• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Maaltijdsoep

Borsjt; Bietensoep met veel extra groenten

Het recept voor een heerlijke maaltijdsoep van rode bieten uit de Oost-Europese keuken

door Elise de Haan
in Maaltijdsoep
0
4
borsjt

Borsjt – Kun jij een goede maaltijdsoep wel waarderen? En wil je eens iets anders dan de in Nederland veel gegeten erwten- of bruine bonensoep? En hou je van rode bieten? Neem dan eens een kijkje over de grens en probeer eens deze Borsjt. Borsjt is de maaltijdsoep uit de Oost-Europese keuken, boordevol groenten, dus behalve heel erg lekker ook nog eens heel gezond!

Borsjt

Borsjt, een maaltijdsoep waarvan rode bieten een belangrijk bestanddeel vormen, is een klassieker uit de Oost-Europese keuken. Maar ook verder naar het Oosten, tot zelfs in China wordt deze soep gegeten. De samenstelling wisselt per land of regio. Andere belangrijke ingrediënten zijn aardappel, wortelen en kool. Er zijn vegetarische recepten in omloop en recepten met rund- of varkensvlees. In Rusland worden ook wel hardgekookte eieren aan de soep toegevoegd.

Borsjt, een maaltijdsoep waarvan rode bieten een belangrijk bestanddeel vormen, is een klassieker uit de Oost-Europese keuken.

Rode bieten

Rode bieten zijn het belangrijkste ingrediënt van Borsjt. Deze kunnen je gerecht dus maken of breken. Dus doe je zelf een plezier, koop verse bieten en kook ze zelf. Dat kost wat meer tijd, maar het is echt veel lekkerder. Mocht je nou echt geen tijd hebben om zelf bieten te koken (je kunt ze ook de avond tevoren al koken!), neem dan gekookte bieten uit een zakje, maar zéker geen bieten uit een potje.

Tips en weetjes

Het is erg lekker om een extra vulling aan de Borsjt toe te voegen. Denk aan wat in reepjes gesneden augurk, stukjes of fijngeprakt hardgekookt ei, stukjes gaar rundvlees, gebakken paddenstoelen etc.

Er zijn ontelbare recepten voor Borsjt in omloop. Elk land, regio of zelfs familie heeft zijn eigen recept. Schroom dus niet om het recept naar je eigen smaak aan te passen of ingrediënten toe te voegen waarvan je denkt dat die er goed in passen.

Dit recept is zonder vlees, maar wil je wel vlees in je Borsjt, trek dan zelf een runderbouillon en voeg het vlees dat je daarvan overhoudt, in stukjes gesneden, aan de soep toe als deze helemaal klaar is.

Wil je je Borsjt helemaal veganistisch houden, gebruik dan voor de vulling en garnering geen zure room, maar vervang deze door een plantaardig alternatief als sojaroom, haverroom etc.

Dit recept is gebaseerd op een flinke pan vol. Vind je dit veel te veel, halveer dan de hoeveelheden van de ingrediënten. Je kunt de overgebleven Borsjt ook invriezen.

Rode bieten

Rode bieten; kleur op je bord!

Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!

Borsjt

Porties: een grote pan vol
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1500 gram gekookte rode bieten, in stukken
  • 500 gram gekookte rode bieten, in kleine blokjes gesneden
  • 2 liter groentebouillon
  • 300 gram aardappelen, geschild en in stukjes
  • 500 gram witte kool, geschaafd
  • 2 kleine winterpenen, in stukjes
  • 1 flinke rode paprika, in stukjes
  • 2 flinke uien, grof gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij, gesneden
  • 4 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 140 gram tomatenpuree
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels Worcestershiresauce
  • zout en peper
  • olie om in te bakken
  • zure room
  • half bosje dille, gehakt

Bereidingswijze van dit recept

Extra nodig: Staafmixer of blender

Zo maak je Borsjt:

Verhit wat olie in een grote soeppan. Bak hierin de ui, knoflook, paprika, aardappel, winterpeen, de bleekselderij, 300 gram (de overige 200 gram gebruik je later) van de witte kool en de tomatenpuree even aan. Let er op dat de groente niet bruin wordt. Even aanzetten is genoeg. Voeg de 1500 gram bieten en de laurierblaadjes toe en bak heel even mee. Voeg dan de bouillon toe. Laat ongeveer 20 minuten op een zacht vuurtje koken, tot alle groenten gaar zijn.

Neem de pan van het vuur. Haal de laurierblaadjes uit de pan. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.

Breng de Borsjt op smaak met de balsamicoazijn, de Worcestershiresauce, het citroensap en de peper. Proef even en voeg wanneer nodig nog wat zout toe. Dit is afhankelijk van hoe zout je bouillon is.

Voeg dan de overige 200 gram witte kool en de blokjes rode biet toe. Laat de Borsjt nog 5 minuten zachtjes doorkoken.

Serveer de Borsjt met een flinke schep zure room en bestrooi met wat gehakte dille.

Tafel lekker !!

DeelPin15Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Oesterzwammen op toast
Lunch

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes
Ovenschotel

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Kip curry lasagne
Ovenschotel

Kip curry lasagne; verras iedereen aan tafel met deze lekkernij

haring
Specials

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Reacties 4

  1. Marleen Slomp says:
    3 weken geleden

    Wanneer voeg je de bleekselderij toe, want die mis ik in de beschrijving?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 weken geleden

      De bleekselderij is inderdaad weggevallen in de instructie, Marleen. Je bakt deze mee met de andere groenten. We hebben het recept aangepast.

      Beantwoorden
  2. Flip says:
    9 maanden geleden

    Zonde van de tomatenpuree….

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      8 maanden geleden

      Het recept is aangepast, Flip.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen