Soto ayam; Indonesische kippensoep – Deze soep heeft een Indonesische achtergrond, maar men kent deze maaltijdsoep ook in bijvoorbeeld Suriname. Er zijn vele soorten soto ayam recepten met onderverdelingen zoals Surinaamse, Javaanse etc. Maar de basis is altijd kippensoep en een garnituur van taugé, gekookt ei en gebakken uitjes. Voor een echt lekkere soep heb je een hele dag nodig. Neem echt alle tijd om de kippenbouillon te trekken. Dit kun je overdag doen maar je kunt de bouillon ook prima een dag van tevoren maken. Laat de bouillon dan afkoelen en zet deze tot gebruik in de koelkast. Voor dit recept is paksoi gebruikt, maar je kunt ook heel goed spitskool, witte kool of Chinese kool gebruiken.
De kippenbouillon
De bouillon voor de soto ayam wordt getrokken van kippendij. Maar dan wel kippendij aan het bot met vel. Het bot en het vel bevatten namelijk veel smaak wat de kippenbouillon echt een boost geeft. Deze vind je bij de poelier, op de markt of bij een kippenslachterij die aan huis verkoopt. Naast klassieke specerijen en kruiden zijn er een aantal oosterse ingrediënten toegevoegd voor die echte Aziatische smaak. Dit zijn verse sereh, steranijs, korianderzaad en natuurlijk gember. Door deze ingrediënten toe te voegen maak je van iedere standaard kippensoep al snel eentje met een Aziatisch tintje.
Boemboe voor soto ayam
Een boemboe is een kruidenmengsel van specerijen, kruiden, olie en evt. gember, knoflook of ui die in een vijzel tot een soort pasta worden fijngemalen. De boemboe komt uit de Indonesische keuken. Er zijn boemboes voor vele soorten gerechten. Je kunt ervoor kiezen om je eigen boemboe voor de soto ayam te maken of om een kant-en-klare in de winkel te kopen. Het ideale is natuurlijk om je eigen boemboe te maken. Het kan alleen zijn dat je niet aan een bepaalde specerij kunt komen die in zo’n boemboe wel zit, dan kan je de keuze maken voor kant-en-klaar. Let altijd wel goed op dat je een boemboe koopt waar geen zout, suiker en conserveringsmiddelen aan toegevoegd zijn.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Soto ayam
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 kippendijen met vel en bot
- 2 liter water
- 4 laurierblaadjes
- 1 el. tijm
- 1/2 el. gekneusde zwarte peperkorrels
- 2 steranijsjes
- 1 el. korianderzaad
- 1 verse stengel sereh
- 3 cm verse gember
- 1 prei
- 1/2 bos bleekselderij
- 3 uien
- 4 tenen knoflook
- zout
- 1 el. zonnebloemolie
- 1 boemboe voor soto ayam
- 350 gram paksoi
- 300 gram vastkokende aardappel
- 4 gekookte eieren
- 60 gram taugé
- een klein zakje gebakken uitjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de bouillon voor de soto ayam:
Neem een hele ruime pan en doe hier de kip, het water, laurier, tijm, peperkorrels, steranijs en korianderzaad in. Kneus de stengels sereh goed en maak er een knoop in. Doe de stengel in de pan. Snij de gember in dikke plakken met schil en al. Je gaat de soep later zeven dus dan zeeft het er wel uit. Snij de prei in grove plakken en doe die ook bij de soep. Doe hetzelfde met de halve bos bleekselderij. Haal de schil van de ui en snij de uien in grove stukken. Doe hetzelfde met de knoflook en doe deze in de pan. Voeg er een flinke snuf zout aan toe en zet de soep op tot hij kookt. Zet hem op zeer laag vuur en laat de soep minimaal 3 uren zachtjes trekken. Proef tussentijds de soep en kijk of hij evt. nog zout of wat kruiden nodig heeft.
Zeef de bouillon in een fijne bolzeef. Als je een kaasdoek hebt kun je deze eventueel ook gebruiken en hem in de bolzeef leggen. Deze houd ook de hele fijne deeltjes tegen van de bouillon. Zet de bouillon even opzij in een grote kom o.i.d. of laat hem afkoelen voor later gebruik. Laat de vulling van de bouillon even afkoelen en haal dan alle kip eruit. Het handigste is om dit in een brede bak te doen zoals een braadslee, zo hou je het overzicht. Zorg er ook voor dat je evt. kraakbeen en andere ongewenste deeltjes er gelijk uithaalt. Dit is even een werkje, maar zo krijg je wel alle kip in de soep. Als je klaar bent kun je de kip nog wat fijner maken door hem uit elkaar te plukken. De rest van de vulling die overblijft kan je weg doen.
Soto Ayam maken:
Schil de aardappelen en snij ze in stukjes van ongeveer 2 cm. Snij de paksoi doormidden waar de stelen in bladeren veranderen. Snij de stelen in plakjes en houd het blad nog even apart. Doe een eetlepel zonnebloemolie in de pan en bak hier even de boemboe in zodat hij lekker gaat geuren. Doe hier de plakjes van de stelen in en bak het even mee. Voeg hier de bouillon aan toe, de aardappelstukjes en de geplukte kip. Laat de stengels van de paksoi en aardappel gaar worden. Snij ondertussen de bladeren van de paksoi in reepjes en dan nog een keer overdwars zodat ze makkelijker eten. Doe deze reepjes blad er vlak voor serveren bij, deze zijn zo snel gaar dat ze eigenlijk niet gekookt hoeven te worden. Proef de soep en voeg evt. nog zout toe als dat nodig is.
Serveer de soto ayam gegarneerd met de gekookte halve eieren, taugé en de gebakken uitjes. Selamat Makan!
Tafel lekker !!