats van pizza’s. En het deeg? Dat maak je ook zelf! Niets ingewikkelds aan!
Flammkuchen
Flammkuchen, Flammekueche, of Tarte Flambée, allemaal verschillende namen voor hetzelfde gerecht. Van oorsprong afkomstig uit de Elzas en het gebied in Duitsland dat aan de Elzas grenst. Het is een soort heel dun uitgerold brooddeeg, vaak bestreken met crème fraîche en belegd met ui en spek. Zoals alle traditionele recepten, zijn ook hiervan ontelbare variaties in omloop. Vroeger werd in de bakkerijen in de Elzas overgebleven brooddeeg van de vorige dag gebruikt om te testen of de oven heet genoeg was om brood in te bakken. Dit deeg werd dun uitgerold. Als de oven op de juiste temperatuur was, was het deeg binnen een paar minuten gaar. Was de oven te hoog opgestookt, dan vloog het deeg in brand. En daar komt de naam Flammkuchen, of Tarte Flambée vandaan!
Flammkuchen is een soort heel dun uitgerold brooddeeg, vaak bestreken met crème fraîche en belegd met ui en spek.
Crème fraîche
Flammkuchen worden meestal bestreken met crème fraîche. Dit is een veel gebruikt ingrediënt. Crème fraîche is room die is aangezuurd. Het vetpercentage bedraagt minimaal 35%. Hierdoor is het heel geschikt om te verwerken in warme gerechten. Door het hoge vetpercentage zal de room niet snel schiften. Er wordt crème fraîche gemaakt van koemelk en van geitenmelk.
De klassieke Flammkuchen, zoals in dit recept, wordt meestal belegd met ui, en in reepjes gesneden spek. Uiteraard zijn er heel veel andere lekkere ingrediënten, die prima combineren met de basis van crème fraîche. Denk aan gerookte zalm, spinazie, asperges, gedroogde ham of champignons etc. Het is jouw Flammkuchen, dus leef je vooral uit!
3 stuks of 1 plaat
De hoeveelheid deeg in dit recept is voldoende voor 3 Flammkuchen, die worden gegeten als hoofdgerecht. In plaats van 3 stuks kun je dus ook één grote plaat maken. Behalve als hoofdgerecht kun je de Flammkuchen ook serveren als een hartige snack bij de borrel. Snijd ze in dat geval in punten.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Flammkuchen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram tarwebloem
- 7 gram gedroogde gist
- 300 ml lauwwarm water
- 2 theelepels zout
- 200 gram crème fraîche
- 6 plakjes gerookt spek, gedroogde ham of iets dergelijks
- 1 flinke (rode) ui, in halve ringen
- wat geraspte kaas (Gruyere, Cheddar o.i.d.)
- 1 eetlepel gehakte peterselie (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Flammkuchen:
Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Voeg steeds iets van het water toe en kneed het geheel in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg. Je kunt dit ook met een keukenrobot doen. Dan is 10 minuten kneden voldoende. Je kunt controleren of het deeg voldoende gekneed is door een vliesje te trekken van een klein stukje deeg. Als dat lukt en het deeg scheurt niet direct, dan is het deeg goed. Laat het deeg vervolgens in een licht ingevette kom, afgedekt met plastic huishoudfolie, een uur rijzen, tot het in volume ongeveer verdubbeld is.
Verwarm intussen de oven voor, op de hoogste stand (250 graden).
Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Maak er bolletjes van en rol die zo dun mogelijk uit. Dit gaat het handigst op een met bloem bestrooid aanrecht. Leg het uitgerolde deeg op een bakplaat, die je eerst bekleedt met bakpapier.
Bestrijk het uitgerolde deeg met een laag crème fraîche. Beleg dit met de uien, de reepjes spek en bestrooi het met geraspte kaas.
Als je dat wilt, kun je nog wat gehakte peterselie over de Flammkuchen strooien.
Bak de Flammkuchen in ongeveer 10-12 minuten gaar, tot de kaas is gesmolten en de deegranden beginnen te kleuren.
Tafel lekker !!
Wat een leuk recept! Welk type bloem wordt er voor de Flammkuchen gebruikt?