Kaasfondue met bier – In recepten voor kaasfondue zie je vaak dat ze worden gemaakt met witte wijn. Hoe leuk is het dan om het eens op een andere manier te doen. Zeker als je een bierliefhebber bent zul je een kaasfondue met bier vast een goed idee vinden. We delen een recept voor een hoofdgerecht met twee stoere kazen en een stevig biertje met je.
Twee stoere, Nederlandse kazen
De kaasfondue met bier is gemaakt van twee Nederlandse boerenkazen die allebei geproduceerd zijn in het Groene Hart. Lokaal geproduceerde kazen dus. Om te beginnen een Oudelandse Boeren Subliem Oud, die 2,5 jaar heeft gerijpt. Dit is een kaas met karakter en een stevige smaak. En die is niet alleen lekker in de kaasfondue.
Daarnaast hebben we Romero kaas in de kaasfondue met bier verwerkt. Romero wordt gemaakt op de Elisabethhoeve in IJsselstein. Het bijzondere aan die smaakvolle oude kaas is dat hij twaalf maanden rijpt in een korst van rozemarijn. Dit geeft een subtiele rozemarijnsmaak aan de kaas. Die rozemarijn komt nog beter naar voren als de kaas warm is, zoals dat dus in de kaasfondue het geval is.
Samen maken die twee kazen er een pittige kaasfondue van, voor de liefhebbers van oude, pittige kazen en voor de bierliefhebbers natuurlijk. Geen gerecht voor watjes dus!
Kaasfondue met tripel bier
Bij een stevige kaasfondue hoort een stevig bier. We kozen voor een tripel. Een tripel bier is een wat zwaardere biersoort en heeft een alcoholpercentage tussen de 7% en de 10%. De smaak is vaak wat zoetig door de toevoeging van suiker. Hierdoor ontstaat ook het hogere alcoholpercentage. Ook niet voor watjes dus. Het zoete van het tripel bier vormt een goede tegenhanger voor de pittige, hartige smaak van de kazen die voor de fondue gebruikt zijn.
En wat drink je dan bij zo’n pittige kaasfondue met bier? Nou, wat dacht je van een lekkere tripel?
Romero; ambachtelijk gemaakte kaas met rozemarijn
Je kunt een kaasje uit Frankrijk halen, maar ken je onze Nederlandse kazen al? Ontdek de Romero, een kaas van de Elisabethhoeve in IJsselstein
Kaasfondue met bier
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram Romero kaas
- 350 gram oude boerenkaas
- 1 fles tripel bier
- 1 teentje knoflook
- peper
- 2 eetlepels maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een kaasfondue met bier:
Snijd het knoflookteentje door en wrijf de binnenkant van de fonduepan, of de caquelon (een aardewerken fondueschaal) er mee in.
Schenk het bier in de fonduepan of de caquelon en verwarm het tot het net niet kookt.
Zet het vuur laag en voeg de kaas in gedeelten toe. Blijf goed roeren terwijl de kaas smelt.
Maak de maïzena aan met een beetje water en voeg dit toe aan de gesmolten kaas. Je zult zien dat de kaas nu gaat indikken.
Breng de kaasfondue met bier op smaak met wat versgemalen zwarte peper.
Serveer de kaasfondue direct. Zet de pan op een brandertje, anders koelt de kaas snel af. Roer de kaas af en toe even goed door, om te voorkomen dat het vet op de kaas gaat drijven.
Geef er stukjes stokbrood, wat rauwkost en vleeswaren (denk eens aan gewelde, verse rookworst of droge worst!) bij om in de kaas te dopen.
Tafel lekker !!