• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Maaltijdsoep

Borsjt; Bietensoep met veel extra groenten

Het recept voor een heerlijke maaltijdsoep van rode bieten uit de Oost-Europese keuken

door Elise de Haan
in Maaltijdsoep
0
2
borsjt

Borsjt – Kun jij een goede maaltijdsoep wel waarderen? En wil je eens iets anders dan de in Nederland veel gegeten erwten- of bruine bonensoep? En hou je van rode bieten? Neem dan eens een kijkje over de grens en probeer eens deze Borsjt. Borsjt is de maaltijdsoep uit de Oost-Europese keuken, boordevol groenten, dus behalve heel erg lekker ook nog eens heel gezond!

Borsjt

Borsjt, een maaltijdsoep waarvan rode bieten een belangrijk bestanddeel vormen, is een klassieker uit de Oost-Europese keuken. Maar ook verder naar het Oosten, tot zelfs in China wordt deze soep gegeten. De samenstelling wisselt per land of regio. Andere belangrijke ingrediënten zijn aardappel, wortelen en kool. Er zijn vegetarische recepten in omloop en recepten met rund- of varkensvlees. In Rusland worden ook wel hardgekookte eieren aan de soep toegevoegd.

Borsjt, een maaltijdsoep waarvan rode bieten een belangrijk bestanddeel vormen, is een klassieker uit de Oost-Europese keuken.

Rode bieten

Rode bieten zijn het belangrijkste ingrediënt van Borsjt. Deze kunnen je gerecht dus maken of breken. Dus doe je zelf een plezier, koop verse bieten en kook ze zelf. Dat kost wat meer tijd, maar het is echt veel lekkerder. Mocht je nou echt geen tijd hebben om zelf bieten te koken (je kunt ze ook de avond tevoren al koken!), neem dan gekookte bieten uit een zakje, maar zéker geen bieten uit een potje.

Tips en weetjes

Het is erg lekker om een extra vulling aan de Borsjt toe te voegen. Denk aan wat in reepjes gesneden augurk, stukjes of fijngeprakt hardgekookt ei, stukjes gaar rundvlees, gebakken paddenstoelen etc.

Er zijn ontelbare recepten voor Borsjt in omloop. Elk land, regio of zelfs familie heeft zijn eigen recept. Schroom dus niet om het recept naar je eigen smaak aan te passen of ingrediënten toe te voegen waarvan je denkt dat die er goed in passen.

Dit recept is zonder vlees, maar wil je wel vlees in je Borsjt, trek dan zelf een runderbouillon en voeg het vlees dat je daarvan overhoudt, in stukjes gesneden, aan de soep toe als deze helemaal klaar is.

Wil je je Borsjt helemaal veganistisch houden, gebruik dan voor de vulling en garnering geen zure room, maar vervang deze door een plantaardig alternatief als sojaroom, haverroom etc.

Dit recept is gebaseerd op een flinke pan vol. Vind je dit veel te veel, halveer dan de hoeveelheden van de ingrediënten. Je kunt de overgebleven Borsjt ook invriezen.

Rode bieten

Rode bieten; kleur op je bord!

Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!

Borsjt

Porties: een grote pan vol
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1500 gram gekookte rode bieten, in stukken
  • 500 gram gekookte rode bieten, in kleine blokjes gesneden
  • 2 liter groentebouillon
  • 300 gram aardappelen, geschild en in stukjes
  • 500 gram witte kool, geschaafd
  • 2 kleine winterpenen, in stukjes
  • 1 flinke rode paprika, in stukjes
  • 2 flinke uien, grof gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij, gesneden
  • 4 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 140 gram tomatenpuree
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels Worcestershiresauce
  • zout en peper
  • olie om in te bakken
  • zure room
  • half bosje dille, gehakt

Bereidingswijze van dit recept

Extra nodig: Staafmixer of blender

Zo maak je Borsjt:

Verhit wat olie in een grote soeppan. Bak hierin de ui, knoflook, paprika, aardappel, winterpeen, 300 gram (de overige 200 gram gebruik je later) van de witte kool en de tomatenpuree even aan. Let er op dat de groente niet bruin wordt. Even aanzetten is genoeg. Voeg de 1500 gram bieten en de laurierblaadjes toe en bak heel even mee. Voeg dan de bouillon toe. Laat ongeveer 20 minuten op een zacht vuurtje koken, tot alle groenten gaar zijn.

Neem de pan van het vuur. Haal de laurierblaadjes uit de pan. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.

Breng de Borsjt op smaak met de balsamicoazijn, de Worcestershiresauce, het citroensap en de peper. Proef even en voeg wanneer nodig nog wat zout toe. Dit is afhankelijk van hoe zout je bouillon is.

Voeg dan de overige 200 gram witte kool en de blokjes rode biet toe. Laat de Borsjt nog 5 minuten zachtjes doorkoken.

Serveer de Borsjt met een flinke schep zure room en bestrooi met wat gehakte dille.

Tafel lekker !!

DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Currysoep met kip
Maaltijdsoep

Currysoep met kip

Minestrone met boerenkool
Maaltijdsoep

Minestrone met boerenkool; gebruik boerenkool ook eens zo

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Aardappelsoep met pompoen en knolselderij
Maaltijdsoep

Aardappelsoep met pompoen en knolselderij

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes
Maaltijdsoep

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Chinese kippensoep
Maaltijdsoep

Chinese kippensoep ( met knapperige taugé )

Erwtensoep of snert
Maaltijdsoep

Erwtensoep uit eigen keuken!

Tex-Mex bonensoep
Maaltijdsoep

Tex-Mex bonensoep

Reacties 2

  1. Flip says:
    3 maanden geleden

    Zonde van de tomatenpuree….

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 maanden geleden

      Het recept is aangepast, Flip.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen