Pastinaaksoep met paddenstoelen en spek – Door de ingrediënten heeft deze maaltijdsoep een wat herfstig tintje, maar stiekem is hij eigenlijk het hele jaar erg lekker. Dus laat je vooral niet weerhouden om hem ook eens op een ander tijdstip te maken. Mocht je op zoek zijn naar lekker comfortfood dat je ook nog eens van tevoren kunt klaarmaken, dan heb je dat nu gevonden. En dat comfortfood zit ook nog eens boordevol verse groenten, paddenstoelen en spek. Wat wil je nog meer? Ga jij eens voor onze pastinaaksoep met paddenstoelen en spek? Eet je liever geen vlees? Je kunt het spek gewoon weglaten en wat extra paddenstoelen toevoegen.
Pastinaaksoep met paddenstoelen en spek
De basis van deze maaltijdsoep is een pastinaaksoep. We hebben de soep gevuld met gebakken, gemengde paddenstoelen en gerookte spekreepjes. Je kunt er ook voor kiezen om een soort paddenstoelen te gebruiken, bijvoorbeeld kastanjechampignons. Eet je liever geen vlees? Je kunt voor een vegetarische versie het spek gewoon weglaten en wat extra paddenstoelen toevoegen. Wil je een vegan soep? Vervang de kookroom dan door een plantaardig alternatief.
Pastinaak
Ooit was het een vergeten groente, nu is hij weer helemaal terug. We hebben het hier over die witte wortels die je tegenwoordig op elke groentekraam, in elke groentewinkel en op elke groenteafdeling tegen komt; de pastinaak. Deze wortel is een prima basis voor een pastinaaksoep met paddenstoelen en spek, maar doet het zeker ook goed in andere gerechten en in combinatie met andere groenten.
Pastinaaksoep met paddenstoelen en spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo pastinaak, geschild en in stukjes
- 2 uien, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, in grove stukjes
- 2 stengels bleekselderij, in boogjes
- 1,5 liter groentebouillon
- 100 ml kookroom
- 1 eetlepel citroensap
- olie om in te bakken
- peper en zout
- 500 gram gemengde paddenstoelen, gesneden
- 300 gram gerookte spekreepjes
- 1 eetlepelverse tijmblaadjes of 1 theelepel gedroogde
- Verder nodig: een staafmixer of een blender
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pastinaaksoep met paddenstoelen en spek:
Verhit in een flinke pan wat olie en bak hierin de ui, de knoflook, de bleekselderij, en de pastinaak licht aan. Als de ui glazig is voeg je de groentebouillon toe. Breng aan de kook en kook de groenten in ongeveer 20 minuten gaar.
Verwarm een koekenpan en bak hierin, zonder olie, het spek uit. Voeg de paddenstoelen toe en laat even meebakken tot ze geslonken zijn. Breng op smaak met peper, zout en de tijm.
Pureer de soep met de staafmixer of eventueel in een blender.
Roer vervolgens het paddenstoelen en spek mengsel door de pastinaaksoep.
Serveer de pastinaaksoep met paddenstoelen en spek in grote soepkommen. Bestrooi eventueel met wat extra tijmblaadjes. Lekker met vers stokbrood, of grof, boerenbrood.
Tafel lekker !!