Griekse aardappelschotel – Een aardappelschotel met krieltjes, verschillende groenten en feta, met een heerlijke Griekse smaak. En daardoor is het een fijn gerecht om in de zomer op tafel te zetten. Uiteraard is zelf krieltjes koken veel lekkerder, en eigenlijk zou je dat altijd moeten doen, maar voor een supersnelle variant neem je panklare krieltjes. Als het heel warm is, is het je voor een keer vergeven als je naar krieltjes uit het koelvak grijpt. Dan staat je Griekse aardappelschotel binnen 20 minuten op tafel! En wie vindt dat nu niet fijn als het erg warm is?
Krielaardappelen, met of zonder schil, vers of uit het koelvak?
Krielaardappelen of krieltjes zijn de kleinste aardappelen. Je ziet ze vooral voorgekookt in het koelvak van de supermarkt liggen. Er zijn ook rauwe, ongeschilde krieltjes te koop. Die kun je uiteraard schillen, maar als je ze goed wast, kun je ze ook prima ongeschild eten. Bij veel groenteboeren kun je machinaal geschrapte krieltjes kopen. Als je geen zin hebt om ze te schillen en toch ook die schil niet wilt eten is dit een prima optie als je toch verse krieltjes wilt gebruiken voor de Griekse aardappelschotel. Om krieltjes te kunnen bakken moet je ze wel ongeveer 15 minuten voorkoken. Krieltjes zijn een leuk product om in een aardappelschotel te verwerken. Natuurlijk zijn gewoon gebakken krieltjes ook heerlijk bij een stukje vlees, vis of een vegetarisch alternatief en groente!
Een vegetarische, Griekse aardappelschotel met verse groenten en kaas
Soms wil je gewoon een snelle, verantwoorde en complete maaltijd op tafel zetten. Met een Griekse aardappelschotel waarin, naast feta, ook nog allerlei groenten als aubergine, courgette, paprika en tomaten verwerkt zijn, gaat dat je zeker lukken. Er zit geen vlees in het gerecht, dus het is ook heel geschikt als je eens een dagje zonder vlees wilt eten.
Aardappelschotels; heerlijke recepten!
Vind jij een vers bereide aardappelschotel er ook zo heerlijk uitzien? Met deze recepten maak jij zelf de lekkerste aardappelschotels!
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Griekse aardappelschotel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram krieltjes, geschild en 15 minuten voorgekookt
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- ½ aubergine, in blokjes gesneden
- ½ courgette, in blokjes gesneden
- 1 groene paprika, in reepjes
- 250 gram cherrytomaatjes
- 15 zwarte olijven of Kalamata olijven
- 70 gram tomatenpuree
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 200 gram feta, in blokjes
- olie om te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de Griekse aardappelschotel:
Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de krieltjes rondom goudbruin.
Verhit ondertussen ook in een braadpan of hapjespan wat olie. Zet hierin de ui, groene paprika en de knoflook een paar minuten aan. Let er op dat de knoflook niet verbrandt. Roer dan de tomatenpuree erdoor en laat even meebakken om te ontzuren.
Doe dan de aubergine, courgette, oregano en tijm er bij en bak die even mee. Als ze zacht beginnen te worden voeg je de tomaten en olijven toe.
Warm het geheel nog even goed door en breng op smaak met zout en peper. Schep dan de feta er voorzichtig doorheen.
Serveer de Griekse aardappelschotel direct. Wil je dit gerecht van tevoren klaarmaken, dan kan dat ook. Schep het dan over in een vuurvaste schaal en laat het afkoelen. Bewaar tot gebruik in de koelkast. Als je wilt gaan eten verwarm je de oven voor op 200 graden en warm je de Griekse aardappelschotel 20 minuten op.
Tafel lekker !!
Dat zou je kunnen doen, Simone, maar houd er rekening mee dat ketchup wel anders smaakt dan tomatenpuree en een minder intense tomatensmaak geeft.
hoi ik wil vanavond het maken maar ik heb geen tomaten puree kan ik ook iets anders er in doen zoals tomaten ketchup er in doen?
Ik ga de Griekse aardappelschotel vanavond proberen. Wat gelijk opvalt aan het recept is dat de ui niet in de ingrediënten lijst staat en de krieltjes dubbel.
Je kunt 2 gesnipperde uien gebruiken, Charlie. We zullen het aanpassen in de receptuur. Dankjewel voor je reactie!