Hollandse kaasfondue – Kaasfondue is een van oorsprong Zwitsers gerecht. Volgens de culinaire geschiedenisboeken is dit hoofdgerecht lang geleden, rond de 18e eeuw, ontstaan. De bergkazen die in de zomer werden gemaakt, waren tegen de winter hard en uitgedroogd. Om ze toch nog te kunnen eten, werden ze gesmolten en verdund met melk. Zo ontstond het recept voor een dikke kaassoep. Die kaassoep werd vervolgens gegeten met stukjes brood en aardappel, die in de soep werden gedoopt. Et voilà, de kaasfondue was geboren.
Veel later, zo rond 1930, ging de Schweizerische Käseunion, de kaasfondue promoten als een Zwitsers nationaal gerecht. Inmiddels is de kaasfondue wel enigszins gemoderniseerd. De kaasfondue uit de 21e eeuw is dan ook een stuk luxer dan het oorspronkelijke, eenvoudige recept. Er is nu de beschikking over een enorm aanbod aan verschillende kaassoorten en er worden meestal geen restjes meer gebruikt om een kaasfondue te maken. De melk werd vervangen door wijn, en het brood en de aardappels worden vaak aangevuld met een schaal verschillende soorten vleeswaren en stukjes groenten. Weet je dat je ook een Hollandse kaasfondue kunt maken? Hollands? Ja, zeker!
Wat van ver komt, is lekkerder?
Maar… wat van ver komt, is niet per definitie altijd lekkerder. Want wat die Zwitsers kunnen, kunnen de Hollanders ook! Net als Zwitserland is Nederland tenslotte ook een kaasland. Er zijn dan wel geen bergen waar bergkaas wordt gemaakt, maar er wordt wel een heel groot assortiment aan geweldig lekkere kazen gemaakt. En ook die kun je gebruiken om een heerlijke Hollandse kaasfondue mee te maken. Er zijn mogelijkheden te over om uit te kiezen en je kunt de kaasfondue makkelijk aanpassen aan je eigen smaak door kazen te kiezen die jij lekker vindt.
Je vindt hieronder een makkelijk recept dat is samengesteld uit wat pittigere en oudere kazen. Maar als je niet van oude kaas houdt, en liever een wat mildere Hollandse kaasfondue hebt, kies dan rustig een wat jongere soort of vervang de blauwe kaas door een ander soort om dit gerecht te maken.. Je kunt ook de kaasboer om advies vragen. Die zal met alle liefde een kaasfondue voor je samenstellen. En als je dan toch bij de kaasboer bent, vraag hem of haar de kaas vast voor je te malen. Dat scheelt je een hoop werk en de kaasfondue staat een stuk sneller op tafel!
Wij hebben gewone belegen Goudse kaas, belegen harde Hollandse geitenkaas, Delfts Blauw, dat is een Harde Hollandse blauwader kaas, en oude Bon Repas gecombineerd. Dat laatste is een Nederlandse gatenkaas, gemaakt in Bonrepas. Bonrepas? Nee, dat ligt niet in Frankrijk, maar gewoon in onze eigen Krimpenerwaard!
Wijn in en bij de Hollandse kaasfondue
Ook in het recept voor een Hollandse kaasfondue gaat wijn. Nu kun je daar natuurlijk heel goed een Franse wijn voor kiezen, of iets uit een ander land. Maar eigenwijs als Lekker Tafelen is, leek het leek het een leuk idee om de Hollandse kaasfondue met een Hollandse wijn te maken. Ook in Nederland wordt wijn gemaakt en wat is er nu leuker dan om het recept helemaal Hollands te houden? Er zijn verschillende wijngaarden in Nederland die witte wijn produceren. Wij kozen voor een Chateau du Tets. Klinkt heel Frans, maar wordt gemaakt in Goudriaan in Zuid-Holland. Die lekkere witte wijn, gemaakt van de Johanniter druif, past prima in de Hollandse kaasfondue. En wil je het feestje compleet maken? Drink dezelfde wijn er dan ook bij! Kun je er niet aan komen, of wil je een andere wijn gebruiken? Natuurlijk kun je ook iets anders kiezen.
Een Hollandse kaasfondue bereid je natuurlijk ook met Nederlandse wijn
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Hollandse kaasfondue
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram belegen Goudse kaas, geraspt
- 150 gram belegen harde geitenkaas, geraspt
- 300 gram oude Bon Repas, geraspt
- 150 gram Delfts Blauw, geraspt
- 300 ml (Nederlandse) witte wijn
- 2 teentjes knoflook
- een flinke scheut Kirsch
- versgemalen zwarte peper
- nootmuskaat
- 2 eetlepels maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Hollandse kaasfondue:
Snijd een van de knoflookteentjes door en wrijf de caquelon (dat is een aardewerken fondueschaal) of de fonduepan aan de binnenkant in met een teentje knoflook. Doe de rest en het andere teentje in een knoflookpers en pers uit boven de fonduepan of de schaal.
Verhit in de caquelon of fonduepan 300 ml wijn met de geperste knoflook, laat de wijn echter niet koken. Voeg de kaas in gedeelten toe en zet het vuur laag. Blijf roeren terwijl de kaas smelt.
Roer de maïzena los met een scheut wijn. Voeg dit mengsel toe aan de gesmolten kaas. Dit maakt dat de kaas iets gaat indikken.
Breng vervolgens de kaasfondue op smaak met de Kirsch, de zwarte peper en wat nootmuskaat.
Serveer de Hollandse kaasfondue direct. Eet de kaasfondue met stukjes brood, vleeswaren en rauwkost. Drink er een lekker glas, frisse, witte wijn bij!
Zet de fonduepan op een brandertje, anders zal de kaas snel afkoelen en roer het af en toe even goed door, anders kan het vet uit de kaas bovenop gaan drijven.
Tafel lekker !!