Gevulde portobello met risotto – Je wilt wat minder vlees eten, of misschien wel helemaal niet meer. Of je gasten zijn vegetariër. Wat serveer je dan als hoofdgerecht bij een feestelijk etentje? Dan is een gevulde portobello met risotto een vegetarisch hoofdgerecht dat heel geschikt is. En zo lekker dat je het vlees niet mist! Dit gerecht heb je niet in een kwartier op tafel staan. Tenslotte moet je eerst de risotto koken en daarna moeten de gevulde paddenstoelen nog in de oven. Maar je zet daarna wel iets leuks op tafel.
Portobello, heerlijk om te vullen met risotto
Je hebt vast wel eens portobello’s in de supermarkt of bij de groenteboer gezien. Het ziet er uit als een grote champignon, maar wat is het verschil? Een portobello is eigenlijk een kastanjechampignon die door een speciale manier van telen veel groter uitgroeit dan een gewone kastanjechampignon. Een portobello heeft een kleine steel en een hoed die kan uitgroeien tot wel 12 centimeter. Heel geschikt om gevulde portobello met risotto mee te maken dus! De smaak van de paddenstoel is hetzelfde als die van de kastanjechampignon, een beetje nootachtig dus. Door de grote hoed zijn portobello’s heel geschikt om in zijn geheel te verwerken, en dan in het bijzonder om ze te vullen met iets lekkers als risotto. In de risotto die we hebben gemaakt voor de vulling zit pompoen. Die groente past mooi in een gerecht met paddenstoelen, want het zijn allebei echte najaarsproducten.
Je kunt dit gerecht van tevoren zover maken dat je de gevulde portobello met risotto alleen nog in de oven hoeft te schuiven als je wilt gaan eten. Dat is bij een etentje natuurlijk erg handig.
Houd je niet van pompoen? Je kunt natuurlijk ook een andere risotto gebruiken om de paddenstoelen mee te vullen. Een risotto met een blauwe kaas, bijvoorbeeld, zou ook heel goed kunnen.
Houd je risotto over? Gebruik dat dan eens om arancini te maken.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Gevulde portobello met risotto
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram risottorijst
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 150 ml witte wijn
- 1 liter groentebouillon
- 80 gram Parmezaanse kaas + wat extra
- 400 gram flespompoen
- een paar blaadjes salie
- olijfolie
- zout en peper
- 4 grote portobello's of 8 kleinere
- 80 gram gemengde slablaadjes, veldsla of rucola
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gevulde portobello met risotto:
Je kookt eerst de risotto:
Snijd ui en hak de knoflook fijn.
Snijd de salie in reepjes.
Rasp de kaas.
Verhit de bouillon.
Zorg dat alles wat je nodig hebt klaar staat. Zo kun je concentreren op het roeren van de risotto en hoef je niet tussendoor van alles bij elkaar te zoeken.
Verhit wat olie in een koekenpan, en bak daar in de pompoenblokjes en de knoflook met de salie tot de pompoen gaar is.
Verhit wat olie in een pan. Bak de ui glazig. Doe dan de rijst erbij en bak die even mee tot alle rijstkorrels een glanzend laagje hebben van de olie. Blus de rijst dan af met de wijn. Als de wijn verdampt is, voeg je een scheutje bouillon toe. Blijf roeren tot alle bouillon opgenomen is en voeg dan weer een scheutje toe. Dit blijf je herhalen tot alle bouillon op is. Dat duurt ongeveer 18-20 minuten. Dan zou de risotto gaar moeten zijn.
Als de risotto gaar is roer je de Parmezaanse kaas erdoor. Schep de pompoen door de risotto. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Borstel de portobello’s schoon, verwijder de stelen en leg de hoeden met de binnenkant naar boven in een passende ovenschaal.
Vul de paddenstoelen met risotto. Strooi er een klein beetje Parmezaanse kaas overheen.
Plaats de schaal in de oven en bak de gevulde portobello’s met risotto in ongeveer 15 minuten gaar.
Leg op elk bord wat sla en plaats er een of 2 portobello’s op.
Serveer direct.
Tafel lekker !!