Aardappelgratin met asperges – Wil je je asperges eens op een andere manier eten dan de klassieke manier met ham en ei? Maak dan eens deze verrassende aardappelgratin met asperges.
Asperges in een ovenschotel
Deze romige aardappelgratin met asperges is niet moeilijk te maken. De gerookte spekblokjes geven er een hartig accentje aan. Je kunt ze eventueel vervangen door blokjes ham of weglaten als je een vegetarische maaltijd wilt.
Asperges
In dit recept worden witte asperges gebruikt. Je hoeft er niet de allermooiste exemplaren voor uit te zoeken, want ze worden in stukjes gesneden. Zorg wel dat je ze zorgvuldig schilt, want je wilt geen stukjes van de harde schil tegenkomen in je gerecht. Schillen gaat het handigst als je de asperges plat op een plank legt en met een dunschiller rondom schilt. Je zou in deze ovenschotel de witte asperges kunnen vervangen door groene. Groene asperges hoef je niet te schillen, je verwijdert alleen de houtige uiteinden.
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Aardappelgratin met asperges
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gr witte asperges
- 800 gr vastkokende aardappels
- 250 gr gerookte spekblokjes
- 250 gr mascarpone
- flinke scheut droge witte wijn
- 75 gr geraspte oude of extra belegen kaas
- half bosje peterselie, gehakt
- boter of olie om in te vetten
- peper
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelgratin met asperges:
Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze in 12 minuten gaar in water met wat zout. Giet af en laat uitdampen.
Schil de asperges, snijd het houtige uiteinde er af en snijd in stukjes van ongeveer 3 cm. Kook ze in 5 minuten gaar in water met wat zout.
Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes zachtjes uit. Laat ze niet verbranden. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op een bord waarop je keukenpapier hebt gelegd.
Roer in een kom de mascarpone los met een scheut wijn. Het is de bedoeling dat het ongeveer consistentie van een wat dikkere yoghurt krijgt. Breng dit mengsel op smaak met zout en peper. Roer de peterselie er doorheen. Houd een beetje peterselie achter ter garnering.
Vet een vuurvaste schaal van 23 bij 23 cm in. Meng hierin de aardappels, spekblokjes en asperges. Schenk de losgeroerde mascarpone er zo overheen dat alles bedekt is. Strooi de geraspte kaas er over en garneer met de achtergehouden peterselie.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de Aardappelgratin met asperges in 25 minuten mooi goudbruin. Serveer direct.
Je kunt dit gerecht van tevoren zover klaar maken dat je het alleen nog hoeft te bakken. Bewaar het dan tot gebruik, afgedekt, in de koelkast.
Tafel lekker !!
Het recept uitgeprobeerd omdat ik het in de morgen al kon bereiden. Had in de avond eters opmbezoek. Gemakkelijk en heerlijk!
Fijn dat je de aardappelgratin met asperges lekker vond en dat je onze recepten waardeert, Els!