• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Flammkuchen maken – Niks ingewikkelds aan!

Flammkuchen is een soort heel dun uitgerold brooddeeg, vaak bestreken met crème fraîche en belegd met ui en spek

door Elise de Haan
in Hoofdgerecht
0
1
Flammkuchen

Flammkuchen – Flammkuchen, ook in Nederland inmiddels een populair gerecht. Hou je van pizza? Dan hou je vast ook van Flammkuchen! Doe eens gek en maak in plaats van pizza’s eens Flammkuchen. En het deeg? Dat maak je ook zelf! Niks ingewikkelds aan!

Flammkuchen

Flammkuchen, Flammekueche, of Tarte Flambée, allemaal verschillende namen voor hetzelfde gerecht. Van oorsprong afkomstig uit de Elzas en het gebied in Duitsland dat aan de Elzas grenst. Flammkuchen is een soort heel dun uitgerold brooddeeg, vaak bestreken met crème fraîche en belegd met ui en spek. Zoals alle traditionele recepten, zijn ook hiervan ontelbare variaties in omloop. Vroeger werd in de bakkerijen in de Elzas overgebleven brooddeeg van de vorige dag gebruikt om te testen of de oven heet genoeg was om brood in te bakken. Dit deeg werd dun uitgerold. Als de oven op de juiste temperatuur was, was het deeg binnen een paar minuten gaar. Was de oven te hoog opgestookt, dan vloog het deeg in brand. En daar komt de naam Flammkuchen, of Tarte Flambée vandaan!

Flammkuchen is een soort heel dun uitgerold brooddeeg, vaak bestreken met crème fraîche en belegd met ui en spek.

Crème fraîche

Flammkuchen worden meestal bestreken met crème fraîche. Dit is een veel gebruikt ingrediënt. Crème fraîche is room die is aangezuurd. Het vetpercentage bedraagt minimaal 35%. Hierdoor is het heel geschikt om te verwerken in warme gerechten. Door het hoge vetpercentage zal de room niet snel schiften. Er wordt crème fraîche gemaakt van koemelk en van geitenmelk.

De klassieke Flammkuchen, zoals in dit recept, wordt meestal belegd met ui, en in reepjes gesneden spek. Uiteraard zijn er een heleboel andere lekkere ingrediënten, die prima combineren met de basis van crème fraîche. Denk aan gerookte zalm, spinazie, asperges, gedroogde ham of champignons etc. Het is jouw Flammkuchen, dus leef je vooral uit!

3 stuks of 1 plaat

De hoeveelheid deeg in dit recept is voldoende voor 3 Flammkuchen, die worden gegeten als hoofdgerecht. In plaats van 3 Flammkuchen kun je dus ook één grote plaat maken. Behalve als hoofdgerecht kun je de Flammkuchen ook serveren als een hartige snack bij de borrel. Snijd de Flammkuchen in dat geval in punten.

Flammkuchen

Flammkuchen

Porties: 3 personen
Bereidingstijd: 35 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarm water
  • 2 theelepels zout
  • 200 gram crème fraîche
  • 6 plakjes gerookt spek, gedroogde ham of iets dergelijks
  • 1 flinke (rode) ui, in halve ringen
  • wat geraspte kaas (Gruyere, Cheddar o.i.d.)
  • 1 eetlepel gehakte peterselie (optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Flammkuchen:

Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Voeg steeds iets van het water toe en kneed het geheel in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg. Je kunt dit ook met een keukenrobot doen. Dan is 10 minuten kneden voldoende. Je kunt controleren of het deeg voldoende gekneed is door een vliesje te trekken van een klein stukje deeg. Als dat lukt en het deeg scheurt niet direct, dan is het deeg goed. Laat het deeg vervolgens in een licht ingevette kom, afgedekt met plastic huishoudfolie, een uur rijzen, tot het in volume ongeveer verdubbeld is.

Verwarm intussen de oven voor, op de hoogste stand (250 graden).

Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Maak er bolletjes van en rol deze zo dun mogelijk uit. Dit gaat het handigst op een met bloem bestrooid aanrecht. Leg het uitgerolde deeg op een bakplaat, die je eerst bekleedt met bakpapier.

Bestrijk het uitgerolde deeg met een laag crème fraîche. Beleg dit met de uien, de reepjes spek en bestrooi het met geraspte kaas.

Indien gewenst kun je nog wat gehakte peterselie over de Flammkuchen strooien.

Bak de Flammkuchen in ongeveer 10-12 minuten gaar, tot de kaas is gesmolten en de deegranden beginnen te kleuren.

Tafel lekker !!

Tags: Kaas
DeelPin10Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn
Ovenschotel

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn

Tartiflette
Ovenschotel

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Gebakken tong met kruidensaus
Visgerechten

Gebakken tong met kruidensaus

broccoli-brie quiche
Quiche

Broccoli-brie quiche; Lekker vegetarisch

Ovenschotel met rundergehakt
Ovenschotel

Ovenschotel met rundergehakt; een stevige maaltijd!

pilav van pasta
Pastagerechten

Pilav van pasta (‘vogeltongetjes’) met kip en veel groenten

frittata
Hoofdgerecht

Frittata; Omdat je niks weg wil gooien

Reacties 1

  1. Ellen van Schaik says:
    1 jaar geleden

    Wat een leuk recept! Welk type bloem wordt er voor de Flammkuchen gebruikt?

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn
Ovenschotel

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn is zo'n heerlijk familiegerecht of de schotel die je op tafel zet als je eters krijgt.

Check het recept of lees de info
Pittige aardappelsalade

Pittige aardappelsalade

Eenvoudige Griekse salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Handige kooktips

vis pocheren
Kookschool

Vis pocheren; makkelijker dan je denkt

Best vreemd dat we niet vaker vis pocheren, dit heeft namelijk veel voordelen! Het is smaakvol verantwoord en makkelijker dan je denkt.

Check het recept of lees de info
Tête de Moine

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen