• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Lasagne met polenta, Italiaans comfort food op z’n best

door Samantha
in Hoofdgerecht
0
4
Lasagne met polenta

Lasagne met polenta, Italiaans comfort food op z’n best – Polenta is niet heel erg bekend in Nederland en wordt ook niet heel veel gebruikt in de keuken. Het meest wordt polenta gebruikt in de Italiaanse keuken. Deze mais(gries)meel wordt in Italië bij de warme maaltijd geserveerd zoals wij Nederlanders onze aardappels serveren. Polenta zelf is vrij vlak van smaak en kan dus best een extraatje gebruiken zoals wat geraspte kaas of tomatensaus.

Vaak wordt de polenta geserveerd als een soort pap/puree, zacht en romig. Voor deze lasagne met polenta bereid ik echter eerst de polenta tot deze wat dikker en steviger is en laat het dan afkoelen en opstijven zodat ik er uiteindelijk plakken van kan snijden.

Verschillende soorten maismeel

Maismeel is tegenwoordig goed verkrijgbaar, zelfs bij de molenaar, waar ik het gekocht heb. Voor de stijve, dikkere polenta, die voor deze lasagne gebruikt wordt, heb ik het grove, korrelige maisgriesmeel gebruikt. Er zijn ook verschillende soorten van deze grovere maisgriesmeel te koop. Sommige soorten moeten lang koken en andere zijn voorgekookt en dus sneller klaar. Lees daarom eerst de bereiding op jouw pak door om te zien hoe lang het maisgriesmeel moet koken.

Polenta recepten inspiratie en ideeen

Polenta recepten; de basis en verrassende variaties

Alles over Polenta. Ontdek de lekkerste Polenta recepten en we delen natuurlijk ook handige en/of nuttige tips en ideeën met polenta.

Lasagne met polenta

Hoofdgerecht voor 4 personen

Voor de polenta:

  • 1 liter kippenbouillon
  • 200 gram polenta

Voor de saus:

  • 50 gram ongezouten boter
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 flinke wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 gele paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1/4 tl gedroogde tijm
  • 1/4 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 laurierblad
  • 300 gram gehakt (h.o.h.)
  • 125 ml runderbouillon
  • 4 tomaten
  • 150 gram geraspte mozzarella
  • 100 gram geraspte pecorino

Neem een ruime pan en breng hierin de kippenbouillon aan de kook. Voeg langzaam en al roerend met een lange houten lepel, de polenta toe. Om klontjes te voorkomen is het belangrijk goed te blijven roeren. Als de pap begint te koken draai je het vuur naar laag (bij gas heb ik een vlamverdeler gebruikt) Blijf nu regelmatig roeren tot de pap dik wordt dit duurt zo’n 15 tot 20 minuten, de pap is goed als de houten lepel er rechtop in blijft staan.

Vet een rechthoekige bakvorm (40×25) in met wat olijfolie, schep de polenta hierin en strijk glad met een rubber spatel die lichtjes is nat gemaakt. Laat afkoelen en zodra voldoende afgekoeld dek je het af met een stukje plastic folie en zet je de bakvorm in de koelkast tot de polenta goed stevig is. Dit heeft minimaal 1 uur nodig maar het mooist is als je het een nacht in de koelkast zou kunnen laten.

Voor de saus ontvel je eerst de tomaten. Dit doe je door met een scherp mes een kruis aan de onderkant van de tomaten te maken. Leg ze vervolgens 10 tellen in kokend water, haal ze uit het kokende water en dompel ze direct in ijskoud water. Het velletje laar nu los en de tomaat is eenvoudig te ontvellen. Bak in een koekenpan het gehakt rul en zet apart.

Snijd de ui, de wortel, de selderij, de paprika en de ontvelde tomaten in kleine blokjes en de knoflook en rode peper zeer fijn. Verhit de boter en de olijfolie in een pan. Voeg de ui, wortel, paprika en selderij toe en fruit deze 10 minuten of tot ze lekker glazig zijn. Voeg de knoflook en de rode peper toe en verhit 2 minuten mee. Voeg nu het gehakt toe en laat het geheel nu een kleine 10 minuten bakken. Voeg de bouillon toe en breng terug aan de kook en voeg vervolgens de tomaten, de tijm, rozemarijn en laurierblad toe. Breng eventueel verder op smaak met wat zout en/of peper. Breng opnieuw aan de kook en zodra het kookt draai je het vuur op laag en laat de saus op een zacht vuur lichtjes indikken (ongeveer 45 minuten).

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Neem een vuurvaste schaal en vet deze lichtjes is. Snijd de plak polenta in 8 gelijke vierkanten. Leg in de vuurvaste schaal 4 vierkanten op de bodem. Verdeel de helft van de saus in gelijke delen over de vierkanten en verdeel daarover de helft van de geraspte mozzarella en pecorino. Leg op ieder vierkant de overgebleven polenta vierkanten en verdeel de overgebleven saus hierover en maak af met de overige mozzarella en pecorino.

Bak de lasagne met polenta ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven en laat nog 5 minuten buiten de oven staan voordat hij wordt opgediend.

Tafel lekker!

Tags: KaasKaas - MozzarellaKaas - PecorinoLasagneVleesVlees - Gehakt
DeelPin18Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

hamrolletjes met zuurkool uit de oven
Ovenschotel

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

zuurkool ovenschotel met gehakt
Ovenschotel

Zuurkool ovenschotel met gehakt

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Vegetarische aardappelschotel
Hoofdgerecht

Vegetarische aardappelschotel; een dagje zonder vlees

Spaghetti carbonara
Pastagerechten

Spaghetti Carbonara

Reacties 4

  1. Inostrate says:
    6 jaar geleden

    Lekker vullend comfortfood! Laatst ontdekte ik in een Marokkaanse winkel gerstegriesmeel of tchicha dat je ook als polenta kunt bereiden. In 15 minuten is het gaar.. Het is wat gezonder met meer vezels dan polenta en heel lekker zacht. Ik maakte er een ovenschotel van door een laag van de gerstegriesmeelpap te koken en te kruiden met ras el hanout en daarna een dunne saus met gehakt en groenten erover.

    Beantwoorden
  2. Cathrien says:
    6 jaar geleden

    Wij vonden de lasagne polenta goed van smaak alleen zal ik volgende keer iets minder polenta gebruiken. 200 gram is wel erg veel voor 4 personen.

    Beantwoorden
  3. Samantha Roelofs says:
    6 jaar geleden

    Leuk dat je hem gaat maken, eens iets anders als de bekende lasagne en… hij is ook echt heerlijk. Laat je nog even weten of hij jou net zo goed smaakte.

    Beantwoorden
  4. Cathrien says:
    6 jaar geleden

    Ik ga dit weekend lasagne polenta proberen ziet er erg lekker uit.
    De ingrediënten zijn
    goed dat ik verwacht dat de smaak ook goed is

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen