Loempia van ei met mihoen, kool en oesterzwammen – Traditioneel bestaat de loempia uit een lap deeg ( loempiavel of filodeeg ) welke over Oosterse vulling wordt gevouwen als een envelop. Dit van oorsprong Chinese gerecht heeft sinds lange tijd ook zijn weg gevonden in de Filipijnse, Indonesische, Vietnamese, Cambodjaanse en ook de Thaise keuken. Met ieder hun eigen authentieke bereidingen.
Onderstaande loempia’s maakte ik zonder deeg maar van omelet. De vulling die ik hiervoor gebruik lijkt niet veel voor twee personen maar is echt meer dan genoeg in combinatie met de omelet en de pindasaus.
Witte kool; veelzijdig en budgetvriendelijk
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!
Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!
Loempia van ei met mihoen, kool en oesterzwammen
Hoofdgerecht voor 2 personen
Voor de vulling:
- 2 eetlepels olijfolie
- 50 gram mihoen
- 1 klein rood uitje
- 1 teen knoflook
- 1/2 cm verse gember
- 1/2 rode peper zonder zaad
- 75 gram oesterzwammen
- 200 gram witte kool
- 60 gram taugé
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel sambal badjak
- 1 à 2 el vissaus
Voor de pindasaus:
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 sjalotje
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel ketjap manis
- 3 eetlepel Thaise chilisaus
- 1 eetlepel limoensap
- 3 grote el pindakaas met nootjes
- 1/2 dl heet water ongeveer
Voor de omeletten:
- 4 eieren
- 2 el vers gehakte koriander
Garnering:
- gehakte rode peper
- 2 handen wasabinootjes
- verse koriander
Zo maak je de loempia van ei met mihoen, kool en oesterzwammen:
Leg de miehoen twee minuten in een pannetje kokend water, en spoel koud af in een zeef. Laat uitlekken boven het pannetje en ga verder met de lichte pindasaus.
Verwarm twee grote platte borden voor op 80 graden.
Pers de knoflook, en snipper de sjalot. Fruit de knoflook met de sjalot zachtjes in de olie. Voeg er de pindakaas aan toe, de chilisaus, het hete water, de ketjap manis en het limoensap. Voeg er nog wat heet water aan toe wanneer de pindasaus te dik is. De saus mag niet te dik zijn.
Als de saus goed van smaak en dikte is zet je het vuur eronder uit en gaat door met de vulling voor de loempia’s.
Snipper de ui, pers de knoflook uit, hak de peper en rasp de gember. Snijd de witte kool fijn en spoel de taugé af onder de kraan. Scheur de oesterzwammen in stukken. Fruit de ui en knoflook zachtjes in de olijfolie. Doe er de kool en oesterzwammen bij en zet het vuur hoog. Bak de groenten en paddenstoelen op hoog vuur gedurende vijf minuten.
Voeg er nu de ketjap, sambal badjak en een eetlepel vissaus aan toe. Knip de mihoen erboven fijn en roer er doorheen. Proef of er nog een eetlepel vissaus bij moet.
Kluts per persoon twee eieren en bak er een omelet van. Houd warm op voorverwarmd bord in de oven.
Leg de omeletten op de twee voorverwarmde borden. Leg op het midden van de omeletten de vulling. Klap de zijkanten van de omelet over de vulling en rol op als loempia met de naad naar beneden. Warm de pindasaus op, doe er eventueel nog wat heet water bij wanneer de saus te dik is. Stamp een flinke hand wasabi-nootjes grof in een vijzel.
Schenk wat van de pindasaus over de loempia’s, garneer met de rode peper, de fijngemaakte wasabi-nootjes en de koriander.
Lekker met salade en wat kroepoek.