• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Aardappelgratin met andijvie en gehakt

Lekker op smaak gebracht met kerrie!

door Elise de Haan
in Ovenschotel
0
0
Aardappelgratin met andijvie en gehakt

Aardappelgratin met andijvie en gehakt – Een lekkere ovenschotel met eenvoudige ingrediënten, daar houdt iedereen wel van. Deze aardappelgratin met andijvie en gehakt, die lekker op smaak is gebracht met kerrie, zal dan ook door de meeste mensen wel gewaardeerd worden. Hij moet een uur in de oven, maar de aardappels hoef je niet voor te koken, dat scheelt weer tijd. De oven doet dus het meeste werk voor je. Zet jij vanavond eens een andere andijvieschotel op tafel?

Andijvie

Andijvie is een lekkere en gezonde, groene bladgroente die veel wordt gegeten in Nederland. De groente behoort tot de cichorei-familie en heeft een licht bittere smaak. Andijvie kan rauw gegeten worden in salades, maar wordt meestal gekookt, gestoomd of gebakken. Het is een veelzijdige groente die goed past bij verschillende gerechten, zoals stamppot, in een salade, of gewoon in een AGV’tje. Maar natuurlijk ook in een lekkere aardappelgratin met andijvie en gehakt. Andijvie is het hele jaar door verkrijgbaar, en is dus niet echt een winter- of een zomergroente te noemen. En mogen we je een tip geven? Koop gewoon een krop andijvie in plaats van een zak gesneden groente. Het is weinig werk om de andijvie even zelf te snijden, en vers gesneden is altijd lekkerder. Daarnaast is een krop andijvie een stuk goedkoper dan een zak gesneden andijvie.

Welke aardappels voor een aardappelgratin met andijvie en gehakt?

Voor het maken van een aardappelgratin gebruik je altijd vastkokende aardappels. Vastkokende aardappels hebben een stevige structuur en dus vallen ze niet uit elkaar tijdens het bereiden, ook niet als je ze in heel dunne schijfjes snijdt, zoals je bij het maken van een aardappelgratin met andijvie en gehakt gaat doen. Kies een ras als Accent, Nicola, of Opperdoezer ronde. Je hoeft de aardappels niet te schillen.

Kaas naar keuze

In een aardappelgratin gaat geraspte kaas. Welke kaas je daarvoor neemt, kun je zelf kiezen. Kies een kaas die aan jouw smaakwensen voldoet, dus als je van wat pittiger houdt kies je een wat oudere kaas. Heb je het liever wat minder pittig? Dan kies je voor een jonge of jong belegen kaas. Je kunt voor deze aardappelgratin met andijvie en gehakt elke kaas gebruiken die je kunt raspen en die goed smelt. Die kaas ga je natuurlijk wel zelf raspen. Vers geraspte kaas is echt een stuk lekkerder dan kant-en-klaar geraspte kaas uit een zakje en het is weinig moeite om het zelf te doen.

Aardappelgratin met andijvie en gehakt – tip

Er wordt in Nederland milde kerriepoeder en hot currypoeder verkocht. Je kunt voor de aardappelgratin met andijvie en gehakt zelf kiezen welke je gebruikt. Hou je van spicy? Dan ga je voor de hot currypoeder. Ben je een liefhebber van een beetje gekruid, maar het hoeft niet scherp te zijn? Kies dan de milde kerriepoeder.

andijvie

Andijvie; Niet alleen voor een stamppot

Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.

Aardappelgratin met spinazie

Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel

Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!

Aardappelgratin met andijvie en gehakt

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 75 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo aardappels, in heel dunne schijfjes
  • 1 flinke krop andijvie, gesneden
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui, in dunne halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 200 gram crème fraîche
  • 75 ml melk
  • 200 gram geraspte kaas naar keuze
  • 4 à 5 theelepels kerriepoeder, hot of mild, naar keuze
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een aardappelgratin met andijvie en gehakt:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Je kunt de aardappels schillen of ze ongeschild gebruiken. Was ze goed en droog ze met wat keukenpapier af. Snijd de aardappels in heel dunne plakjes. Als je een mandoline hebt, of een keukenmachine met een rasp waarmee je plakjes kunt schaven, dan kun je die gebruiken. Pas wel op voor je vingers.

Roer in een grote kom de crème fraîche los met de melk. Roer er 100 gram geraspte kaas door en breng dit mengsel op smaak met 2 à 3 theelepels kerriepoeder, peper en zout. Schep de aardappelplakjes er door en meng het geheel goed.

Verhit in een hapjespan of wok een scheut olie. Bak hierin het gehakt rul. Voeg vervolgens 2 theelepels kerriepoeder toe aan het gehakt en bak even mee. Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze ook even mee tot de ui glazig is. Laat vervolgens de andijvie bij het gehakt in de pan slinken. Voeg wat zout en peper toe.

Nu gaan we de aardappelgratin met andijvie en gehakt opbouwen. Vet een vuurvaste schaal in, en schep de helft van de aardappels er in. Verdeel daar het andijvie -gehaktmengsel overheen. Daar schep je de andere helft van de aardappels boven op. Strijk glad met de achterkant van een lepel of een met een spatel. Bestrooi het gerecht met de overgebleven geraspte kaas.

Bak de aardappelgratin in ongeveer een uur gaar. Let erop dat de kaas niet te donker kleurt. Dek wanneer nodig de schaal af met een vel aluminiumfolie.

Serveer de aardappelgratin met andijvie en gehakt direct.

Tafel lekker !!

DeelPin70Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spruitjes met appel spek en mosterd
Bijgerecht

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën
Specials

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

gemarineerde champignons
Hapjes

Gemarineerde champignons; De kracht van eenvoud bij de borrel

Zachte toastjes van pompoen
Hapjes

Zachte toastjes van pompoen

quiche met paddenstoelen
Quiche

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Champignons à la grecque
Bijgerecht

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder

Gehaktbrood van kipgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van kipgehakt met paprika en champignons

Hasselback aardappels
Bijgerecht

Hasselback aardappels, je moet ze eens gemaakt hebben

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Een favoriet uit de Italiaanse keuken is risotto, in ontelbare variaties. Deze risotto met provolone en broccoli moet je dan ook proberen!

Check het recept of lees de info
Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Broodje gekookt ei

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Albert Valee op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Amande Groeneveld-Hordijk op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen