Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Frittata, omelet uit de oven; Zo maak je je restjes op

Een frittata is niet anders dan een omelet uit de oven. Eieren met daartussen restjes groenten of vlees. Niets verspillen? Maak een omelet uit de oven.

2 18.809

Frittata, een omelet uit de oven – Frittata is een soort gevulde omelet die je niet in de koekenpan, maar in de oven klaarmaakt. De naam verraadt al dat hij uit Italië komt. Het is een typisch armeluis gerecht: de restjes van de vorige dag worden weer tot leven gewekt met een paar geklutste eieren erdoor. Eerlijk is eerlijk: hij is ideaal voor allerlei restjes: reeds gekookte of gebakken groente, aardappeltjes, zelfs puree (gewoon mengen door het eiermengsel), een restjes vlees of vis, garnalen… Kortom, er is weinig dat je er niet in kwijt kunt! Italianen stoppen er zelfs hun restjes pasta in.

Frittata: voor al uw restjes

Wat vond ik nog allemaal in de ijskast? Een oude verrimpelde puntpaprika, twee niet zo verse tomaten, een restje kaas, een half zakje basilicum en na een veelvuldig gebruik van eidooiers had ik een bakje van 4 (?) eiwitten over. Samen met een scheutje melk, een uitje en twee eitjes heb ik daar een uitstekende frittata van gemaakt.  We waren met z’n drietjes, dus het ‘recept’ is ook voor 3.


Frittata, omelet uit de oven

Hoofdgerecht of lunchgerecht voor 3 personen

  • 4 overtollige eiwitten + 2 eieren (of tot 5 hele eieren)
  • een paprika + 2 tomaten (of wat voor groente dan ook)
  • half bosje basilicum (of wat voor verse kruiden dan ook)
  • 1 ui
  • 1 el. olijfolie
  • een likje boter
  • een paar plakjes kaas
  • 1 dl. melk
  • peper en zout

Eerst die oven op 200 graden.

Snijd de ui in snippers en bak ze in de olijfolie even glazig.

Snijd de paprika (of welke rauwe groente je dan ook gebruikt) en voeg die toe. Snijd de tomaten in stukjes, en haal nog een paar plakjes kaas uit het restje met de kaasschaaf. Vet een ovenschaal in en doe de tomaten (of een restje gare groente) vast in de schaal. Voeg nu de gebakken groenten toe. Snijd of scheur de basilicum en voeg die ook toe. Kluts de eieren met de melk en voeg wat zout en peper toe. Giet het mengsel over de groenten. Leg er nog een paar plakjes kaas op en laat in ongeveer 20 minuten gaar worden in de oven. De frittata is gaar, wanneer het ei wat is gerezen als een soufflé.

De Frittata oftwel de omelet uit de oven is heerlijke restverwerking! De mannen thuis hebben het niet eens gemerkt…

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Corinne zegt

    Ja een heerlijk gerecht uit de Italiaanse armenkeuken.Heel oud. Ik at het 40 jaar geleden voor het eerst in Napels bij de moeder van vrienden. Zij deed er ook restjes spaghetti doorheen van de dag ervoor. We kregen dikke plakken brood mee naar het strand besmeerd met olijfolie en ertussen de frittata. Heerlijk. Met kerstavond maakt de frittata weer deel uit van mijn buffet.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Leuk Corinne, simpel is toch vaak het mooist!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer