Verse kapucijners met chorizo en salie – Bij kapucijners denk je al snel aan winterse gerechten. Dan heb je het echter over de bruin gekleurde en dus gedroogde kapucijners. Die worden traditioneel tenslotte gedroogd om ze te kunnen bewaren en in de winter te eten Bij verse, groene, jonge kapucijners denk je aan het voorjaar en de zomer. En met die verse kapucijners maak je een heerlijke schotel van verse kapucijners met chorizo en salie. Een gerecht met een lekker mediterraan tintje!
Gedroogde of verse kapucijners? Groen of bruin?
Misschien heb je ze wel eens gezien bij de groentekraam op de markt, of in de winkel van de groenteboer, van die mooie, donkerpaarse peulen. Je verwacht misschien dat daarin dan van die bruine kapucijners zitten. Maar als je zo’n peul openmaakt, zie je daarin een rijtje mooie groene erwten zitten. Dit zijn nu de jonge verse kapucijners. Om de kapucijners hun bruine kleur te laten krijgen laat de teler de peulen aan de plant hangen. Ze rijpen en drogen dan in de peul, en zo krijgen ze de bekende bruine kleur. Wil je meer weten over kapucijners? Lees hier meer.
Met chorizo en salie geef je de verse kapucijners een mediterraan tintje
Door uitgebakken chorizo en salie aan de verse kapucijners toe te voegen, geef je het hoofdgerecht een typisch mediterraan smaakje mee, dat er prima bij past. Chorizo is te koop in verschillende soorten. Zo bestaat er pittige en minder pittige chorizo, en droge en minder droge. Als je chorizo gaat uitbakken, kies dan voor een niet te droge soort. Door het bakken wordt de worst aan de buitenkant wat harder en als je een zachtere soort kiest, blijft de binnenkant wat smeuïger.
Dit is een vrij voedzaam gerecht. Wil je er toch nog iets bij serveren, denk dan aan gekookte aardappels, of wat grof, boerenbrood.
Kapucijners, vale erwten, grauwe ganzen of raasdonders
Ze zijn er in blik, in pot, gedroogd en vers. Lees hier alles over kapucijners, raasdonders, vale erwten en grauwe ganzen!
Kapucijners met chorizo en salie, vers gedopt!
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram gedopte, verse kapucijners
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 150 gram chorizo, aan een stukje
- 10 blaadjes salie, in reepjes
- olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je verse kapucijners met chorizo en salie:
Kook de kapucijners beetgaar in wat water. Giet ze af en zet even apart.
Snijd de paprika in kleine blokjes.
Snipper de ui en snijd de knoflook in plakjes. Bakde ui en de knoflook glazig in wat olijfolie. Voegde paprika toe en bak ook even mee.
Snijd de chorizo in kleine blokjes en doe die bij de ui en de paprika. Laat even meebakken tot ze knapperig beginnen te worden.
Voeg dan de kapucijners toe met de reepjes salie en warm even goed op.
Breng de kapucijners met chorizo en salie op smaak met zout en peper.
Tafel lekker !!