Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vis uit de tajine; Slowcooking op Marokkaanse wijze

Vis uit de tajine – In de nazomer gaan we stilletjes weer verlangen naar de stoofpotten. Vaak hebben we het dan over stevige kost, maar probeer het eens met vis. Je hebt dan een niet al te zware maaltijd en vis leent zich uitstekend om te stoven! Gebruik daarvoor dan wel de wat stevigere vissoorten. In onderstaand recept heb ik gekozen voor kabeljauw maar ook zeewolf kan heel goed.

Tajine gebruiken

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een tajine in huis, maar velen durven er nog niet echt mee aan de slag. Onderstaande vis tajine is redelijk simpel te maken en het geeft je de heerlijke smaken van Marokko. De combinatie met rozijnen zal je misschien verbazen, maar ik wil je toch echt uitdagen het eens te proberen. In ca. 1 uur heb je een werkelijk fantastische maaltijd op tafel staan. Je kunt dit zowel in de oven als op het fornuis maken, en zelfs in de typisch stenen kolenpot. Wanneer je de tajine op het gas gebruikt is het echt wel noodzaak om een vlamverdeler te gebruiken.

Vis uit de tajine

Vis uit de tajineVisgerecht voor 4 personen

Kan met kabeljauw of zeewolf

  • ca. 600 gram kabeljauw, verdeeld in 4 stukken
  • 150 gram wortels, in plakjes
  • 4 aardappelen, geschild en in stukken
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 eetlepels rozijnen (naar smaak)
  • 1 koffielepel harissa pasta
  • 1 zakje Marokkaanse kleurstof of kurkuma ( dit geeft geen smaak , maar kleurt enkel je gerecht)
  • wat saffraan draadjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 handvol peterselie, fijngehakt
  • 1 eetlepel korianderbolletjes, fijngehakt in een vijzel
  • zout en peper
  • 1 glas water
  • olijfolie
  • wat venkelbloemen (garnering)

Verwarm wat olijfolie in de tajine en stoof hierin de gesnipperde ui met saffraan en kaneel even aan. Voeg dan de wortels toe en breng op smaak met zout, peper en voeg de Marokkaanse kleurstof of kurkuma toe. Meng de harissa en geplette korianderbolletjes met wat olijfolie, komijn, zout en peper. Wrijf de kabeljauw in met het kruidenmengsel. Leg vervolgens de vis op de wortels in de tajine en voeg 1 glas water toe. Leg de aardappels rond de vis en voeg 1 eetlepel van de rozijnen en de helft van de peterselie toe. Sluit de tajine en laat het geheel sudderen op een laag vuur (met vlamverdeler) of zet de tajine ca. 30 minuten in een oven van 180 graden. Voeg op het laatst de resterende rozijnen toe en roer het geheel voorzichtig om. Laat nog zo’n 5 a 10 minuten rusten en garneer de vis uit de tajine met de gesnipperde peterselie en de venkelbloemen

Tafel lekker

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.