Zweedse balletjes met sperziebonen – In de maanden juli en augustus zijn de sperziebonen extreem goedkoop. Dit is het hoogseizoen voor sperziebonen die ook wel breekboontjes, herenbonen of prinsessenbonen genoemd worden. De lage prijs, maar ook de buurvrouw die een volle zak zelf geoogste boontje komt brengen, resulteert in veel gerechten met deze groente.
Bonen met ballen
Je kunt de boontjes natuurlijk prima serveren met een gekookt aardappeltje. De Hollandse sperziebonen barsten van de smaak en dat maakt dat die pure en eenvoudige basis al echt genieten is. Wil je wat meer experimenteren? Probeer dan eens deze Zweedse balletjes met sperziebonen. Geserveerd in een eenvoudig maar erg lekker roomsausje met mosterd en cranberry’s zet je hiermee absoluut feest op tafel.
Sperziebonen
Sperziebonen lijken misschien wat gewoontjes, maar dat is niet terecht. Je kunt oneindig variëren met deze heerlijke en veelzijdige groente!
Zweedse balletjes met sperziebonen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gehakt
- 400 ml. kippenbouillon
- 40 gram paneermeel
- 1 koffielepel paprikapoeder
- 1/2 koffielepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel dijonmosterd
- 1 eetlepel gedroogde dille
- 30 gram gedroogde cranberry’s
- 250 gram sperziebonen
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel bloem
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Zweedse balletjes met sperziebonen:
Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de boontjes beetgaar in ongeveer 4 minuten, giet ze af en laat ze direct schrikken met koud water (om het kookproces te stoppen).
Snij de cranberry’s in kleine stukjes.
Meng het gehakt met paprikapoeder, paneermeel, kaneel, dille, peper en zout, verdeel het gehakt en rol in kleine balletjes.
Doe een beetje olijfolie en bakboter in de pan en bak ze voorzichtig goudbruin, haal ze uit de pan als ze mooi van kleur zijn.
Doe nog een eetlepel boter in dezelfde pan en laat de boter mooi kleuren, voeg 1 eetlepel bloem toe en meng dit tot een roux. Giet de kippenbouillon erbij en roer met een garde op een zacht vuurtje, zodat je roux mooi opgelost is. Maak de saus af met de mosterd en de fijngesneden cranberry’s. Om een frisse smaak te krijgen meng je de Griekse yoghurt door het sausje.
Voeg dan de balletjes er weer bij en laat alles nog zo’n 5 minuten zachtjes pruttelen. Als laatste verdeel je de sperziebonen erover en laat je het geheel nog even opwarmen.
Verdeel de Zweedse balletjes met sperziebonen in kleine schaaltjes en serveer met rijst. Als garnering strooi je er nog een paar stukje cranberry’s over.
Tafel lekker !!
De gerechten Zweedse balletjes die ga ik proberen ziet er heerlijk uit ook de maccaronie ja heerlijk het is allemaal lekker denk het ziet er in ieder geval erg lekker uit.Ik ga het uit proberen,en dan horen jullie het wel Nou verder een prettig weekend!!
Het is echt overheerlijk Stijn, en alles is gecreëerd zodat iedereen dit kan proberen thuis.
Laat je me weten hoe je smaak vond?
Veel succes met het gerechtje
Wat een prachtig recept Arianne!!! Ga ik eerstdaags uitproberen… Trouwens heel interessante gerechtjes hier terug te vinden… super!!!