• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 29, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Maaltijdsoep

Borsjt; Bietensoep met veel extra groenten

Elise de Haan door Elise de Haan
in Maaltijdsoep
0
0
borsjt

Borsjt – Kun jij een goede maaltijdsoep wel waarderen? En wil je eens iets anders dan de in Nederland veel gegeten erwten- of bruine bonensoep? En hou je van rode bieten? Neem dan eens een kijkje over de grens en probeer eens deze Borsjt. Borsjt is de maaltijdsoep uit de Oost-Europese keuken, boordevol groenten, dus behalve heel erg lekker ook nog eens heel gezond!

Borsjt

Borsjt, een maaltijdsoep waarvan rode bieten een belangrijk bestanddeel vormen, is een klassieker uit de Oost-Europese keuken. Maar ook verder naar het Oosten, tot zelfs in China wordt deze soep gegeten. De samenstelling wisselt per land of regio. Andere belangrijke ingrediënten zijn aardappel, wortelen en kool. Er zijn vegetarische recepten in omloop en recepten met rund- of varkensvlees. In Rusland worden ook wel hardgekookte eieren aan de soep toegevoegd.

Borsjt, een maaltijdsoep waarvan rode bieten een belangrijk bestanddeel vormen, is een klassieker uit de Oost-Europese keuken.

Rode bieten

Rode bieten zijn het belangrijkste ingrediënt van Borsjt. Deze kunnen je gerecht dus maken of breken. Dus doe je zelf een plezier, koop verse bieten en kook ze zelf. Dat kost wat meer tijd, maar het is echt veel lekkerder. Mocht je nou echt geen tijd hebben om zelf bieten te koken (je kunt ze ook de avond tevoren al koken!), neem dan gekookte bieten uit een zakje, maar zéker geen bieten uit een potje.

Tips en weetjes

Het is erg lekker om een extra vulling aan de Borsjt toe te voegen. Denk aan wat in reepjes gesneden augurk, stukjes of fijngeprakt hardgekookt ei, stukjes gaar rundvlees, gebakken paddenstoelen etc.

Er zijn ontelbare recepten voor Borsjt in omloop. Elk land, regio of zelfs familie heeft zijn eigen recept. Schroom dus niet om het recept naar je eigen smaak aan te passen of ingrediënten toe te voegen waarvan je denkt dat die er goed in passen.

Dit recept is zonder vlees, maar wil je wel vlees in je Borsjt, trek dan zelf een runderbouillon en voeg het vlees dat je daarvan overhoudt, in stukjes gesneden, aan de soep toe als deze helemaal klaar is.

Wil je je Borsjt helemaal veganistisch houden, gebruik dan voor de vulling en garnering geen zure room, maar vervang deze door een plantaardig alternatief als sojaroom, haverroom etc.

Dit recept is gebaseerd op een flinke pan vol. Vind je dit veel te veel, halveer dan de hoeveelheden van de ingrediënten. Je kunt de overgebleven Borsjt ook invriezen.

Borsjt

Porties: een grote pan vol
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1500 gram gekookte rode bieten, in stukken
  • 500 gram gekookte rode bieten, in kleine blokjes gesneden
  • 2 liter groentebouillon
  • 300 gram aardappelen, geschild en in stukjes
  • 500 gram witte kool, geschaafd
  • 2 kleine winterpenen, in stukjes
  • 1 flinke rode paprika, in stukjes
  • 2 flinke uien, grof gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij, gesneden
  • 4 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 140 gram tomatenpuree
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels Worcestershiresauce
  • zout en peper
  • olie om in te bakken
  • zure room
  • half bosje dille, gehakt

Bereidingswijze van dit recept

Extra nodig: Staafmixer of blender

Zo maak je Borsjt:

Verhit wat olie in een grote soeppan. Bak hierin de ui, knoflook, paprika, aardappel, winterpeen en 300 gram (de overige 200 gram gebruik je later) van de witte kool even aan. Let er op dat de groente niet bruin wordt. Even aanzetten is genoeg. Voeg de 1500 gram bieten en de laurierblaadjes toe en bak heel even mee. Voeg dan de bouillon toe. Laat ongeveer 20 minuten op een zacht vuurtje koken, tot alle groenten gaar zijn.

Neem de pan van het vuur. Haal de laurierblaadjes uit de pan. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.

Breng de Borsjt op smaak met de balsamicoazijn, de worcestershiresauce, het citroensap en de peper. Proef even en voeg indien nodig nog wat zout toe. Dit is afhankelijk van hoe zout je bouillon is.

Voeg dan de overige 200 gram witte kool en de blokjes rode biet toe. Laat de Borsjt nog 5 minuten zachtjes doorkoken.

Serveer de Borsjt met een flinke schep zure room en bestrooi met wat gehakte dille.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - KnolgroentenGroente - Knolgroenten - Rode bietjes
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bloemkoolsoep met aardappel en Port Salut
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep met aardappel en Port Salut

Pastinaaksoep met paddenstoelen en spek
Maaltijdsoep

Pastinaaksoep met paddenstoelen en spek

Maaltijdsoep met witte kool
Maaltijdsoep

Maaltijdsoep met witte kool; Winter groentesoep

kruidige wortelsoep
Maaltijdsoep

Kruidige wortelsoep – voor de koude winterdag

Pindasoep
Maaltijdsoep

Pindasoep; Maak ‘m zo pittig als je wilt

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes
Maaltijdsoep

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Chinese kippensoep
Maaltijdsoep

Chinese kippensoep ( met knapperige taugé )

Erwtensoep of snert
Maaltijdsoep

Erwtensoep uit eigen keuken!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen