Gevulde paprika met gekruide rijst – Paprika is een groente die bij uitstek geschikt is om te vullen. Eigenlijk past bijna iedere soort vulling wel bij de smaak van paprika en kun je je naar hartenlust uitleven met allerhande ingrediënten. Voor de gevulde paprika met gekruide rijst hebben we de rijstvulling aangevuld met gekookte zwarte of beluga linzen en lekker op smaak gebracht met ras el hanout, het kruidige specerijenmengsel dat veel in de Noord-Afrikaanse keuken en in het Midden-Oosten wordt gebruikt. Eet één paprika als lunch of als voorgerecht, neem er twee voor een vegetarische avondmaaltijd.
Zwarte linzen of beluga linzen
In de gevulde paprika met gekruide rijst zijn zwarte of beluga linzen gebruikt. Beluga linzen zijn kleine, glanzende zwarte linzen die bekend staan om hun unieke smaak en textuur. Ze hebben een volle, smeuïge textuur als ze gekookt worden. Beluga linzen worden veel gebruikt in mediterrane en Midden-Oosterse gerechten. Deze linzen zijn een belangrijke bron van proteïnen, ijzer, vezels en andere voedingsstoffen, wat betekent dat ze heel geschikt zijn als vleesvervanger in vegetarische of vegan maaltijden. Ze zijn ook makkelijk te bereiden, ze hoeven niet geweekt te worden en ze zijn snel gaar. Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld als basis voor soepen en salades, maar ze laten zich ook goed verwerken in rijstgerechten, waarvan de gevulde paprika met gekruide rijst een heel goed voorbeeld is.
Paprika, gezond en veelzijdig!
Ze zijn er in alle kleuren van de regenboog, ze zijn lekker, ze zijn supergezond en ze geven altijd kleur aan je maaltijden. Paprika’s komen oorspronkelijk niet zoals je misschien zult verwachten uit Nederland, maar ze werden lang geleden door de Spanjaarden meegenomen uit Zuid-Amerika en in Europa geïntroduceerd. Met paprika’s kun je heerlijk koken en je kunt ze op allerlei manieren bereiden. Ze zijn bij uitstek geschikt om te vullen en vervolgens in de oven te bereiden. Maak maar eens gevulde paprika met gekruide rijst. Daarna ga je beslist vaker paprika’s vullen.
Gevulde paprika met gekruide rijst – tips
Als je de vulling van tevoren bereidt, dan hoef je de paprika alleen nog te vullen en af te bakken als je wilt gaan eten. Lekker makkelijk als je thuis komt na een drukke dag.
Reken voor een voorgerecht of een lunchgerecht een gevulde paprika met gekruide rijst per persoon. Twee of drie stuks per persoon voor een volledige avondmaaltijd, afhankelijk van of je een grote eter bent.
Je kunt dit gerecht ook helemaal van tevoren bereiden en later opwarmen in de oven.
Paprika; in alle kleuren van de regenboog!
Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!
Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Gevulde paprika met gekruide rijst
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 paprika's, kleuren naar keuze
- 500 gram gekookte rijst
- 300 gram zwarte of beluga linzen
- 4 sjalotten
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 3 theelepels ras el hanout
- 2 groene chilipepers, naar keuze met of zonder zaad, gehakt
- zout
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gevulde paprika met gekruide rijst:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat de rijst daarna afkoelen. Je kunt ook prima een restje eerder gekookte rijst gebruiken.
Kook de linzen, die in de gevulde paprika met gekruide rijst gaan, gaar in water zonder zout. Dit duurt ongeveer 20 à 25 minuten, afhankelijk van hoe oud de linzen zijn. Proef tussendoor om te controleren hoe gaar ze zijn.
Verhit wat olie in een koekenpan of wok en bak hierin de sjalotten, en de knoflook aan. Laat ze lichtbruin kleuren. Voeg dan de groene peper toe en laat deze even mee bakken. Voeg de ras el hanout toe en bak ook even mee.
Doe de rijst bij de sjalotten en bak al omscheppend om. Je zult zien dat de rijst een mooie gele kleur krijgt door de ras el hanout.
Schep de linzen erdoor en draai de warmtebron uit. Breng op smaak met zout.
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Nu kun je de paprika vullen met de gekruide rijst.
Snijd van elke paprika een kapje af en haal de zaadlijsten en het zaad eruit. Zet ze rechtop in een passende ovenschaal waarin ze klem staan. Verdeel het rijstmengsel over de paprika’s en zet de kapjes er weer op.
Plaats de schaal in de oven en bak de paprika’s tot ze zacht en gaar zijn. Dit zal ongeveer 15 tot 20 minuten duren.
Serveer de gevulde paprika met gekruide rijst direct.
Tafel lekker !!