Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mosselen met blond bier en gerookt spek

Mosselen met blond bier en gerookt spek – Mosselliefhebbers zullen bij een klassiek gerecht direct over de wijn beginnen. Maar waarom geen bier? Oké… je moet dan wel het juiste biertje pakken natuurlijk. Ga in ieder geval voor een blond biertje met een triple smaak. In onderstaand gerecht gebruikte ik Quintine bier. Dit biertje is afkomstig van een Belgische brouwer in Ellezelles en is genoemd naar de heks Quintine die levend verbrand werd in 1610 in Ellezelles. In onderstaand recept combineer ik mosselen met dit blonde bier en gerookt spek. Probeer het eens, je zult verrast zijn door de smaken. Het gerecht is echt heel snel klaar en heel geschikt als je vrienden komen eten. Zet een grote pan op tafel en serveer er blond bier, brood, zeewierboter en een salade bij.

Wortels bij de mosselen

Door kenners wordt het tegenwoordig afgeraden om wortels bij de mosselen te doen. Het zou de zilte smaak van de mosselen breken. Traditioneel gebruik ik het wel in mijn recepten. Vind jij dat de wortels de smaak afbreken? Laat dan de wortel gewoon weg uit onderstaand recept. Wat mij betreft is het een puur persoonlijke smaakervaring waar je zelf een keuze in kunt maken.

Mosselen met blond bier en gerookt spek

  • 2 kg mosselen
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 2 kleine wortels
  • 1 stengel groene selderij met blad
  • 1 groene puntpaprika
  • 1 takje tijm en 1 laurierblad
  • 1 ui
  • 1 dl lichte room
  • 25 cl Quintine blond of een ander biertje type tripel
  • Olijfolie
  • Zout, Cayennepeper
  • 1 koffielepel knoflookpoeder

Bak het gerookt spek licht krokant en schep deze uit de pan. Snijd de ui, wortel, paprika en selderstengel in fijne blokjes (brunoise) en snijd het selderijblad in reepjes.

Stoof de groenten beetgaar met wat olijfolie in het achtergebleven spekvet met de tijm en de laurier.

Blus af met het bier en de room en laat even opkoken. Voeg de mosselen toe en leg het deksel op de pan. Schud het geheel af en toe eens goed op en laat de mosselen verder garen (dit duurt nooit langer dan 10 minuten).

Zijn de mosselen gaar? Verdeel er dan de spekreepjes over en schud nog eens goed op. Garneer met een paar takjes peterselie.

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.