• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Flammkuchen maken – Niks ingewikkelds aan!

Flammkuchen is een soort heel dun uitgerold brooddeeg, vaak bestreken met crème fraîche en belegd met ui en spek

door Elise de Haan
in Hoofdgerecht
0
1
Flammkuchen

Flammkuchen – Flammkuchen, ook in Nederland inmiddels een populair gerecht. Hou je van pizza? Dan hou je vast ook van Flammkuchen! Doe eens gek en maak in plaats van pizza’s eens Flammkuchen. En het deeg? Dat maak je ook zelf! Niets ingewikkelds aan!

Flammkuchen

Flammkuchen, Flammekueche, of Tarte Flambée, allemaal verschillende namen voor hetzelfde gerecht. Van oorsprong afkomstig uit de Elzas en het gebied in Duitsland dat aan de Elzas grenst. Flammkuchen is een soort heel dun uitgerold brooddeeg, vaak bestreken met crème fraîche en belegd met ui en spek. Zoals alle traditionele recepten, zijn ook hiervan ontelbare variaties in omloop. Vroeger werd in de bakkerijen in de Elzas overgebleven brooddeeg van de vorige dag gebruikt om te testen of de oven heet genoeg was om brood in te bakken. Dit deeg werd dun uitgerold. Als de oven op de juiste temperatuur was, was het deeg binnen een paar minuten gaar. Was de oven te hoog opgestookt, dan vloog het deeg in brand. En daar komt de naam Flammkuchen, of Tarte Flambée vandaan!

Flammkuchen is een soort heel dun uitgerold brooddeeg, vaak bestreken met crème fraîche en belegd met ui en spek.

Crème fraîche

Flammkuchen worden meestal bestreken met crème fraîche. Dit is een veel gebruikt ingrediënt. Crème fraîche is room die is aangezuurd. Het vetpercentage bedraagt minimaal 35%. Hierdoor is het heel geschikt om te verwerken in warme gerechten. Door het hoge vetpercentage zal de room niet snel schiften. Er wordt crème fraîche gemaakt van koemelk en van geitenmelk.

De klassieke Flammkuchen, zoals in dit recept, wordt meestal belegd met ui, en in reepjes gesneden spek. Uiteraard zijn er een heleboel andere lekkere ingrediënten, die prima combineren met de basis van crème fraîche. Denk aan gerookte zalm, spinazie, asperges, gedroogde ham of champignons etc. Het is jouw Flammkuchen, dus leef je vooral uit!

3 stuks of 1 plaat

De hoeveelheid deeg in dit recept is voldoende voor 3 Flammkuchen, die worden gegeten als hoofdgerecht. In plaats van 3 Flammkuchen kun je dus ook één grote plaat maken. Behalve als hoofdgerecht kun je de Flammkuchen ook serveren als een hartige snack bij de borrel. Snijd de Flammkuchen in dat geval in punten.

Flammkuchen

Flammkuchen

Porties: 3 personen
Bereidingstijd: 35 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarm water
  • 2 theelepels zout
  • 200 gram crème fraîche
  • 6 plakjes gerookt spek, gedroogde ham of iets dergelijks
  • 1 flinke (rode) ui, in halve ringen
  • wat geraspte kaas (Gruyere, Cheddar o.i.d.)
  • 1 eetlepel gehakte peterselie (optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Flammkuchen:

Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Voeg steeds iets van het water toe en kneed het geheel in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg. Je kunt dit ook met een keukenrobot doen. Dan is 10 minuten kneden voldoende. Je kunt controleren of het deeg voldoende gekneed is door een vliesje te trekken van een klein stukje deeg. Als dat lukt en het deeg scheurt niet direct, dan is het deeg goed. Laat het deeg vervolgens in een licht ingevette kom, afgedekt met plastic huishoudfolie, een uur rijzen, tot het in volume ongeveer verdubbeld is.

Verwarm intussen de oven voor, op de hoogste stand (250 graden).

Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Maak er bolletjes van en rol deze zo dun mogelijk uit. Dit gaat het handigst op een met bloem bestrooid aanrecht. Leg het uitgerolde deeg op een bakplaat, die je eerst bekleedt met bakpapier.

Bestrijk het uitgerolde deeg met een laag crème fraîche. Beleg dit met de uien, de reepjes spek en bestrooi het met geraspte kaas.

Wanneer gewenst kun je nog wat gehakte peterselie over de Flammkuchen strooien.

Bak de Flammkuchen in ongeveer 10-12 minuten gaar, tot de kaas is gesmolten en de deegranden beginnen te kleuren.

Tafel lekker !!

Tags: Kaas
DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Ovenschotel

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen
Risotto

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Ovenschotel

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Wrap met gegrilde groenten
Hoofdgerecht

Wrap met gegrilde groenten, tomatenpesto en mozzarella

Reacties 1

  1. Ellen van Schaik says:
    2 jaar geleden

    Wat een leuk recept! Welk type bloem wordt er voor de Flammkuchen gebruikt?

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen