Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zweedse balletjes met sperziebonen

Zweedse balletjes met sperziebonen – Wanneer je een groenten tuintje hebt weet je dat juli en augustus de drukste maanden zijn om alles in te maken. Heb je de luxe van een eigen moestuin niet? Dan zul je ook ervaren dat in deze maanden de sperziebonen extreem goedkoop zijn. Alle reden dus om eens verder te kijken naar wat we met die sperziebonen kunnen.

Wist je dat de sperzieboon ook wel prinsessenboon, slaboon, herenboon of breekboon genoemd wordt? Ze behoren tot de peulvruchten en zijn volop beschikbaar in de maanden juli en augustus. Oorspronkelijk komen ze trouwens uit Zuid-Amerika.

Zweedse balletjes met sperziebonen

Hoofdgerecht met vlees voor 4 personen

  • 500 gram gehakt
  • 1 kippen bouillonblokje
  • 400 ml water
  • 40 gram paneermeel
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • ½ koffielepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • 30 gram gedroogde cranberries
  • 25O gram sperziebonen
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel bloem

Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de boontjes beetgaar in ongeveer 4 minuten, giet ze af en schrik ze meteen met koud water( om het kookproces te stoppen).

Los het bouillonblokje op in 400 ml kokend water.

Snij de cranberries in kleine stukjes.

Meng het gehakt met paprikapoeder, paneermeel, kaneel, dille en peper en zout , verdeel het gehakt en rol in kleine balletjes.

Doe een beetje olijfolie en bakboter in de pan en bak ze voorzichtig goudbruin, haal ze uit de pan als ze mooi van kleur zijn.

Doe nog een eetlepel boter in de pan van de gebakken balletjes en laat de boter mooi kleuren, voeg 1 eetlepel bloem toe en meng dit tot een roux. Giet de kippenbouillon erbij en roer met een garde op een zacht vuurtje , zodat je roux mooi opgelost is. Maak de saus af met de mosterd en de fijngesneden cranberries.

Om een frisse smaak te krijgen meng je de Griekse yoghurt door het sausje.

Voeg dan de balletjes er weer bij en laat alles nog zo een 5 minnen zachtjes pruttelen.

Als laatste verdeel je de sperziebonen erover en laat je het geheel nog even opwarmen.

Verdeel de Zweedse balletjes met sperziebonen in kleine schaaltjes en serveer met rijst.

Als versiering strooi je nog een paar stukje cranberries erover.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. Annie wiltenburg zegt

    De gerechten Zweedse balletjes die ga ik proberen ziet er heerlijk uit ook de maccaronie ja heerlijk het is allemaal lekker denk het ziet er in ieder geval erg lekker uit.Ik ga het uit proberen,en dan horen jullie het wel Nou verder een prettig weekend!!

  2. Arianne zegt

    Het is echt overheerlijk Stijn, en alles is gecreëerd zodat iedereen dit kan proberen thuis.
    Laat je me weten hoe je smaak vond?
    Veel succes met het gerechtje

  3. Stijn zegt

    Wat een prachtig recept Arianne!!! Ga ik eerstdaags uitproberen… Trouwens heel interessante gerechtjes hier terug te vinden… super!!!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.