Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kaasfondue met 3 soorten kaas

Kaasfonduen is eenvoudig en lekker genieten van een heerlijke maaltijd. Een kaasfondue met 3 soorten kaas maken we uiteraard met Zwitserse kazen.

0 415

Kaasfondue met 3 soorten kaas – Het verhaal gaat, dat kaasfondue lang geleden is ontstaan doordat men de restjes oude kaas wilde opmaken. Kaas die zomers gemaakt werd was ’s winters vaak verouderd en minder lekker. Door deze te smelten en er zo een kaassoep van te maken kon je dit nog goed opeten. Verschillende soorten kaas werden hierin gecombineerd en met stukjes aardappel werd dit gegeten. Pas in de jaren 60 is in Zwitserland de kaasfondue herontdekt. Vandaar dat het klassieke recept voor de kaasfondue uit Zwitserland afkomstig is. Vanaf die tijd wordt kaasfonduen ook gedaan door stukjes brood in plaats van aardappel in de kaas te dopen.

Uiteraard kun je eindeloos variëren met de kaassoorten voor de fondue, maar de klassieke variant is met Zwitserse kazen. Welke combinaties dit zijn verschilt per streek. Tegenwoordig is kaasfondue een meer luxe gerecht geworden waarbij kazen uit verschillende landen kunnen worden gebruikt. Naast brood kun je ook stukjes rauwkost in de kaasfondue dopen, of kort geblancheerde groenten.

Wil je de kaasfondue geschikt maken voor kinderen of zwangeren? Vervang dan de witte wijn door water en de kirsch door druivensap.

Kaasfondue met 3 soorten kaas

  • 300 gram comté
  • 300 gram emmentaler
  • 200 gram appenzeller
  • 1 teen knoflook
  • 300 ml witte wijn
  • 1 el citroensap
  • 1 el maizena
  • 2 el kirsch
  • ½ theelepel nootmuskaat

Verwijder alle kaas korsten en rasp alle kaas. Schenk de witte wijn in de fonduepan en verwarm deze op middelhoog vuur. Voeg de kaas en het citroensap toe en laat smelten. Roer regelmatig. Pers het teentje knoflook en voeg toe. Meng de maïzena met de kirsch en voeg ook toe. Blijf steeds goed roeren, ook over de bodem. Breng de kaasfoundue met 3 soorten kaas op smaak met zout en peper.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer