Gehaktballen in jus – Ieder goed gerecht begint met een goede basis. Dat geldt ook voor een gerecht als gehaktballen in jus. Want met een goede basis kun je variëren. Kruiden of specerijen toevoegen, stukjes spek of zelfs kaasblokjes. Maar als je de basis niet goed hebt dan is de kans groot dat je met een droge gehaktbal eindigt of eentje die uit elkaar valt in de jus. In dit artikel vertel ik je hoe je lekkere gehaktballen maakt en gaart in je zelfgemaakte jus.
En als we het over jus hebben, hebben we het niet over juspoeder natuurlijk. Zelf jus maken als je lekker vlees braad is echt super makkelijk. Je hebt genoeg voor het avond eten en om in te vriezen voor latere keren. Door handig gebruik te maken van wat standaard keukenkruiden en specerijen krijg je een mooie, smaakvolle jus. Bij de keuze van gehakt draait het om smaak en sappigheid. Als basis gehakt kun je kiezen voor een zogenaamd half om half of gemengd gehakt, dit is een gehakt van varkensvlees en rundvlees. Maar je kunt ook kiezen voor alleen varkensgehakt of rundergehakt. Bij rundergehakt kun je het beste kiezen voor een vetter gehakt en de magere laten staan. Meestal is het zo dat hoe minder vet er in het vlees zit, hoe droger de gehaktbal zal worden. Hoe vetter hoe sappiger dus. Daarom is half om half gehakt een mooie maatstaaf. Niet te droog en een lekkere smaak.
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Gehaktballen in jus
Vleesrecept voor 4 personen
- 500 gr. half om half gehakt
- 1 ei
- 2 el. paneermeel
- 1,5 tl. mosterd
- Zout & peper
- Boter om in te braden
Voor de jus
- 1 ui
- 3 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl. rozemarijn gedroogd
- 1 l. water
- 1 el. maïzena
Doe het gehakt in een kom met het ei, het paneermeel, de mosterd en een flinke snuf peper en zout. Kneed dit alles goed samen tot je een mooie egale massa hebt. Maak van de massa gehakt 4 ballen. Je kunt natuurlijk altijd voor kleinere of grotere gehaktballen kiezen. Doe een flinke klont braadboter in een braadpan. Braad de gehaktballen eerst helemaal rondom aan tot ze mooi bruin zijn.
Snipper ondertussen de ui fijn. Als de ballen bijna rondom bruin zijn doe je de uien erbij en bak je deze mee tot ze glazig zijn. Voeg dan de kruidnagels, laurier en rozemarijn toe. Even 30 seconden meebakken en voeg dan het water toe. Laat het geheel met een dicht deksel 30 minuten zachtjes pruttelen zodat de gehaktballen kunnen garen. Draai de gehaktballen om de 10 minuten als ze niet helemaal onder staan. Je gehaktballen in de jus zijn al halverwege.
Haal het deksel van de pan en laat de jus koken. Laat de jus net zo lang koken tot het in vocht is gehalveerd. Dit noemen we inkoken. Zo concentreren de smaken zich in minder vocht en krijg je dus meer smaak aan je jus. Breng je jus vervolgens op smaak met zout & peper. Persoonlijk houd ik van een wat dikkere jus en daarom bind ik de jus met maïzena. Doe 1 el. maïzena in een kommetje en voeg hier 2 el. water aan toe. Roer dit met je vinger tot de maïzena is opgelost. Ik doe dit met mijn vinger omdat je dit dan heel goed aanvoelt. Doe het papje bij de jus en laat het nog even 1 minuut doorkoken. Je gehaktballen in jus zijn nu klaar.
Tafel Lekker!
Beste Robert, beide opties kunnen wel. Maar de meest veilige manier is om de gehaktballen eruit te halen en dan de jus in te koken. Voeg ze weer toe als je de jus genoeg ingekookt vindt. Eet smakelijk alvast!
Beste Hanneke,
Dankjewel, heb de gehaktballen er inderdaad uit gehaald.
Fantastisch recept!
Smakelijke groeten,
Wat fijn dat het jullie zo goed gesmaakt heeft! Dat doet ons erg goed. Groeten Hanneke
Dat inkoken vd jus, met ballen erbij, of eerst de ballen eruit en dan inkoken?