Hollandse kaasfondue – Kaasfondue is een van oorsprong Zwitsers gerecht. Volgens de culinaire geschiedenisboeken is dit hoofdgerecht lang geleden, rond de 18e eeuw, ontstaan. De bergkazen die in de zomer werden gemaakt, waren tegen de winter hard en uitgedroogd. Om ze toch nog te kunnen eten, werden ze gesmolten en verdund met melk. Zo ontstond er een dikke kaassoep. Deze kaassoep werd vervolgens gegeten met stukjes brood en aardappel, die in de soep werden gedoopt. Et voilà, de kaasfondue was geboren. Veel later, zo rond 1930, ging de Schweizerische Käseunion, de kaasfondue promoten als een Zwitsers nationaal gerecht. Inmiddels is de kaasfondue wel enigszins gemoderniseerd. De kaasfondue uit de 21e eeuw is dan ook een stuk luxer dan het oorspronkelijke, eenvoudige gerecht. We beschikken nu over een enorm aanbod aan verschillende kaassoorten en er worden meestal geen restjes meer gebruikt. De melk werd vervangen door wijn, en het brood en de aardappels worden vaak aangevuld met een schaal verschillende soorten vleeswaren en stukjes groenten.
Wat van ver komt, is lekkerder?
Maar… wat van ver komt is niet per definitie altijd lekkerder. Want wat die Zwitsers kunnen, kunnen wij Hollanders ook! Net als Zwitserland is Nederland tenslotte ook een kaasland. We hebben dan wel geen bergen waar bergkaas wordt gemaakt, maar we maken wel een heel groot assortiment aan geweldig lekkere kazen. En ook die kun je gebruiken om een heerlijke Hollandse kaasfondue mee te maken. Er zijn mogelijkheden te over om uit te kiezen en je kunt de kaasfondue makkelijk aanpassen aan je eigen smaak door kazen te kiezen die jij lekker vindt. We geven je hieronder een recept dat is samengesteld uit wat pittigere en oudere kazen. Maar als je niet van oude kaas houdt, en liever een wat mildere Hollandse kaasfondue hebt, kies dan rustig een wat jongere soort of vervang de blauwe kaas door een ander soort. Je kunt ook de kaasboer om advies vragen. Deze zal met alle liefde een kaasfondue voor je samenstellen. En als je dan toch bij de kaasboer bent, vraag hem of haar de kaas vast voor je te malen. Dat scheelt jou een hoop werk en de kaasfondue staat een stuk sneller op tafel!
Wij hebben gewone belegen Goudse kaas, belegen harde Hollandse geitenkaas, Delfts Blauw, dat is een Harde Hollandse blauwader kaas, en oude Bon Repas gecombineerd. Dat laatste is een Nederlandse gatenkaas, gemaakt in Bonrepas. Bonrepas? Nee, dat ligt niet in Frankrijk, maar gewoon in onze eigen Krimpenerwaard!
Wijn in en bij de Hollandse kaasfondue
Ook in een Hollandse kaasfondue gaat wijn. Nu kun je daar natuurlijk heel goed een Franse wijn voor kiezen, of iets uit een ander land. Maar eigenwijs als we zijn bij Lekker Tafelen leek het ons leuk om in de Hollandse kaasfondue een Hollandse wijn te verwerken. Ook in Nederland wordt wijn gemaakt en wat is er nu leuker dan om het gerecht helemaal Hollands te houden? Er zijn verschillende wijngaarden in Nederland die witte wijn produceren. Wij kozen voor een Chateau du Tets. Klinkt heel Frans, maar wordt gemaakt in Goudriaan in Zuid-Holland. Deze lekkere witte wijn, gemaakt van de Johanniter druif, past prima in de Hollandse kaasfondue. En wil je het feestje compleet maken? Drink dezelfde wijn er dan ook bij! Kun je er niet aan komen, of wil je een andere wijn gebruiken? Natuurlijk kun je ook iets anders kiezen.
Een Hollandse kaasfondue bereid je natuurlijk ook met Nederlandse wijn
Hollandse kaasfondue
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram belegen Goudse kaas, geraspt
- 150 gram belegen harde geitenkaas, geraspt
- 300 gram oude Bon Repas, geraspt
- 150 gram Delfts Blauw, geraspt
- 300 ml (Nederlandse) witte wijn
- 2 teentjes knoflook
- een flinke scheut Kirsch
- versgemalen zwarte peper
- nootmuskaat
- 2 eetlepels maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Hollandse kaasfondue:
Snijd een van de knoflookteentjes door en wrijf de caquelon (dat is een aardewerken fondueschaal) of de fonduepan aan de binnenkant in met een teentje knoflook. Doe de rest en het andere teentje in een knoflookpers en pers uit boven de fonduepan of de schaal.
Verhit in de caquelon of fonduepan 300 ml wijn met de geperste knoflook, laat de wijn echter niet koken. Voeg de kaas in gedeelten toe en zet het vuur laag. Blijf roeren terwijl de kaas smelt.
Roer de maïzena los met een scheut wijn. Voeg dit mengsel toe aan de gesmolten kaas. Dit maakt dat de kaas iets gaat indikken.
Breng vervolgens de kaasfondue op smaak met de Kirsch, de zwarte peper en wat nootmuskaat.
Serveer de Hollandse kaasfondue direct. Eet de kaasfondue met stukjes brood, vleeswaren en rauwkost. Drink er een lekker glas, frisse, witte wijn bij!
Zet de fonduepan op een brandertje, anders zal de kaas snel afkoelen en roer het af en toe even goed door, anders kan het vet uit de kaas bovenop gaan drijven.
Tafel lekker !!