Aardappelschotel met bloedworst en appel – Bloedworst behoort niet tot de populairste producten in Nederland. In België is daar wel veel meer belangstelling voor. Wat ons betreft past bloedworst prima in het principe “van kop tot staart”. Als je dan een dier slacht, eet het dan ook helemaal op. Wij vinden bloedworst echt een lekkernij. Mocht jij daar nog niet helemaal van overtuigd zijn, probeer onderstaande aardappelschotel met bloedworst en appel dan eens.
Bloedworst
Bloedworst is een worst gewoonlijk bestaande uit een mengsel van bloed (meestal van het varken), vet of reuzel (smout), spek, kruiden en vulmiddelen (rogge, brood, gerst, en/of havermout). Het is een bijproduct van de slacht en wordt traditioneel in de herfst gemaakt. In België heeft de bloedworst de grootte van een banaan. De worst wordt soms in zijn geheel gebakken of in stukken van 1 cm. In Vlaanderen wordt de bloedworst ook ongebakken gegeten.
Omdat de bloedworst bijna overal gegeten wordt in België, kent men er vele namen voor men spreekt vooral van beulingen, zwarte pensen, zwarte trippen of zwarte triepen, bloelink… enz
In de Denderstreek wordt er naast gewone zwarte pensen ook nog een dikke bloedworst bereid. De vulling is overwegend dezelfde als bij de gewone zwarte pens. Voor de worst wordt varkensvlees (60% schouder en spiering), varkensbloed (10%), spek (10%) brood (10%), ui en extra veel sjalot gemengd. Dit mengsel wordt gekruid met kruidnagel, nootmuskaat, peper en zout en afgevuld in varkensdarm afkomstig van de dikke darm van het dier. Deze darm is vetter en maakt de worst sappiger en geeft hem een betere smaak.
Aardappelschotel
Aardappelen worden al snel als bijgerecht gezien. Je kunt er echter uitstekend een hoofdgerecht van maken. In deze aardappelschotel met bloedworst en appel spelen slechts een paar verse ingrediënten de hoofdrol. Aardappelen, Appel, Uien en Bloedworst. Uiteraard kun je tal van andere combinaties verzinnen. Onderstaande combinatie is zeker een boeiende en we dagen je graag uit deze eens te proberen.
Aardappelschotels; heerlijke recepten!
Vind jij een vers bereide aardappelschotel er ook zo heerlijk uitzien? Met deze recepten maak jij zelf de lekkerste aardappelschotels!
Aardappelschotel met bloedworst en appel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 appels
- 2 uien
- bloedworst (slos)
- 3 grote aardappels
- een beetje bloem
- takjes oregano
- crème fraîche
- peper en zout
- boter
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de aardappelschotel met bloedworst en appel:
De uien pellen en in parten snijden (niet snipperen). De aardappels schillen en in gelijke blokjes snijden. De appels in vier verdelen en van klokhuis ontdoen, deze in gelijke partjes verdelen.
Olijfolie en een beetje boter smelten en de aardappelblokjes afgedekt even laten bakken op een middelhoog vuur ongeveer 5 minuten.
De appel en ui bij de aardappels voegen en dan zo’n 10 minuten laten bakken tot ze gaar zijn. Let op dat het geen moes wordt!
Het vel van de bloedworst verwijderen en in plakken snijden van ongeveer 1,5 cm Vervolgens even in de bloem wentelen om lekker knapperig te bakken in een pan of op de bbq.
Op het laatst de aardappels naar smaak bij kruiden met peper en zout en een deel van de oregano er voorzichtig door scheppen.
Om te dresseren schep je eerst het aardappel-appel mengsel op het bord verdeel je de rest van de oregano erover en schik je de bloedworst erop. Vervolgens kun je de aardappelschotel met bloedworst en appel afwerken met een lepel crème fraîche.
Tafel lekker !!