Luikse salade – een fantastische salade van aardappelen, groenten en vlees. Een Luikse klassieker waarmee je echt het seizoen op tafel zet.
Als je weet dat de ingrediënten lokaal geteeld zijn, is het lekkerder
Luikse salade, ook wel “Salade Liégeoise” genoemd, is een traditioneel Belgisch gerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Belgische stad Luik. De hoofdingrediënten van de Luikse salade zijn sperziebonen (prinsessenboontjes) vastkokende aardappelen en gebakken, gezouten spekblokjes. En… er hoort een middelzacht gekookt eitje bij.
Oorspronkelijk wordt de salade gemaakt met het aardappelras Corne de Gatte, een oud Haspengouws aardappelras. De sperziebonen werden geteeld in de uiterwaarden van de Maas.
De Luikse salade is dus een prachtig voorbeeld van koken met lokale ingrediënten. Met die kennis is koken leuker en heb je aan tafel iets te vertellen over de herkomst van de salade.
Bonen en aardappelen worden tegelijk geoogst
In Luik is de Luikse salade een wintergerecht. Dat kan natuurlijk als je de lokale bonen invriest of in weckpotten bewaart. Maar hoe leuk is het om de salade in het hoogseizoen van de sperziebonen op tafel te zetten. Sperziebonen worden ongeveer gelijk geoogst met de vroege aardappelen. Wat ons betreft, is dat het moment om deze salade op tafel te zetten. Verser dan dat wordt het niet.
Zo lekker dat je niet voor spek en bonen in de keuken staat
Luikse salade als hoofdgerecht
De Luikse bonensalade is een compleet AGV’tje. Aardappelen, Groenten en Vlees. De hartige salade serveer je dus niet als bijgerecht maar als hoofdgerecht. Je kunt het overigens wel als bijgerecht bij een barbecue serveren. De vullende salade zorgt er dan ook voor dat er minder vlees gegeten wordt. En het gaat hier natuurlijk over een aardappelsalade, die je anders ook bij de barbecue zou serveren. Maar eet de Luikse salade vooral ook zonder die barbecue in de achtertuin. Dit is een bordje eten waar je echt van gaat genieten.
Bonensalade; lekkere en makkelijke recepten
Bonensalade, daarmee zet je makkelijk een kleurrijk gerecht vol heerlijke, verse sperziebonen, en andere ingrediënten op tafel!
Luikse salade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram sperziebonen
- 800 gram vastkokende aardappelen
- 500 gram gezouten spekblokjes
- 4 eieren
- 1 flinke sjalot
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 200 ml slaolie
- Zout en peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Luikse salade maak je zo:
Maak de sperziebonen schoon. Ontdoe ze van eventuele “draadjes”. Dat doe je door de kopjes van de bonen af te breken en ze neerwaarts , langs de draad (waar je de naad van de peul ziet) van de boon te trekken. De draden zijn vezelig en niet lekker.
Was de aardappelen, schil ze niet! Kook de aardappelen gaar in 20-25 minuten in ruim kokend water.
Breng ruim water aan de kook, voeg een theelepel zout toe. Als het water kookt, voeg je de sperziebonen toe en kook je ze in 5 tot 10 minuten beetgaar. Proef tussendoor om de perfecte beetgare sperzieboon in de Luikse salade te krijgen. Als de sperziebonen gaar zijn, giet je ze onmiddellijk af in een vergiet. Laat ze daarna schrikken onder ijskoud stromend water, zo behouden ze hun beet en mooie groene kleur.
Breng water aan de kook voor de eieren. Kook de eieren 8 minuten. Schrik de eieren onder koud stromend water. Pel de eieren onder koud stromend water. De eierschaal laat makkelijker los en je vermijdt dat er stukjes schaal aan het ei blijven kleven. Stukjes eierschaal in de salade willen we niet.
Terwijl de groenten en de eieren koken pel en snipper je de sjalot. Hou deze apart.
Maak intussen ook de vinaigrette: doe 1 eetlepel mosterd samen met twee eetlepels wittewijnazijn in een kommetje. Meng goed. Voeg al roerend met een garde de olie toe om een gebonden vinaigrette te krijgen. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.
Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Snij de aardappelen, mét schil, in hapklare stukjes.
Snij de eieren in hapklare stukken.
Bak de spekblokjes krokant.
Stel nu de Luikse salade samen door de sperziebonen te mengen met de aardappelen, de eieren, de gesnipperde sjalot, de vinaigrette en de gebakken spekblokjes. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Serveer direct.
Tafel lekker !!