Currysoep met spliterwten – een heerlijk troostrijke en verwarmende soep, boordevol gezonde ingrediënten.
Currysoep met spliterwten
Soep is altijd lekker, maar als het buiten guur en koud is kan een heerlijke kom soep je helemaal verwarmen, echt genieten dus. En dat genieten mag, want deze currysoep met spliterwten is behalve erg lekker ook heel gezond. Door de hoeveelheid groente bevat hij veel vezels. De soep is pittig, romig en helemaal vegan, ideaal voor een dagje zonder vlees dus.
Spliterwten niet alleen voor de Hollandse erwtensoep
We kennen de spliterwten vooral van de erwtensoep, maar ze worden voor veel meer doeleinden gebruikt. Denk aan de Indiase keuken met zijn curry’s, soepen en dahl, maar ook in de roti en falafel worden vaak spliterwten gebruikt. Spliterwten worden bijna altijd tot een brei of moes gekookt en vaak gebruikt om gerechten te binden. Ze hebben een licht zoete en zachte smaak.
Een gladde soep of liever een beetje bite
Deze currysoep met spliterwten kun je lekker grof met een bite van de groenten eten, maar ook geheel of gedeeltelijk fijngemalen. Je serveert deze maaltijdsoep helemaal naar jouw eigen voorkeur, dat is het fijne van zelf je eten koken.
Serveer als lunch of als hoofdmaaltijd
Net als de traditionele erwtensoep vult de currysoep met spliterwten enorm. Het is dan ook een soep die prima mee kan naar het werk voor een lekkere warme lunch, maar ook als hoofdmaaltijd is deze maaltijdsoep heel geschikt. Serveer hem dan met lekkere zelfgebakken croutons, vers brood of een pannenkoek.
Gedroogde erwten; Met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Currysoep met spliterwten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram spliterwten
- 2 winterwortels, in kleine stukjes
- 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
- 1 flinke ui, gesnipperd
- 2 flinke bloemige aardappels, in blokjes
- 3 tomaten, in blokjes
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 1/2 tl zout
- een snuf chiliflakes, naar smaak
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1/2 eetlepel kurkuma
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 liter water
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je currysoep met spliterwten:
Bak de wortel, selderij en de ui kort aan in de olijfolie. Voeg er de specerijen, de knoflook en het zout aan toe en bak dit even kort mee. Voeg er nu de gesneden tomaat aan toe en roer alle aanbaksels los. Voeg het water, de spliterwten en de aardappelblokjes toe en breng alles aan de kook. Kook de soep in ongeveer een uur zachtjes gaar. De soep is gaar wanneer de spliterwten uit elkaar vallen. Pureer de soep geheel of gedeeltelijk als je dat lekkerder vind met een staafmixer. Breng de soep eventueel verder op smaak met peper en zout. Serveer de currysoep met spliterwten lekker heet.
Tafel lekker !!