Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gevulde coeur de boeuf tomaat met couscous

Een gevulde coeur de boeuf tomaat is een heel aangename verrassing: wat zit die tomaat vol met smaak! Helemaal als hij wordt gevuld met lekkere couscous.

0 1.077

tomaten automaatGevulde coeur de boeuf tomaat met couscous – Wanneer je gaat fietsen op een mooie zomerdag en je ziet dit bord, ja dan moet je afstappen en toch maar eens gaan kijken. Hier staat een automaat met de lekkerste tomaten waaronder ook de coeur de boeuf. Ik was blij dat ik een fietstas had, want nu kon ik wat van die heerlijke tomaten kopen. Lekker om te vullen voor vanavond en voor morgen een lekkere plak tomaat op de tosti. Mmm…. tomaat is zo lekker en zo veelzijdig.


Enkele ingrediënten uitgelegd

Coeur de boeuf tomaten Er zijn vele soorten tomaten, het meest bekend is de gewone Nederlandse tomaat. De laatste jaren heb je op de meeste plaatsen een keuze uit vele soorten zoals de trostomaat, vleestomaat, kerstomaat, snoeptomaatjes of pruimtomaat. Minder vaak zie je deze heerlijke grote coeur de boeuf liggen. Het is een grote stevige vleestomaat die vol van smaak is en die bijzonder geschikt is om te vullen omdat hij erg veel vruchtvlees bevat en vrij weinig vocht en pitjes.

gevulde coeur de boeuf doorgesneden

Deze tomaat rijpt van binnenuit en is zelf groen al erg smakelijk. Groen eet je hem het beste rauw in de heerlijkste salades en op bijvoorbeeld je hamburger. Rood is deze tomaat het meest geschikt voor warme bereiding zoals soepen, sauzen en om te vullen. Een erg fijne bijkomstigheid is dat deze tomaat niet van die vervelende dikke velletjes heeft na bereiden.

Harissa kun je zien als de Marokkaanse sambal. Harissa is gemaakt van chilipepers, rode paprika, knoflook, olijfolie, azijn en zout. Harissa is erg lekker om couscous en tajine op smaak te brengen.

Ras el hanout is een Marokkaans kruidenmengsel en bestaat uit soms wel meer dan 20 verschillende specerijen. De samenstelling en verschilt nog al per kruidenier. Ras el hanout betekend letterlijk “hoofd van de winkel” wat zoveel wil zeggen als de beste samenstelling uit de winkel.

Tomaten couscous Couscous is gemaakt van grof gemalen gries van durum tarwe. Hiermee wordt een deeg gemaakt en van dit deeg worden in een soort van trommel kleine korrels gemaakt die net als pasta worden gedroogd. Doordat de korrels zo klein zijn hebben ze niet veel bereidingstijd nodig. Je heb de couscous in verschillende korrel diktes maar ook in verschillende smaken zoals bijvoorbeeld spinazie, tomaat, of met kruiden.

Ik had een tomaten couscous die ik zelf verder op smaak heb gebracht met het vocht van de tomaat, kip, kruiden en specerijen.

Gevulde coeur de boeuf tomaat met couscous

Perfect voor de lunch of voorgerecht maar ook geschikt als hoofdgerecht, neem er dan 2 per persoon.

gevulde coeur de boeuf tomaatVoor 4 gevulde coeur de boeuf tomaten:

  • 4 (coeur de boeuf) tomaten
  • 1 kopje tomaten couscous
  • 1 kopje bouillon
  • 150 gram kipfilet
  • 1 ui
  • 1 punt paprika
  • 2 takjes koriander
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 100 gram feta
  • olijfolie
  • 1 theelepel harissa
  • 1 groen of rood pepertje naar smaak
  • 2 theelepels ras el hanout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij het kapje van de tomaat en hol de tomaat met een lepel voorzichtig uit en zet ze op de kop op een keukenpapiertje om het eventuele vocht eruit te laten lopen. Vang het binnenste op en snij het vruchtvlees klein. Meet de couscous af en doe dit in een kommetje, meet een zelfde kopje hete  bouillon af en schud dit bij de couscous. Roer goed om en laat wellen.

Snij de kipfilet in zeer kleine stukjes en doe dit ook met de ui, paprika en rode peper. Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan. Haal de pitten uit de pan en doe er een eetlepel olijfolie in. Verwarm deze en bak hierin de kipfilet , voeg er de ui en paprika aan toe en bak deze even mee.

Breng alles op smaak met de harissa en de ras el hanout.

Voeg het vruchtvlees en sap van de tomaat toe en laat dit even mee verwarmen. Roer er de gewelde en los geroerde couscous aan toe en verwarm alles even door. Hak de koriander  grof en meng deze er samen met de pijnboompitten doorheen. Proef of er eventueel nog wat zout of kruiden bij moeten.

Smeer de tomaten licht in met wat olijfolie. Vul de tomaten en kruimel er de feta over. Zet het kapje erop. Verwarm de gevulde coeur de boeuf tomaat ongeveer 20 minuten en serveer direct. Eventuele overgebleven vulling kan in een met aluminiumfolie bedekt bakje warm gehouden worden in de oven om er los bij te serveren.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer