Hartige taart met pruimen – Fruit in een hartige taart? Ja! Zoet en hartig samen, dat kan heel erg goed uitpakken. Een van de combinaties die je zeker eens moet hebben geproefd is die van verse pruimen en geitenkaas. Die twee samen vullen elkaar geweldig aan in de hartige taart met pruimen en brengen een geweldige smaakexplosie tot stand. Ook het gerookte spek in het recept voegt er heel veel smaak aan toe. De eieren en de neutrale smaak van de courgette brengen het geheel in evenwicht.
Je ziet dus dat je met verse pruimen veel meer kunt dan ze zo eten, in een salade verwerken of verwerken in zoet gebak. Koop er dus eens een paar wat extra en duik de keuken in om verse pruimen eens op een heel andere manier te gebruiken. De hartige taart met pruimen is een geweldig hoofdgerecht, maar misstaat zeker ook niet als warm borrelhapje.
Verse pruimen, die zijn het lekkerst!
Voor de hartige taart met pruimen gebruik je verse pruimen. Er worden ook gedroogde pruimen verkocht, en die zijn ook best lekker, maar niet geschikt voor dit recept. Verse pruimen, en dan met name de Hollandse verse pruimen, zijn er helaas maar kort, dus geniet ervan zolang je ze kunt vinden. Als je pruimen gaat kopen, let er dan op dat ze rijp zijn, dus niet te hard aanvoelen, maar zeker ook niet te zacht. Overrijpe pruimen kun je moeilijk in mooie plakjes snijden. Let er ook op dat er geen rotte plekjes in zitten. Je kunt pruimen het best bewaren op de fruitschaal, maar als ze erg snel te rijp dreigen te worden, leg ze dan in de groentelade van de koelkast.
Hartige taart met pruimen van alle soorten verse pruimen
Misschien heb je wel een pruimenboom in je tuin en kun je de pruimen daarvan gebruiken. Het maakt niet uit welke soort je gebruikt, alle soorten verse pruimen zijn geschikt voor de hartige taart. Op de foto zie je dat er in het recept rode pruimen zijn gebruikt, maar de felgroene Reine Claude pruimen of een andere soort kunnen ook heel goed. Als je kleine pruimen gebruikt, neem er dan wat meer dan in de ingrediëntenlijst staat aangegeven.
Je kunt de taart warm eten, maar koud is hij is ook heel smakelijk. In punten gesneden en goed verpakt kun je er een lekker onderdeel voor bij een picknick van maken.
Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!
Een lekkere, gezonde en voor van alles in te zetten vruchtgroente. Dat is de courgette. Ontdek hier handige tips en de lekkerste recepten.
Hartige taart met pruimen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol bladerdeeg of hartige taartdeeg
- 150 gram gerookte spekblokjes
- 1/2 courgette
- 200 gram verse zachte geitenkaas
- 3 à 4 verse pruimen
- 5 eieren
- 4 eetlepels crème fraîche
- 3 eetleleps paneermeel of panko
- een paar takjes peterselie, gehakt
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een hartige taart met pruimen:
Verwarm de oven voor op 200 graden, stand onder- en bovenwarmte.
Verhit een kleine koekenpan en bak hierin de gerookte spekblokjes zachtjes uit.
Snijd de courgette in dunne, halve plakjes. Snijd de geitenkaas in plakjes. Halveer de pruimen, haal de pit eruit en snijd in plakjes.
Vul een quichevorm van ongeveer 28 cm met de rol bladerdeeg of hartige taartdeeg. Laat het bakpapier van de rol eronder zitten. Maak met een vork gaatjes in de deegbodem en strooi het paneermeel of de panko er overheen. Dit zorgt ervoor dat de bodem van de hartige taart met pruimen niet klef wordt door eventueel overtollig vocht.
Roer de eieren, met de crème fraîche, los in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Meng de gebakken spek, de helft van de geitenkaas en de helft van de peterselie door het eiermengsel. Schenk het mengsel in de deegbodem. Leg hier bovenop de courgette, de pruimen en de rest van de geitenkaas.
Druk de randen van het bladerdeeg voorzichtig wat naar binnen.
Bestrooi de hartige taart met pruimen met de rest van de peterselie.
Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar en licht gekleurd.
Laat even afkoelen en snijd de taart dan in punten.
De heerlijke hartige taart met pruimen is niet alleen een perfecte maaltijd, maar ook zeker een ideale borrelhap.
Tafel lekker !!